Bugetul Capitalei a fost adoptat. Prima reacție a lui Nicușor Dan

×
Codul embed a fost copiat

Consiliul General al Municipiului București a adoptat, vineri, bugetul Capitalei, într-o ședință extraordinară convocată de primarul general Nicușor Dan, după ce acesta a ajuns la o înțelegere cu consilierii USR PLUS.

UPDATE 18:40: Bugetul Municipiului București a fost adoptat cu 34 de voturi pentru, 5 împotrivă și 15 abțineri. 

"În numele bucureștenilor, vă mulțumesc pentru vot. Trebuie să începem investițiile. Le vom face, avem buget", a afirmat, la finalul ședinţei extraordinare, primarul Capitalei, Nicușor Dan. 

Din bugetul Municipiului București au fost tăate aproximativ 1,1 miliarde de lei, atât de la capitolul venituri, cât și de la capitolul cheltuieli, după ce consilierii USR PLUS au reclamat că bugetul este supraestimat.

În aceste condiții, bugetul Capitalei este de 5,8 miliarde de lei, iar cu tot cu instituțiile subordonate, credite și fonduri europene ar urma să ajungă la aproximativ 8 miliarde de lei.
 

Citește și
Primele măsuri pe care le-a luat Nicușor Dan pentru a controla epidemia din București. Ce se întâmplă cu apelurile la DSP
Datoriile uriașe găsite de Nicușor Dan la Primăria Capitalei. "Conturile noastre sunt încă blocate”
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

---------

Discuţiile de joi seară privind bugetul Capitalei au înregistrat progresele sperate şi am convenit o serie de ajustări la proiectul de buget, ajungând astfel la o formă acceptată de toată lumea, anunţă primarul Capitalei Nicuşor Dan într-o postare pe Facebook, precizând că susţine sporirea solidarităţii în coaliţie, dar şi realism maxim în privinţa chestiunilor dificile.

 

ACTUALIZARE: Primarul General, Nicuşor Dan, a convocat astăzi, 7 mai, sedinţa extraordinară de îndată a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pentru aprobarea bugetului propriu al Municipiului București pe anul 2021. Evenimentul va avea loc la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, începând cu ora 15.30, transmite Primăria Capitalei.

”Discuţiile de joi seară privind bugetul Capitalei au înregistrat progresele sperate. Am convenit o serie de ajustări la proiectul de buget, ajungând astfel la o formă acceptată de toată lumea.
Sigur, nu e un buget perfect, dar e pasul necesar şi corect pentru a începe investiţiile în Capitală şi pentru a elimina datoriile şi problemele din perioada Firea-PSD. Vom lucra împreună în continuare, inclusiv în perspectiva rectificării din a doua parte a anului, pentru a îmbunătăţi abordarea în chestiunile bugetare”
, afirmă Nicuşor Dan.

El subliniază faptul că din acest motiv susţine sporirea solidarităţii în coaliţie, dar şi realism maxim în privinţa chestiunilor dificile.

”Mulţumesc liderilor şi reprezentanţilor USR PLUS, PNL şi PMP pentru contribuţia la găsirea unei soluţii. E posibilă convocarea în următoarele ore a unei şedinţe de Consiliu General, în care vom supune din nou la vot proiectul de buget, cu modificările agreate”, precizează Nicuşor Dan.

PNL şi USR PLUS au avut negocieri miercuri şi joi pentru a debloca votul asupra bugetului Capitalei, respins din cauza opoziţiei consilierilor USR PLUS, care l-au considerat nerealist.

Viceprimar: "Bugetul nu e încă realist"
 

Viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, susține însă că nici această variantă îmbunătățită nu este încă una realistă.

„O spunem foarte clar: bugetul în această variantă îmbunătățită nu este încă unul realist. Și eu și colegii mei avem încredere că prin rectificări bugetare succesive vom aduce proiecția bugetară de astăzi cât mai aproape de realitate. Pe termen mediu și lung, este evident că nu putem continua așa. „Rețeta Firea” a adus orașul în faliment. Aprobarea acestui buget nu face decât să câștige timp, timp pe care coaliția de la București trebuie să îl folosească pentru reforme reale și accelerate”, este mesajul transmis de Horia Tomescu pe Facebook.

Viceprimarul Capitalei adaugă că majoritatea în Consiliul General nu funcționează cum trebuie și că angajamentele inițiale nu au fost respectate, urmând ca săptămâna viitoare să aibă loc întâlniri pentru a se reașeza colaborarea.

„Din păcate, actuala coaliție care îi oferă primarului Nicușor Dan majoritatea în Consiliul General nu funcționează așa cum ar trebui, iar angajamentele luate înainte de alegeri nu au fost respectate. Săptămâna viitoare vor avea loc întâlniri pentru a reașeza colaborarea de care avem nevoie pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în fața bucureștenilor acum șapte luni”.

Tomescu a enumerat care au fost argumentele care au stat la baza deciziei votării bugetului.

„1. Varianta de buget rezultată în urma ultimelor discuții este mai aproape de realitate: cu 1 miliard mai aproape de realitate;

2. Este nevoie de un buget aprobat cât mai repede, pentru a putea primi transferurile pentru luna mai de la Bugetul de Stat;

3. Aprobarea acestui buget, în această formă, este doar depășirea unui punct mort. Însă de a doua zi, primarul general și partidele care formează majoritatea în Consiliul General trebuie să identifice soluții și să urmeze un plan de măsuri concrete de echilibrare în mod real a bugetului. Mai clar: trebuie să identifice surse de venituri reale sau să ajusteze cheltuielile prioritizând ceea ce este esențial pentru bucureșteni și pentru dezvoltarea orașului”, a spus el.

Violeta Alexandru: ”Bugetul Capitalei va fi votat cu amendamente, se vor tăia fonduri”
 

Preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, declară că bugetul Capitalei va fi votat cu amendamente, arătând că se vor tăia anumite fonduri, potrivit Agerpres.

"Mă bucură, în primul rând, pentru bucureşteni, decizia conducerii USR-PLUS de a susţine, până la urmă, bugetul Capitalei. Liderii politici ai PNL Bucureşti, ai USR-PLUS, ai PMP, alături de Primarul General au avut discuţii în aceste zile şi au ajuns la un acord de susţinere a bugetului Capitalei. Şedinţa de consiliu se va convoca de îndată", a scris Violeta Alexandru, vineri, pe Facebook.

Ea subliniază că alternativa pentru neadoptarea bugetului ar fi fost blocarea Bucureştiului.

"Dacă ieşeam din termenul legal până la care trebuia adoptat, Guvernul nu mai putea transfera cotele aferente Bucureştiului. Am explicat consecinţele neadoptării bugetului în toate discuţiile avute. Bucureştiul nu are taxe şi impozite ca să poată susţine serviciile publice, salariile necesare, cheltuielile pentru funcţionarea oraşului", spune liderul PNL Bucureşti.

Violeta Alexandru arată că bugetul va fi votat cu amendamente şi se vor tăia fonduri, punctând că în acest sens primarul Capitalei a avut toată disponibilitatea.

"A fost evident că niciunul dintre noi nu era de rea-credinţă, că existau explicaţii pentru fiecare măsură propusă, că nu se ascunsese în buget vreun interes obscur al anumitor cercuri de interese. Asta s-a întâmplat atunci când era tăcere pe buget şi, de fapt, se scurgeau banii funcţie de grupurile de interese din jurul PSD. Avem opinii diferite privind şansele atragerii de venituri, se poate optimiza bugetul (şi am apreciat, o spun cu toată sinceritatea, disponibilitatea USR-PLUS de a ne apleca asupra unei minuţioase analize). Era bine să fie optimizat pe parcursul săptămânilor de discuţii (inclusiv în Comisia de buget, unde au fost toţi consilierii de la toate formaţiunile). Ceea ce contează, până la urmă, este să avem astăzi un buget votat pentru Bucureşti. Ne vom încadra în bugetul cu aceste tăieri şi vom analiza în continuare structura veniturilor şi a cheltuielilor pentru rectificare. PNL susţine orice măsură de optimizare a bugetului. Vom avea un obiectiv de la care nu ne abatem: atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea Bucureştiului", afirmă Violeta Alexandru.

Ea menţionează că, în contextul discuţiilor despre eficientizarea cheltuirii banilor publici, trebuie accelerate măsurile concrete pentru închiderea companiilor municipale, amintind că sunt două proiecte de hotărâre pentru închiderea companiilor municipale, depuse de PNL Bucureşti, care aşteaptă să fie votate.

"Lucrăm la a treia", a mai anunţat liderul PNL Bucureşti.

Violeta Alexandru mai arată că au fost decuplate alte teme, necesar a fi discutate, de decizia vitală privind bugetul şi a propus o şedinţă a liderilor coaliţiei chiar săptămâna următoare.

"PNL va propune partenerilor de guvernare locală completarea protocolului din campania electorală cu prevederi privind modul de lucru la nivelul deciziilor locale. Nu vreau să amânăm discuţiile", spune Alexandru.

Preşedintele PNL Bucureşti precizează că detalii privind amendamentele agreate asupra structurii bugetului va oferi primarul general.

"Le mulţumesc încă o dată partenerilor noştri pentru că am ajuns la un rezultat şi nu pot încheia fără să le mulţumesc consilierilor generali PNL pentru cele peste 6 săptămâni în care nu au lipsit de la nicio discuţie la care au fost solicitaţi, în care au venit cu sugestii constructive şi în care au încercat să găsească soluţii, alături de primarul general, la situaţia dezastruoasă a bugetului după PSD. Datorii neplătite de luni de zile şi chiar de ani, în unele cazuri. Vor vota colegii mei liberali, aşa cum îi ştiu, cu responsabilitate faţă de Bucureşti", conchide Violeta Alexandru.

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Nicușor Dan, după respingerea bugetului: Aştept de la USR PLUS propria variantă de buget
Nicușor Dan, după respingerea bugetului: Aştept de la USR PLUS propria variantă de buget

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, se declară "total nemulţumit" că începerea investiţiilor şi plata datoriilor riscă să întârzie, având în vedere că, în şedinţa CGMB de miercuri, bugetul Bucureştiului pe anul 2021 nu a fost aprobat.

Datoriile uriașe găsite de Nicușor Dan la Primăria Capitalei.
Datoriile uriașe găsite de Nicușor Dan la Primăria Capitalei. "Conturile noastre sunt încă blocate”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că a găsit la Primărie datorii curente de 3 miliarde de lei, ceea ce reprezintă trei sferturi din bugetul instituţiei pe un an.  "Conturile noastre sunt încă blocate pentru investiţii", a adăugat Dan.

Bugetul Capitalei: peste 2 miliarde de euro. Pe ce se va cheltui cea mai mare parte din bani
Bugetul Capitalei: peste 2 miliarde de euro. Pe ce se va cheltui cea mai mare parte din bani

La Primăria Capitalei s-a votat vineri bugetul Bucureștiului și dacă tot a fost „Ziua îndrăgostiților'', consilerii PSD s-au gândit să fie, să spunem, originali, așa că au votat ridicând inimioare roșii.

PNL Bucureşti anunţă că nu va vota bugetul Capitalei: Nu girăm aranjamentele pentru clientela PSD
PNL Bucureşti anunţă că nu va vota bugetul Capitalei: Nu girăm aranjamentele pentru clientela PSD

PNL Bucureşti a anunţat că nu votează bugetul Capitalei în şedinţa de Consiliu General de vineri şi că nu girează "aranjamentele pentru clientela PSD şi risipa de bani publici".

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.