Românii se reprofilează din cauza pandemiei. Care sunt cele mai căutate meserii
Rămaşi fără un loc de muncă tot mai mulţi români au fost nevoiţi să se re-orienteze rapid. Vorbim în special de cei care lucrau în industria ospitalităţii, de artişti sau sportivi.
Reprezentanţii agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă le vin în ajutor şi spun că cele mai căutate cursuri de recalificare sunt cele pentru agenţi de pază operatori pe calculator sau frizeri.
Înainte de pandemie Ionuţ cânta muzică populară. Cum n-a mai avut contracte, s-a hotărât să-şi deschidă o firmă de construcţii şi lucrează cot la cot alături de cei 4 angajaţi ai săi.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Ionuț Teudan, interpret de muzică populară: "Neavând evenimente foarte, foarte mult ni s-au redus veniturile. Dacă în urmă cu 1 an de zile eram cu colegii de trupă în spectacole prin Italia, Franţa acum facem construcţii şi încercam să rămânem pe linia de plutire să avem un trai decent".
Şi un instrumentist cu peste 35 de ani de experienţa a renunţat la saxofon şi s-a angajat la o firmă care face tablouri electrice.
Omul are în plan ca în următoarea perioadă să-şi deschidă un service auto împreună cu fiul său.
Fane Florian, instrumentist: "A fost greu până te-ai obişnuit şi au avut încredere oamenii să te ia. Eu n-am crezut că se poate întâmpla aşa ceva, să nu mai cântăm".
Ciprian, un jucător profesionist de rugby nu s-a mai putut întreţine şi s-a angajat ca paznic.
Ciprian Donose, agent de pază: "N-am mai atins mingea din martie, până acum 3, 4 luni. Nu am mai putut să mai jucăm. Banii de acolo, o dată ce nu joci, nu vin".
E coleg cu Ionuţ până anul trecut taximetrist.
Ionuţ Vlad, agent de pază: ”Din punctul meu de vedere, taximetria este un domeniu pierdut, în momentul de faţă. Ne-a afectat foarte mult pandemia, închiderea restaurantelor, a şcolilor, a grădiniţelor. De bine, de rău, aici ştii că vii şi ai de încasat un ban".
Oana Oșanu, director AJOFM Maramureș: "În acest an am demarat 3 cursuri de formare profesională, cel mai solicitat find cel de frizer, coafură, manichiură şi resurse umane, sunt cursuri şi de mecanică auto care prezintă interes pentru şomerii noştri".
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numai în luna februarie aproape două mii de persoane s-au înscris la cursurile de calificare. Dintre acestea, în jur de 800 de persoane au studii profesionale sau postliceale şi vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani.