Românii se inspiră de la greci pentru a salva ”Dulcele de Dăbuleni”

Ultimul update: Marti 03 Aprilie 2018 20:57
Data publicarii: Marti 03 Aprilie 2018 20:48
Categorie: Actualitate

Dulcele de Dăbuleni, soiul autentic de pepene care a făcut celebră localitatea în toată ţara, este pe cale de dispartie.

 

Ca să reziste la temperaturile caniculare, mulţi fermieri folosesc seminţe din Olanda, Turcia, Spania sau Grecia, pe care le altoiesc pe tulpini de dovleac. Soarele arzător şi pământul pe care se coc pepenii le dau însă dulceață şi savoare, iar producătorii spun că nimeni nu va fi dezamăgit de gustul lor.

În această perioadă începe plantarea lubeniţelor în câmp. Fermierii susţin că seminţele din străinătate sunt mai productive şi mai rezistente.

Promit însă acelaşi gust ca pepenii din copilărie. Procedeul de altoire presupune cultivarea în paralel a răsadurilor de pepene şi a unui soi rezistent de dovleac, pe care localnicii îl numesc tiugă. Astfel, spun ei, roadele vor rezista la temperaturile din lunile de vară, bătute de vântul puternic.

Vânzătorii de pepeni ignoră complet legea privind etichetarea

Femeie: "Pentru a rezista pepenii pe solurile noastre nisipoase şi la temperaturile foarte ridicate din zona noastră, am preluat acest procedeu de altoire a pepenilor de la greci."

Pepenii verzi autentici, cultivaţi cândva pe toate câmpurile de aici, sunt mai puţin căutaţi din cauza productivităţii scăzute şi a faptului că se coc mai târziu.

Fermieră: "Sunt mai rezistente, mai roditoare, sunt mult mai bune decât ale noastre româneşti. Ale noastre făceau, când ştiu eu că aveam seminţe româneşti nişte pepeni micuţi, dar astea sunt mai dulci şi mai buni."

Cei din Dăbuleni spun însă că seminţele aduse din străinătate şi puse în solul nisipos al Olteniei vor crea lubeniţe la fel de gustoase, la concurenţă cu pepenii din import.

Femier: "Nu e nicio deosebire între fructe. Poate nu sunt aşa de aspectoase ca ale lor şi prin asta noi pierdem, noi le facem bune, gustoase, dar cetăţeanul care merge pe piaţă şi le vede mari şi lucioase... Că nu se mai face dop acum, o ia pe aia frumoasă şi nu o ia pe cea de la Dăbuleni care e mai chircită."

Pe de altă parte, specialiştii de la Staţiunea de Cercetare din Dăbuleni au creat trei soiuri: de Dăbuleni, Dulcele de Dăbuleni şi Oltenia. Agronomii încearcă să-i încurajeze pe localnici să cultive şi aceşti pepeni cu un gust inconfundabil. E drept că nu sunt atât de timpurii şi apar după ce piaţa este invadată de pepenii de la străini.

Aurelia Diaconu, director Staţiunea de Cercetare Dăbuleni: "Din ceea ce am vândut noi se vor cultiva în jur de 1000-1500 de hectare de pepeni la nivel de România. Ies în a doua parte a verii cu producţii mai mari şi cu mai puţine tratamente. Nu necesită atâtea tratamente ca ceilalţi hibrizi."

În tot acest timp, unii fermieri din Dăbuleni s-au asociat şi vor putea să livreze pepenii şi în hipermarketuri.

Femier: "Nu putem să intrăm pe o piaţă fără să fim asociaţi şi nu mai aveam cui comercializa marfa produsă la Dăbuleni."

Primii pepeni din iunie se vor vinde cu 2-3 lei kilogramul, apoi preţul lor va scădea. Producătorii promit că dacă noii hibrizi le vor aduce profituri bune, vor începe să cultive din nou, dar în cantităţi mai mici, şi Dulcele de Dăbuleni. Pentru cei aflaţi în... căutarea gustului pierdut.

Recolta se usucă pe câmp fiindcă zilierii nu vor să vină la lucru. Ce condiţii pun

Recolta se usucă pe câmp fiindcă zilierii nu vor să vină la lucru. Ce condiţii pun

VIDEO PROTVPLUS.RO

kolinda grabar kitarovic - 6

Un jurnalist român o desființează pe președinta Croației. ”Prostimea preia gogoși enorme”

Familie de urşi fotografiată lângă Spitalul Miercurea Ciuc: ”Au mers să-și viziteze victimele”

Ministrul Mediului: Situaţia de la Bicaz e intolerabilă, am cerut amenzi maxime

Definitivat 2018. Au fost publicate Subiectele si Baremele la Definitivat 2018

Decizie în cazul tânărului din Craiova care a provocat accidentul în care i-a murit iubita

Trafic spre mare deviat prin parcare. Limită de 80 km/ h pe A2 din cauza denivelărilor

ccr

CCR a decis că Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii "este neconstituţională”

Inundații în România. Un șofer a fost luat pe sus de viitură cu tot cu mașină

A început ploaia la Electric Castle. Mesajul MAI: ”Dacă răciți, aveți grijă ce „pastile” luați!”

Bărbat din Braşov, arestat preventiv pentru că ar fi încercat să îşi violeze propria nepoată

Suspecții care i-ar fi ucis pe cei doi paznici, sub control judiciar. Nu s-a aflat motivul crimelor

Își caută de 2 săptămâni fiul dispărut în Prut. Ritualul făcut pe malul râului: ”Am pus colac cu lumânare”