Românii se inspiră de la greci pentru a salva ”Dulcele de Dăbuleni”
Dulcele de Dăbuleni, soiul autentic de pepene care a făcut celebră localitatea în toată ţara, este pe cale de dispartie.
Ca să reziste la temperaturile caniculare, mulţi fermieri folosesc seminţe din Olanda, Turcia, Spania sau Grecia, pe care le altoiesc pe tulpini de dovleac. Soarele arzător şi pământul pe care se coc pepenii le dau însă dulceață şi savoare, iar producătorii spun că nimeni nu va fi dezamăgit de gustul lor.
În această perioadă începe plantarea lubeniţelor în câmp. Fermierii susţin că seminţele din străinătate sunt mai productive şi mai rezistente.
Promit însă acelaşi gust ca pepenii din copilărie. Procedeul de altoire presupune cultivarea în paralel a răsadurilor de pepene şi a unui soi rezistent de dovleac, pe care localnicii îl numesc tiugă. Astfel, spun ei, roadele vor rezista la temperaturile din lunile de vară, bătute de vântul puternic.
Femeie: "Pentru a rezista pepenii pe solurile noastre nisipoase şi la temperaturile foarte ridicate din zona noastră, am preluat acest procedeu de altoire a pepenilor de la greci."
Pepenii verzi autentici, cultivaţi cândva pe toate câmpurile de aici, sunt mai puţin căutaţi din cauza productivităţii scăzute şi a faptului că se coc mai târziu.
Fermieră: "Sunt mai rezistente, mai roditoare, sunt mult mai bune decât ale noastre româneşti. Ale noastre făceau, când ştiu eu că aveam seminţe româneşti nişte pepeni micuţi, dar astea sunt mai dulci şi mai buni."
Cei din Dăbuleni spun însă că seminţele aduse din străinătate şi puse în solul nisipos al Olteniei vor crea lubeniţe la fel de gustoase, la concurenţă cu pepenii din import.
Femier: "Nu e nicio deosebire între fructe. Poate nu sunt aşa de aspectoase ca ale lor şi prin asta noi pierdem, noi le facem bune, gustoase, dar cetăţeanul care merge pe piaţă şi le vede mari şi lucioase... Că nu se mai face dop acum, o ia pe aia frumoasă şi nu o ia pe cea de la Dăbuleni care e mai chircită."
Pe de altă parte, specialiştii de la Staţiunea de Cercetare din Dăbuleni au creat trei soiuri: de Dăbuleni, Dulcele de Dăbuleni şi Oltenia. Agronomii încearcă să-i încurajeze pe localnici să cultive şi aceşti pepeni cu un gust inconfundabil. E drept că nu sunt atât de timpurii şi apar după ce piaţa este invadată de pepenii de la străini.
Aurelia Diaconu, director Staţiunea de Cercetare Dăbuleni: "Din ceea ce am vândut noi se vor cultiva în jur de 1000-1500 de hectare de pepeni la nivel de România. Ies în a doua parte a verii cu producţii mai mari şi cu mai puţine tratamente. Nu necesită atâtea tratamente ca ceilalţi hibrizi."
În tot acest timp, unii fermieri din Dăbuleni s-au asociat şi vor putea să livreze pepenii şi în hipermarketuri.
Femier: "Nu putem să intrăm pe o piaţă fără să fim asociaţi şi nu mai aveam cui comercializa marfa produsă la Dăbuleni."
Primii pepeni din iunie se vor vinde cu 2-3 lei kilogramul, apoi preţul lor va scădea. Producătorii promit că dacă noii hibrizi le vor aduce profituri bune, vor începe să cultive din nou, dar în cantităţi mai mici, şi Dulcele de Dăbuleni. Pentru cei aflaţi în... căutarea gustului pierdut.