Dosarul "GALA BUTE". Rudel Obreja, arestat preventiv pentru 30 de zile: "Se doreste un denunt al meu impotriva Elenei Udrea"
Rudel Obreja, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, isi va petrece urmatoarele 30 de zile dupa gratii.
Procurorii anticoruptie care instrumenteaza dosarul "Gala Bute'' il acuza de spalare de bani, evaziune fiscala si complicitate la abuz in serviciu. Decizia luata joi in cazul sau poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.
Dupa aflarea deciziei, Rudel Obreja a spus ca pleaca "in cantonament", adaugand ca nu exista nicio fapta penala si ca nimeni nu se poate opune valului de arestari declansat de procurori.
"Plec in cantonament, mi-am facut bagajul. Astept taxiul sa ma duca unde trebuie. Eu am invatat sa lupt, in box am invatat sa lupt corect.
Am o mica retinere, pentru ca daca ar fi o decizie corecta, as primi-o cu bratele deschise. Stiu ca nu exista niciun fel de fapta. Am vorbit cu politistii, le-am spus ca sunt acasa si ca plec sa ma predau. Ma urc in taxi si ma duc..
Faptul ca eu am cerut 4 milioane si am negociat la sange si mi-au diminuat 2,5 milioane de euro. Nimeni nu are curaj sa se opuna acestui tsunami. Procurorii au o putere fanstastica si nimeni nu spune nu", a spus Rudel Obreja.
Rudel Obreja a plecat resemnat la politie. A primit acasa mandatul de arestare emis de Tribunalul Bucuresti. Dimineata, timp de doua ore si jumatate, a incercat sa le explice magistratilor este nevinovat. A spus apoi ca se considera o victima colaterala in acest dosar si a indreptat din nou atentia catre Elena Udrea.
Rudel Obreja, arestat preventiv pentru 30 de zile
Masura dispusa de Tribunalul Bucuresti este executorie, Rudel Obreja urmand sa fie incarcerat la Arestul Politiei Capitalei. Decizia de arestare preventiva poate fi contestata de Rudel Obreja la Curtea de Apel Bucuresti.
Rudel Obreja a declarat joi, inainte de pronuntarea deciziei instantei , ca "se doreste un denunt al sau" impotriva Elenei Udrea, pe care insa nu il va face, pentru ca el "nu spune ceea ce vor procurorii".
"Se poarta denunturile astazi si toata lumea face denunturi (....) Asta se doreste: un denunt al meu impotriva doamnei Udrea, pe care nu il voi face, ca nu am cu ce. (...) Obreja nu spune ceea ce vor procurorii", a adaugat fostul presedinte al FRB.
Obreja a mai spus ca tara trebuie "sa se insanatoseasca dupa 25 de ani de coruptie", dar trebuie sa existe si curajul de a spune cand lucrurile nu stau asa.
"Astazi, cu ajutorul dumneavoastra (al presei - n.red.), si nu va acuz, constat ca se intampla niste lucruri periculoase. Numeni nu mai are curaj sa conteste niste lucuri puse pe masa, de catre procurori, din cauza acestei avalanse de arestari, care se fac cu prezenta dumneavoastra, lucruri in parte necesare acestei tari. Tara asta trebuie sa se insanatoseasca o data, dupa 25 de ani de coruptie, insa trebuie sa avem curajul sa spunem cand lucrurile nu stau asa, sa avem curajul sa le spunem, nu sa procedam cum au procedat cate unii care au inceput sa faca denunturi si sa fie batuti de femei", a precizat Obreja.
In dosarul "Gala Bute", primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmerita, fostul consilier al Elenei Udrea Stefan Lungu si fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetati in arest la domiciliu, decizia fiind luata miercuri de Tribunalul Bucuresti. Procurorii au cerut avizarea de catre Camera Deputatilor a solicitarii de arestare preventiva a Elenei Udrea, fost ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, care va fi analizata duminica in Comisia juridica.
Avizul a fost cerut dupa ce procurorii DNA au extins urmarirea penala pe numele Elenei Udrea si pentru luare de mita. DNA a solicitat atat avizarea urmaririi penale pentru noua fapta, cat si incuviintarea arestarii preventive. In aceeasi cauza, DNA ceruse luni aviz de la Camera Deputatilor pentru urmarirea penala a Elenei Udrea, pentru infractiunile de abuz in serviciu, cu obtinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite. Comisia juridica a avizat favorabil, miercuri, solicitarea DNA.
Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea a luat decizia organizarii Galei Bute, in urma unor discutii cu Rudel Obreja si le-a cerut subordonatilor sai de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului sa gaseasca solutii de incheiere a contractului privind finantarea evenimentului, urmarind obtinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute. Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat si el in acest dosar, pentru ca ar fi determinat reprezentantii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, sa sponsorizeze ilegal, cu suma totala de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de catre firma lui Rudel Obreja.
Directia Nationala Anticoruptie a cerut aviz de la Senat pentru urmarirea penala a lui Ion Ariton. Comisia juridica din Senat a avizat marti solicitarea procurorilor, urmand ca plenul sa aiba decizia finala asupra cererii DNA. In dosarul "Gala Bute", prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea in judecata a fostului presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, pentru fapte coruptie, precum si scoaterea de sub urmarire penala sau neinceperea urmaririi penale, dupa caz, fata de reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naționale si ai Federatiei Romane de Box implicati in savarsirea faptelor din acest dosar. In decembrie 2013, procurorul sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerand ca este nelegal in privinta solutiei de neurmarire dispuse cu privire la functionarii implicati, dar si a calificarii faptelor retinute in sarcina lui Obreja.