Dosarul "Gala Bute". Rudel Obreja, eliberat din arest: "Tinta e Elena Udrea". Procurorii DNA au gresit cand au ales instanta
Dosarul "Gala Bute". ICCJ a decis ca nu este competenta sa judece propunerile de arestare preventiva si arest la domiciliu in cazul lui Rudel Obreja si a celorlalti inculpati din dosarul "Gala Bute".
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
Cronologia evenimentelor, marti, 3 februarie:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
UPDATE ORA 21:30 Tribunalul Bucuresti judeca, marti seara, de la ora 22.30, propunerile procurorilor de arestare si arest la domiciliu pentru Rudel Obreja si ceilalti inculpati din dosarul "Gala Bute", dupa ce cauza i-a fost declinata de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). ICCJ a decis, marti, ca nu este competenta sa judece propunerile de arestare preventiva si arest la domiciliu in cazul lui Rudel Obreja si a celorlalti inculpati din dosarul "Gala Bute", intrucat in cauza nu sunt urmariti penal actuali sau fosti ministri.
UPDATE ORA 19:40 Rudel Obreja a fost eliberat din arestul Politiei Capitalei, intrucat mandatul de retinere, valabil 24 de ore, a expirat. La iesire, Obreja a declarat: "Eu am facut Gala aceasta pe fortele mele proprii. Mesajul pe care vi-l transmit este ca doamna Udrea este tinta principala, noi suntem niste mici portelanuri printre picioarele elefantilor."
UPDATE ORA 19:00 Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca nu este competenta sa judece propunerile de arestare preventiva si arest la domiciliu in cazul lui Rudel Obreja si a celorlalti inculpati din dosarul "Gala Bute", intrucat in cauza nu sunt urmariti penal actuali sau fosti ministri.
Instanta suprema a declinat cauza Tribunalui Bucuresti.
Surse judiciare au declarat marti pentru MEDIAFAX ca judecatorul ICCJ Maricela Cobzariu, care a primit spre solutionare referatul DNA cu propunerea arestarii in cazul lui Rudel Obreja, a invocat din oficiu exceptia lipsei competentei materiale de judecare in acest caz.
Potrivit surselor citate, magistratul a invocat aceasta exceptie dupa ce a intrebat in sala de judecata daca in acest caz exista vreun aviz de incepere a urmaririi penale a vreunui actual sau fost ministru.
Dupa ce anchetatorii DNA prezenti la sedinta au aratat ca s-au solicitat avize in aceasta cauza, dar ca ele nu au fost emise inca, judecatorul le-a raspuns ca intr-un astfel de context competenta nu revine ICCJ, ci unei alte instante, potrivit acelorasi surse.
UPDATE ORA 16:00 Firma lui Adrian Gardean a sponsorizat Gala Bute cu trei milioane de lei, la cererea fostului secretar general al MDRT Gheorghe Nastasia, care i-a promis ca va facilita aprobarea finantarilor pentru lucrarile executate de Termogaz Company in cadrul programului "Schi pentru Romania", potrivit DNA.
UPDATE ORA 14.30 Comisia juridica din Senat a stabilit, prin vot, sa avizeze favorabil solicitarile de procurorilor de incepere a urmaririi penale in cazul fostilor ministri, Ion Ariton si Varujan Vosganian.
In cazul celor doi, urmeaza ca plenul Senatului sa aiba decizia finala asupra cererii DNA si DIICOT.
UPDATE ORA 13.20 Averea Elenei Udrea este verificata de Agentia Nationala de Integritate, dupa ce inspectorii ANI s-au autosesizat in luna octombrie a anului trecut, au declarat pentru Mediafax oficiali din cadrul institutiei. Inspectorii de integritate verifica daca sunt inadvertente intre declaratia de avere a deputatului PMP Elena Udrea si bunurile si banii pe care aceasta le detine.
UPDATE ORA 13.00 Directorul interimar al SRI, Florian Coldea, va fi audiat in 9 februarie la Comisia SRI din Parlament.
UPDATE ORA 12.45 Fostul ministru al Economiei, senatorul PNL Ion Ariton, a declarat la finalul audierii din comisia juridica pe marginea solicitarii DNA de incepere a urmaririi penale in cazul sau ca le-a solicitat colegilor sa inainteze cat mai repede avizul solicitat, pentru vot in plen. El a confirmat ca solicita colegilor din Senat sa incuviinteze inceperea urmaririi penale si a mentionat ca sponsorizarile pe care le reclama DNA in cazul Galei Bute nu au fost determinate prin obligarea companiilor in cauza sa intreprinda acest demers. ”Am avut foarte multe companii in subordine si doar zece au putut sa sponsorizeze, ceea ce nu inseamna ca au fost obligati sa sponsorizeze”, a declarat senatorul PNL.
De asemenea, la comisia juridica a fost audiat senatorul PNL, Varujan Vosganian, pentru care DIICOT a solicitat incuviintarea urmaririi penale pentru fapte savarsite in calitatea sa de ministru, dar acesta a refuzat sa faca declaratii jurnalistilor. Membrii Comisiei juridice vor decide la ora 14.00 asupra solicitarilor procurorilor in cazul celor doi fosti ministri, urmand sa intocmeasca un raport pe baza caruia Senatul va vota in plen pentru incuviintarea sau nu a solicitarilor de incepere a urmaririi penale.
UPDATE ORA 10.50 Elena Udrea iese din sectia de politie si sta de vorba cu jurnalistii. In acest timp, cateva persoane striga "Udrea la puscarie".
Sinteza declaratiilor:
- Cand e vorba de Elena Udrea toate lucrurile sunt speciale, pana si aici la sectia de politie trebuie sa fie un spectacol.
- Se spunea ca as fi avut un beneficiu electoral, de imagine. Deci asta este miza? Cine are imagine mai buna, doamna Kovesi sau eu? Eu nu ma astept sa fiu arestata, spun ca nu m-ar mira ca abuzurile pe care le vad sa continue si cu o arestare.
- Indiferent de calitatea mea, ar trebui sa puna tuturor un semn de intrebare.
- Chiar daca demisonez din Parlament tot trebuie un aviz de la domnul Iohannis, ca fost ministru.
Reporter: V-ati angajat bodyguarzi?
Elena Udrea: Pai uitati-va si dumneavoastra, ati mai vazut in cazul cuiva o manifestare de forte si o mobilizare de oameni care, ma rog, sunt platiti sa stea acolo si sa strige ce striga..Ati mai vazut undeva? Exact, sunt aceiasi, daca urmarit, care strigau la Palatul Cotroceni, care strigau in Piata Universitatii in 2012..
- Nu ma astept la loialitate din partea nimanui.
- Acuzatia care mi se aduce este ca am incercat sa-mi fac imagine. Pai nu era campanie electorala, in primul rand. Ce sa zicem de un ministru care inaugureaza o autostrada sau care inaugureaza o scoala. Ca isi face imagine?
- Si daca as fi cel mai rau om din Romania tot ar trebui sa ne intrebam daca ce spun despre domnul Coldea este adevarat.
- Am cerut o intalnire cu cei de la SRI.
- Dupa 4 ani se trece la perchezitii. Imi arata ca este o legatura intre declaratiile mele si ce s-a intamplat luni. Fac o diferenta clara intre SRI si o persoana.
UPDATE ORA 10.47 Elena Udrea s-a prezentat la sectia 2 de Politie din Capitala, conform procedurii de control judiciar care i-a fost impusa de autoritati. Ea nu a declarat nimic jurnalistilor la intrarea in sectie.
UPDATE ORA 09.30 Procurorii DNA au emis 4 ordonante de retinere in cazul Gala Bute. Este vorba despre Rudel Obreja, primarul orasului Lupeni, Cornel Resemerita, dar si fosti subalterni ai Elenei Udrea (fost ministru al Turismului). Acestia din urma sunt Stefan Lungu (fost consilier de imagine) si Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Turismului). Procurorii nu vor cere arest preventiv in centrul politiei, ci arest la domiciliu. Potrivit unor surse oficiale, acestia ar fi acceptat sa colaboreze cu anchetatorii, sa spuna adevarul, indicand faptul ca intregul mecanism de negociere si plata serviciilor, care urma sa ajunga la firma controlata de Rudel Obreja, s-ar fi facut la cererea expresa a fostului ministru Elena Udrea.
Asadar, la sfarsitul zilei putem asista la cel putin doua mandate de arestare preventiva, iar in cazul celor doi fost functionari la arest la domiciliu. Pentru alti 3 suspecti cercetati in dosar, procurorii au dispus instituirea unor masuri privind controlul judiciar, ceea ce inseamna ca si acestia au acceptat sa spuna adevarul.
Dosarul "Gala Bute". Rudel Obreja si un fost consilier al Elenei Udrea au fost retinuti de procurorii DNA
Fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, a fost retinut luni seara in dosarul "Gala Bute", dupa mai bine de cinci ore de audieri. El este acuzat de spalare de bani, evaziune fiscala si complicitate la abuz in serviciu. Rudel Obreja: "E o inscenare. Exista un denunt din partea unei persoane pe care nu o cunoaste, un moldovean."
Alaturi de Obreja, au mai primit ordonanta de retinere pentru 24 de ore si un fost consilier al Elenei Udrea, dar si primarul localitatii Lupeni. In acelasi dosar, procurorii anticoruptie cer avizul Parlamentului pentru urmarirea penala a deputatei Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltarii si Turismului, dar si a senatorului, Ion Ariton, care a condus Ministerul Economiei. Cei doi demnitari sunt suspectati de fapte de coruptie.
Rudel Obreja este acuzat de procurorii anticoruptie ca, prin firma sa - Europlus Computers - ar fi primit 2 milioane de euro, de la Ministerul Turismului, pentru realizarea "Galei Bute". Pe vremea aceea, institutia era condusa de Elena Udrea, care - spun procurorii - nu putea sa semneze un contract direct cu o firma privata, fara licitatie.Elena Udrea: "MTRT nu a facut decat sa cumpere publicitate in cadrul galei."
Procurorii sustin insa ca Elena Udrea ar fi trebuit sa organizeze o licitatie si sa aleaga firma care oferea cel mai bun pret. Publicitatea in valoare de 2 milioane de euro este considerata de procurori o incalcare a legii.
Reporter: "Trebuia organizata licitatie de Ministerul Turismului?"
Rudel Obreja: "Nu, absolut deloc nu trebuia licitatie, pentru ca era o singura societate in lumea asta care avea exclusivitrate pentru tot ce insemna Gala Bute."
Procurorii sunt insa de alta parere si spun ca Rudel Obreja avea exclusivitate doar la organizarea Galei, nu si la promovarea ei!
In aceasta ancheta este implicat si un consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, care a fost retinut luni-noapte. Si el ar fi avut de castigat de pe urma contractelor pe care Ministerul Turismului le acorda unor societati comerciale. Un al treilea retinut este primarul localitatii Lupeni, Cornel Resmerita. Procurorii au ajuns la el, dupa ce ar fi atribuit unui om de afaceri din zona un contract de 12 milioane de lei pentru electrificarea statiunii Straja - un contract care ar fi fost supraevaluat. Acest serviciu ar fi fost, de fapt, o recompensa pe care afaceristul Adrian Gârdean a primit-o de la primar, pentru ca ar fi sponsorizat inainte Gala Bute - cu 6 milioane de lei. Banii ar fi intrat in conturile firmei lui Obreja. Contractul prestat de omul de afaceri a fost incheiat pe o suma de doua ori mai mare, fata de sponsorizarea pe care o facuse!In toata aceasta ancheta, spun procurorii, Elena Udrea, care la vremea respectiva era ministrul Turismului, a fost piesa principla. Ea este acuzata in dosarul Gala Bute ca a mintit in documente si a abuzat de functia pe care o avea, ca sa plateasca realizarea galei de box si sa castige capital politic. Procurorii cer pentru ea ridicarea imunitatii, ca sa o puna sub acuzare.
Elena Udrea: "Daca e o vina ca am vrut ca ministerul pe care l-am condus sa-si faca promovare cu cel mai mare campion pe care Romania il avea la acea vreme, atunci mi-o asum."
In acelasi dosar, procurorii anticoruptie cerceteaza si implicarea fostului ministru al Economiei, Ion Ariton. Din ordinul lui, sustin anchetatorii, 10 companii de stat ar fi sponsorizat firma lui Rudel Obreja cu aproape 500.000 de euro. Iar aceasta este, din nou, o incalcare a legii, spun anchetatorii, pentru ca firmele de stat nu au voie sa sponsorizeze firme private. Si pentru Ion Ariton procurorii cer ridicarea imunitatii, pentru a-l pune sub acuzare.
Intregul prejudiciu adus statului si calculat de procurori in dosarul "Gala Bute" se ridica la 8 milioane de lei - adica 2 milioane de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: mita, elena udrea, gala bute, coruptie, rudel obreja, Stefan Lungu,
Dată publicare:
03-02-2015 07:39