Românii vor putea consuma roșii cultivate în țară, de Crăciun
Anul acesta, de Crăciun, roşiile crescute în pământ românesc nu vor lipsi din pieţe.
Stimulaţi de Ministerul Agriculturii, care le acordă un ajutor, de 3.000 de euro, tot mai mulţi fermieri şi-au încălzit serele şi spun că vor putea livra tomate mult mai gustoase decât cele din import, până la sfârşitul anului.
La Poiana Mare, în Dolj, deşi ne aflăm la mijlocul toamnei, serele fermierilor sunt pline de roşii mari şi zemoase.
Daniel Epânceag, fermier: „Sunt foarte, foarte bune. Mai bune ca cele de primăvară sunt roşiile de toamnă, mai gustoase."
De pe fiecare mie de metri pătraţi, fermierii vor strânge aproape trei tone de roşii. Au obţinut producţii mari după ce au modernizat serele şi le-au dotat cu instalaţii de încălzire. În această seră, căldură este pompată, de exemplu, prin nişte tunuri.
„Ele sunt electrice, montăm câte douî în fiecare seră şi menţin temperatura cu câteva grade cu plus, ca să nu le afecteze bruma."
Pentru că îşi încălzesc permanent solarele, producătorii din Dolj spun că vor putea livra roşii în pieţe până în decembrie.
Producător: „În două zile, acestea or să fie gata de pus pe masă. Anul trecut, am recoltat ultima dată pe 17 decembrie, iar anul ăsta, cu condiţiile pe care le creem, să ajungem până la finele anului cu brio."
Din serele din Dolj, kilogramul de roşii porneşte cu trei lei, însă în pieţe se poate dubla. Fermierii au fost ajutaţi să livreze marfă până la sfârşitul anului de Ministerul Agriculturii care le-a oferit o subvenţie de 3000 de euro celor care vând cel puţin 2.000 de kilograme de roşii în extra sezon.
Pe cei mai mulţi, banii îi ajută să scadă din cheltuilile cu încălzirea răsadurilor.
Tina Jianu, producător: „Cum vedeţi, s-au făcut investiţii pe solarii şi sperăm că pe parcurs să luăm şi o centrală."
Că să primească ajutorul de 3.000 de euro, fermierii trebuie să aibă cel puţin o mie de metri pătraţi de pământ pe care să îl lucreze. În plus, ei trebuie să vândă în pieţe roşiile până pe 20 de decembrie.