Moment emoţionant la spitalul Parhon din Iaşi, unde au fost invitate mamele dependente de dializă
Anul acesta, de 8 martie este şi ziua Mondială a rinichiului, iar la Spitalul clinic Parhon din Iaşi s-a ţinut de dimineaţă o festivitate emoţionantă.
Au fost invitate astăzi mai multe doamne care au trecut printr-un transplant de rinichi, sau au devenit mame, deşi sunt dependente de dializă. Mesajul lor optimist este menit să le încurajeze pe toate femeile care trec prin această suferinţă.
La Institutul de Nefrologie din Iaşi se tratează anual 3.500 de femei, - cu probleme renale.
Aceasta profesoară este singura din ţara care şi-a asumat naşterea unui copil la vârsta de 44 de ani - şi după o perioadă dificilă de dializă de 17 ani neîntrerupţi. Deşi au fost complicaţii foarte multe, nu regreta nici o clipă decizia luată: are acum un băieţel sănătos, de 8 ani.
Cele mai multe doamne prezente astăzi la spital au ţinut să le mulţumească donatorilor pentru şansa la viaţă pe care au primit-o. Unele dintre ele au avut curajul de a rămâne însărcinate după transplant.
"Primul transplant a fost mama donator şi a fost făcut aici şi al doilea transplant a fost tata donator şi a fost făcut la Bucureşti. La 4 ani de la al doiolea transplant am rămas însărcinată a mers foarte bine sarcina şi acum am un băieţel de 7 luni"
Lucia Tamaş, beneficiară transplant de rinichi: "A face transplant, a avea o nouă şansă şi a lua de la capăt o nouă viaţă. Făcând dializa nu pot spune că e acelaşi lucru, eşti dependent de aparate săptămânal. Eu am avut norocul şi sanasa ca un om bun să-mi doneze rinichiul lui"
Chiar reprezentanta pe zona Moldovei a Asociaţiei Transplantaţilor a suferit două operaţii de transplant:
a primit un rinichi de la o rudă şi altul de la o persoană intrată în moarte cerebrală. Acum luptă pentru viaţa bolnavilor şi pentru şansa lor la viaţă. Dana Botezatu, Asociaţia Transplantaţilor: "Femeile trebuie să fie foarte atente la primul semnal şi anume o infecţie urinară care poate începe cu o durere lombară, cu senzaţia de urinări foarte dese."
Dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt Spital C.I.Parhon Iaşi: "Este important că pacientele să-şi facă controale regulate. Aceste controale pot salva probleme mai grave în viitor sau pot salva şi ridică un semnal de alarmă ridicat de sarcină"
Cu un regim de viaţă foarte echilibrat, cu medicaţie specială şi sub urmărirea permanentă a medicilor, sunt femei dependente de dializă care au adus pe lume şi 3 copii, deşi statisticile arată că doar 40% dintre sarcini se menţin, în condiţiile unei suferinţe renale cronice.
Sursa: Pro TV
Etichete: iași, spital, transplant, rinichi, bolnavi, dializa, parhon,
Dată publicare:
08-03-2018 17:40