Românii vor să scape de pandemie. Peste 8.000 de oameni s-au vaccinat la maratonul din București
Mii de oameni de toate vârstele au mers să se vaccineze anti-Covid la centrele deschise în aceste zile în toată țara.
La maratonul de imunizare din București, numărătoarea a trecut de 8.000 și continuă. „România, hai că se poate să ne vaccinăm, ca să putem reveni la o viață normală”, spune și premierul, care-i îndeamnă pe oameni să meargă la vaccin.
Reporter: "De ce ați venit sâmbăta dimineața?".
Bătrână: "Să nu stăm la coadă".
O doamnă a vrut să dea un exemplu. Deși se teme de vaccin, mediul de familie i-a recomandat că e mai bine să se protejeze.
Bătrână: "Azi noapte n-am dormit deloc! Dar dimineață am zis, 'Hai!'. O să fie mai bine, mă gândesc, să fiu mai curajoasă când merg la cumpărături".
Bărbat: "În actuala situație, oamenii trebuie să înțeleagă că nu se poate altfel. Fară masuri de protecție și fară vaccin, nu putem scapă de aceasta nenorocire".
Se poate vaccina oricine, fără programare, doar cu actul de identitate. Inclusiv străinii, daca aduc o dovadă că studiază sau lucrează în țara noastră. Așa a făcut un tânăr italian, student la Stomatologie, venit la noi prin programul Erasmus.
Tânăr italian: "În perioada aceasta, pentru că trebuie să stau la facultate, cu pacienții, pentru stagiul de practică, am nevoie de vaccin".
Sorina Ionașc, reporter Pro TV: "La Biblioteca Națională, funcționează doar zece fluxuri de vaccinare, ceea ce înseamnă că, daca veniți aici, ați putea aștepta mai mult până să vă vină rândul, în timp ce la Sala Palatului, sunt 40 de astfel de cabinete în care oamenii sunt vaccinați în paralel, că atare, aici, procesul este mult mai rapid".
Cei care au venit sâmbătă să se imunizeze, s-au bucurat și de momente muzicale.
Peste trei săptămâni, vă fi organizat un maraton similar, în aceleași doua centre de vaccinare, pentru rapel.
Mihai Craiu, coordonator maratonul vaccinării Sala Palatului: "În cazul în care, din motive obiective, călătoresc sau pleacă din localitate, cu ajutorul adeverinței de vaccinare și formularul de confirmare pe care îl vor primi se vor putea vaccina în orice alt centru din țară".
Viorel Jinga, rectorul UMF "Carol Davila" București: "Nu am avut efecte adverse deosebite, dar pot să intervină. Acest centru nici nu pare a fi temporar, pare a fi de când lumea, e o atmosfera linistită".
Mulți au venit și azi-noapte la vaccin, bucuroși că au dispărut cozile.
Sorina Ionașc, reporter Pro TV: "Au trecut deja 27 de ore de când s-a deschis oficial acest maraton și s-a depășit o bornă de 8.000 de persoane vaccinate în cadrul acestui maraton, la cele două centre de vaccinare din București. Asta înseamnă, practic, că mai bine de trei sferturi dintre dozele inițial alocate pentru acest maraton au fost consumate și, bineînțeles, dacă se va menține același ritm constant de vaccinare și vor exista în continuare doritori, numărul de doze Pfizer va fi suplimentat.
Practic, în aceste momente, vorbim de 3,5 milioane de români vaccinați cu cel puțin o doză la nivelul întregii țări și asta ne apropie foarte mult de prima bornă de 5 milioane de români vaccinați ca să putem scăpa de primele restricții.
Primele măsuri de relaxare ar urma să vină după 1 iunie, după cum a anunțat premierul Florin Cîțu, dacă vom avea 5 milioane de persoane vaccinate.
Există însă și o veste bună. Copiii de peste 16 se pot imuniza și ei cu serul Pfizer în cadrul acestui maraton, dacă vor veni însoțiți de unul dintre părinți.
Mai mult decât atât, tot de astăzi sunt și alte semne bune pentru a atinge acestă bornă de 5 milioane de români vaccinați. De astăzi se organizează maratoane la nivelul întregii țări și vă puteți vaccina fără niciun fel de programare, doar cu actul de identitate, la orice centru de vaccinare din țară".
Maratonul vaccinării ține până luni, la 08:00 dimineața. Daca cererea vă fi mare, programul va putea fi prelungit.