Românul care a făcut transplant de plămâni la Viena, în 2016, a murit. În țară nu a avut unde să se trateze
Într-un sistem de sănătate bolnav şi cu multe lipsuri, pacientul român nu are nicio şansă.
Dovada stă Adrian Lupu, un tânăr care a suferit în urmă cu 2 ani un transplant de plămâni la Viena şi care acum, s-a stins pentru că România nu a putut să îl îngrijească atunci când starea lui s-a agravat.
Ministerul a aprobat tratamentul în străinătate, iar tânărul trebuia să plece luna viitoare, dar nu a mai apucat. Într o astfel de situaţie care pare fără ieşire, ministrul sănătăţii vrea să restructureze angentia naţională de transplant şi încă mai cauta ajutor în străinătate, pentru că bolnavii noştri să fie primiţi la operaţie.
Adrian Lupu a plecat de la spitalul Marius Nasta în coşciug. S-a stins duminică, după ce inima să nu a mai putut să mai lupte.
Rudele au cerut să fie transferat încă de săptămâna trecută la clinica austriacă AKH, acolo unde sperau sapoata fi salvat. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar familia lui Adrian îi acuză acum pe doctori că l-au lăsat să moară.
De celalata parte, medicii spun că au făcut tot ce a depins de ei.
Calvarul pentru Adrian şi familia lui a început în urmă cu 2 săptămâni. Băiatul a fost internat la spitalul din Târgu Jiu, dar, depăşiţi de situaţie, doctorii au cerut ajutor la Timişoara şi Bucureşti.
Dr Ramona Oprea, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu: ''Din păcate nu am primit acordul. Cu sprijinul ministerului şi al domnului doctor Arafat am obţinut în cele din urmă transferul.''
Aşadar, medicul de la Târgu Jiu spune că a fost refuzat transferul şi doar intervenţia ministrului Sănătăţii a pus angrenajul birocratic în funcţiune.
Ajuns la spitalul din Capitală, tânărul a stat doar la terapie intensivă intubat şi ventilat mecanic, în timp ce lupta cu gripă. Pare suficient, însă chiar medicii de acolo recunosc că le lipsesc multe ca să asigure îngrijirea unor pacienţii care au beneficiat de un transplant de plămâni.
În acelaşi timp, nici medicii de la Târgu Jiu şi nici cei de la Bucureşti nu au cerut spitalului AKH din Viena să îl preia pe bolnavul care se afla în monitorizarea lor. Familia ceruse în mod repetat acest lucru, iar acum solicita ca autorităţile să deschidă o anchetă.
Între timp, în România situaţia este incertă în privinţa transplantului pulmonar. Cu un spital care a primit acreditare să opereze, însă nu a făcut nici o intervenţie până acum, şi cu un singur acord cu Austria pentru intervenţii în 10 cazuri, din care doar unul a fost operat, România nu are soluţii reale pentru bolnavii săi. Iar când vine vorba despre îngrijirea după intervenţie, situaţia este la fel de dramatică.
Ministrul Sănătăţii spune că vrea să reorganizeze Agenţia Naţională de Transplant, iar până atunci susţine că cere ajutor statelor din jur.
Pe lista de aşteptare a spitalului Sfânta Maria sunt 4 pacienţi. În aces moment, 35 de romni au nevoie de un transplant pulmonar.