Rusia, acuzată de fake news despre armele nucleare. Savant: „Din acest combustibil radioactiv este imposibil de făcut”

×
Codul embed a fost copiat

Este a 17-a zi de război în Ucraina. Kievul a fost țintit de bombardamente răzlețe de artilerie, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă au fost lupte în localitățile din jurul Capitalei.

Ucraina acuză Rusia că împiedică evacuarea localnicilor din Mariupol, orașul port din sud, unde situația celor rămași este dezastruoasă. În schimb, sâmbătă dimineață urmau să se deschidă noi coridoare umanitare în Sumi, în partea de nord-est.

Ziua a început cu explozii la Nikolaev, Dnipro și Kropyvnytskyi. La Nikolaev, oraș din sud, la 130 de kilometri de Odesa, rachetele au căzut și în zone locuite, spune guvernatorul regiunii. Inclusiv spitalul oncologic a fost atins de proiectile.

Pe de altă parte, imaginile din satelit arată cum grosul forțelor ruse se afla la aproximativ 25 de kilometri de centrul Kievului. Dar artileria bombardează localitățile din jurul capitalei ucrainene, unde se dau și lupte. Alte imagini surprind distrugerile de la aeroportul din Hostomel și coloanele de mașini cu refugiații din Kiev.

Situația este tot mai disperată pentru cei rămași în orașele asediate de forțele ruse. Oamenii îndură temperaturi sub pragul înghețului, fără curent electric și cu rezerve diminuate de hrană și apă. La Mariupol, bilanțul morților ucişi de bombardamente dar și din cauza blocadei de 12 zile se apropie de 1.600.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații


Sergei Orlov, viceprimarul din Mariupol: „Situația este îngrozitoare. Armata rusă continuă să dea loviturile aeriene și bombardamente de artilerie, iar trupele lor înconjoară orașul. Iar în unele cartiere au loc bătălii în stradă. Și, după cum puteți vedea, situația umanitară se degradează de la oră de oră, de la secundă la secundă.”

Sumi, din nord-est, este unul dintre orașele încercuite și bombardate înverșunat în ultimele zile. Un oficial local a anunțat în sâmbătă dimineață deschiderea unor coridoare umanitare.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „În Melitopol, ocupanții l-au răpit pe primarul Ivan Fedorov. Un primar care a apărat cu bravură Ucraina și oamenii din comunitatea lui. Este și o crimă împotriva a tot ce înseamnă democrație. Acțiunile invadatorilor ruși vor fi considerate la fel ca acțiunile teroriștilor din ISIS.”

La Harkov, proiectilele au lovit un institut de cercetare nucleară. În versiunea rusă, ar fi o altă provocare a radicalilor naționaliști.

Mikhail Mizintsev, directorul Centrului de comandă a apărării naționale a Rusiei: „Militanții apărării teritoriale au lovit una dintre clădirile Institutului de Fizică și Tehnologie de pe strada Akademicheskaya, pentru a ascunde lucrările de cercetare pentru chestiuni (arme) nucleare. Până la 50 de angajați ar putea fi sub dărâmăturile institutului.”

Nikolay Shulga, directorul centrului național Științific de la Harkiv, Institutul de Fizică și Tehnologie: „Din acest combustibil radioactiv, de aici, este imposibil să faci arme nucleare. Este absolut fals ce răspândește media rusă, că în acest institut se lucrează la dezvoltarea armelor nucleare.”

Pe de altă parte, Statele Unite au luat noi măsuri care vizează comerțul rusesc, au blocat fondurile de dezvoltare, au interzis importurile de fructe de mare, vodcă și diamante din Rusia. De asemenea, a fost extinsă lista oligarhilor ruși vizați de sancțiuni. Însă președintele Biden a spus din nou răspicat că America nu va interveni militar împotriva Rusiei în Ucraina.

Joe Biden: „Dacă răspundem militar, va fi al treilea război mondial. Dar avem o obligație sacră pentru teritoriul NATO. Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO, fiecare centimetru. de aceea am mutat 12.000 de soldați americani de-a lungul frontierelor cu Rusia, Letonia, Estonia, România”

Tot la capitolul care îi vizează pe oligarhii apropiați lui Vladimir Putin, autorităţile italiene au confiscat iahtul de 530 milioane euro al lui Andrei Melnicenko, proprietarul unei mari companii de produs îngrășăminte chimice din Rusia.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
ANPC a oprit temporar de la vânzare 1800 de produse alimentare. Ce nereguli au descoperit comisarii
ANPC a oprit temporar de la vânzare 1800 de produse alimentare. Ce nereguli au descoperit comisarii

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au oprit temporar de la vânzare 1800 de produse alimentare din import care nu aveau traduse în limba română elementele de identificare pe etichetele de produs.

Angajații ANAF vor încasa prime cât 3 salarii pentru
Angajații ANAF vor încasa prime cât 3 salarii pentru "performanțe excepționale" din controale și executări

Angajații ANAF vor încasa prime echivalente cu cel mult trei salarii de bază (calculate în funcție de salariul funcționarului căruia i se acordă prima), potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro.

Încăierare în curtea unei școli din Dolj. Cinci elevi s-au bătut în urma unui conflict spontan. Poliția a deschis o anchetă
Încăierare în curtea unei școli din Dolj. Cinci elevi s-au bătut în urma unui conflict spontan. Poliția a deschis o anchetă

Cinci elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani s-au bătut în curtea unei şcoli din judeţul Dolj, în urma unui conflict spontan.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.