Cresc rezervele de stat ale României. Autoritățile vor să preîntâmpine o eventuală criză alimentară
Rezervele strategice ale statului român vor fi mărite, în condițiile războiului din Ucraina și ale unei eventuale crize alimentare.
Pentru situații excepționale, statul păstrează în depozitele sale sau în cele private alimente, carburant, antibiotice și alte produse. Mărfuri din rezerva națională au fost scoase recent, pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina.
Grâul este depozitat în silozuri care aparțin Administrației Naționale a Rezervelor de Stat. Anul acesta, responsabilii au în plan să mărească stocurile şi să ridice noi depozite.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Georgian Pop, șeful Rezervelor de Stat: „Asigur populația României că la nivelul rezervelor de stat, facem ceea ce trebuie și progresiv creștem resursele, cum ar fi cele de grâu. Să iau stocurile la grâu, sunt în depozitele proprii, cât și în baza unor contracte foarte clare de păstrări, servicii și depozitare la agenți economici, specializaţi din acest punct de vedere, și astfel cantitatea totală este repartizată în mod echilibrat pentru a acoperi întreaga suprafaţă a țării. Contractele sunt foarte precise, este stocul proprietate a statului și în termen de câteva ore avem acces la acele stocuri și în mod periodic și constant facem verificări ale stocurilor de la agenții”.
Alimentele din rezerva de stat sunt păstrate în locuri special amenajate, iar autoritățile susțin că există stocuri suficiente de conserve de carne, legume, mălai, zahăr, orez, ulei, apă plată sau minerală. Sunt și rezerve de benzină, motorină, cărbune sau păcură, dar și pături, perne, saltele și antibiotice.
Georgian Pop, șeful Rezervelor de Stat: „Totalitatea tipurilor de produse, cantitățile și amplasarea acestora reprezintă secret de stat, dar nu numai în România, în toate statele, pentru un management optim. Avem o repartizare relativ echilibrată în toate regiunile țării pentru că prin lege trebuie să realizăm intervenții operative și pentru a ajunge în câteva ore în orice regiune a țării trebuie să avem rezervele distribuite în mod echilibrat”.
În actuală criză din Ucraina, din rezerva de stat au fost scoase şi trimise la graniţă, de exemplu, aproape 10 tone de conserve de porc și legume şi aproape 20 de tone de ulei, mălai, zahăr, făina şi apă, dar şi combustibil.
În ce situații sunt folosite rezervele de stat
Potrivit legii privind rezervele de stat, stocurile sunt folosite în situații excepționale care presupun protecția populației, a economiei, dar și apărarea țării, în cazul unor calamități naturale, epidemii, atentate teroriste sau accidente industriale.
Depozitele care aparțin statului sau sunt în administrarea companiilor private sunt verificate periodic de autoritățile române, iar stocurile sunt refăcute în cazul în care anumite produse riscă să depăşească termenul de valabiltate/să expire. Potrivit legii, refacerea stocurilor se face fie prin vânzare –cumpărare sau prin schimb de produse, în baza unor contracte foarte stricte.
Totuși, autoritățile ar trebui să fie mai deschise, iar achizițiile publice să fie făcute într-un mod transparent, astfel încât să nu mai existe îngrijorări în rândul populației, spun reprezentanții societății civile.
În martie, România a semnat un acord cu Polonia care presupune ca în condiţii de criză cele două ţări să se ajute reciproc şi să facă schimb de produse pentru rezervele de stat.