Românilor le lipsește educația financiară. Pe ce cheltuim banii și care sunt sfaturile specialiștilor
Criza sanitară i-a învăţat pe mulţi să îşi drămuiască banii, şi chiar să economisească.
Însă oamenilor le lipseşte educaţia financiară aşa că din puţinul pe care îl au pun deoparte pentru vacanţe, sau pentru obiecte de folosinţă îndelungată, nu pentru pensie.
În prezent, doar jumătate dintre români reuşesc să facă economii. Sumele sunt oricum printre cele mai mici din Europa.
Românii economisesc în principal pentru a face față cheltuielilor din viitorul apropiat, o vacanţă, o renovare, o maşină de spălat ori pentru situații neprevăzute. Potrivit unui studiu recent, prea puțini îşi permit să economisească pe termen lung, ca să aibă mai mulţi bani la bătrâneţe.
Paul Acatrini, managerul de cercetare, Cult Research: ”Modul în care economisesc pe termen lung se referă la a pune bani în depozite, în bancă. Nu se gândesc la investiții, nu se gândesc ca banii respectivi să fie înmulțiți, să fie asigurați într-un anumit fel, pe un termen mai lung. Vorbim de economisire pe termen scurt pentru plăceri, nevoi imediate”.
Potrivit specialiștilor, cea mai eficientă metodă de a pune bani deoparte, la care să nu umblăm cu prima ocazie, este să îi schimbăm în valută. Putem să cumpărăm lunar 50-100 de euro. Astfel mulţi vor ezita să îi schimbe pentru un impuls de moment.
Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară: ”O economie în adevăratul sens al cuvântului înseamnă să te ocupi mai întâi de siguranța ta, adică să îți faci un fond de urgență, care după părerea mea ar putea să fie un plic în casă, cash, cu 1000, 2000 de lei pentru mici defecțiuni casnice, mici probleme de sănătate. Al doilea pas este siguranța pe un termen mai lung un pic, un fond de siguranță care înseamnă cheltuielile pe măcar trei luni de zile. Adică locuința, mâncare, transport și datorii. Și, a treia direcție a economiilor adevărate, este partea de investiții”.
Una dintre probleme este că oamenilor le lipsește educația financiară.
Bărbat: ”Nu am o familei și cred că atunci când ești angrenat în propria familie, atunci intervin alte priorități, și începi să îți dezvolți din instinct o educație financiară”.
Pentru că nu au mai mers în vacanţe şi la tot soiul de evenimente în anul pandemiei românii au depus în bănci peste 2000 de miliarde de lei, practic un maxim istoric. În 2021, conform Băncii Naţionale a României tendinţa s-a menţinut însă suma a fost mai mică pentru că au dispărut unele restricţii.
59 de euro. Atât a economisit în medie, pe lună, un român, în 2020. Cu 9% mai mult decât în 2019. Rămânem, însă, pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, la acest capitol. Cei mai economi sunt slovacii, cu 113 euro puși deoparte lunar, și cehii, cu 109 euro.
În acelaşi timp, a început să se dezvolte şi la noi nişa consultanților financiari atât independenți cât şi din partea băncilor care își oferă serviciile ori ţin cursuri despre cum să ne folosim eficient banii, însă trebuie să fim foarte atenți în cine avem încredere.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, cheltuieli, economii, educatie financiara, specialisti,
Dată publicare:
18-02-2022 19:12