Rusalii de vis pe Transalpina. Cât costă o cameră la pensiune
Turiștii dornici de o vacanță liniștită de Rusalii, cu peisaje unice și aer sănătos de munte, au ales Transalpina.
Șoseaua de dincolo de nori leagă orașele Novaci din Gorj de Sebeș, în Alba, și este cea mai înaltă din România, iar după unii, și cea mai frumoasă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Priveliștea munților Parâng este o încântare, iar la hoteluri și stâne turistice gazdele au pregătit mese bogate, specifice Ardealului, care, fiind zi de sărbătoare, au inclus și preparate ca de Paște.
Cei care au venit de Rusalii pe Transalpina au intrat parcă într-o altă lume. Drumul cu o lungime de 148 de kilometri șerpuiește prin munți și oferă o priveliște unică.
Norii se oglindesc în salba de lacuri și sunt înconjurați de păduri de brad de un verde ireal.
Nu e de mirare de ce unii turiști bat chiar și 6 ore, din Capitală până aici, ca să se bucure de peisaj.
Lăcrămioara: ”Am venit cu toată gașca pentru a cincea oară aici. Oamenii sunt foarte primitori, peisajul e de vis, deci nu mă satur de el”.
Mese bogate la stânele turistice
Odată ajunși, își trag sufletul în aerul curat de munte. Pentru că sunt Rusalii, proprietarii stânelor turistice au pregătit mese bogate, ca la Paști: drob, ouă roșii și preparate făcute în tihnă la ceaun de Nea Ion, gazda principală. Palinca ardeleneasca și vișinata n-au lipsit de pe mese.
”Nea Ion ne-a promis că ne face un ceaun din ăsta în stil ciobănesc și pe lângă un ceaun nu are cum să nu meargă și o palincă de aici de munte. Doamne ajută! Doamne ajută!”.
”Nea Ion: Pregătim o carne de miel.
Reporter: Cum o pregătiți?
Nea Ion: Punem unt, ceapă, ardei, carnea, un pic de boia.
Reporter: Cât trebuie să stea la foc?
Nea Ion: La un foc domol aproximativ o oră, să iasă cum trebuie”.
Au fost turiști care au împrumutat cojocul pentru fotografii unice.
Marieta: ”Am văzut mulți care au venit aici că și-au făcut poze cu cojocul. Foarte călduros, mor de cald în el”.
Și la hotelurile de pe Transalpina meniul a fost de sărbătoare.
Au fost și turiști dornici de aventură, așa că, în locul plimbărilor în liniște pe jos, au închiriat mașini off-road.
”Suntem pe dealurile Șugagului, Transalpina, partea Jinei, într-o atmosferă de vis, natură, munte”.
Romi: ”Am primit cu o bucurie extraordinară oferta colegilor de la Sebeș, să facem aceasta minunată plimbare în natură. Un traseu al zonei și așteptăm cu nerăbdare să ajungem sus”.
Mașinile pot fi închiriate cu 130 de lei pe oră. Prețurile pentru o cameră la pensiunile de pe Transalpina pornesc de la 90 de lei și multe sunt deja rezervate pentru această vară.
Distracție și pe Valea Prahovei
Cei care au mers pe Valea Prahovei au petrecut Rusaliile la terasă, cu purceluși de lapte la proțap. Să prindă loc, această familie din Pitești a făcut rezervarea de acum o lună.
Turiști: ”Abia am așteptat să ieșim”.
Laura: ”Zice că au stat la marinat. De dimineață i-a pus pe proțap, i-a făcut la foc încet. La garnitură, ardei copți”.
Reprezentant hotel: ”Aproape tot hotelul e ocupat. Avem peste 500 de turiști. Sunt unii care și-au prelungit sejurul cu o noapte sau două. Incluse spa și masaj”.
Deocamdată, în Poiana Brașov un singur hotel este deschis pentru turiști.
O noapte de cazare, cu tot cu masa festivă, a costat 99 de euro de persoană.