Romanii au sarbatorit Buna Vestire cu fel de fel de preparate imbietoare. Ce patesc cei care s-au certat azi
Mirosuri imbatatoare de scrumbii fripte, bors parfumat de leustean proaspat si saramura de crap, iute ca focul, au razbatut miercuri din gospodariile romanilor, dar si din cherhanale.
Este prima dezlegare la peste din postul cel mare, de care au profitat, in egala masura, si cei care s-au abtinut de la alimentele de dulce, dar si cei dornici de o carne mai slaba.
Ceaunele n-au stat o clipa. Cine a vrut meniu complet a inceput cu un platou pescaresc, cu batog afumat la lemn de fag, drob si rulada de peste si icre.
Evident, usturoiul e nelipsit din orice preparat, iar mamaliga completeaza o portie zdravana. Cat despre bors, bucatarul ne garanteaza ca are gustul din Delta ...
Si daca tot a fost vreme buna, pescarii au prins captura in functie de numarul de undite. La Tismana, in schimb, primarul a facut cinste.
"Ee, nu-i pastrav, e hamsie, dar cam sarata, dar merge si asa, ca noi aici la tara domnule mancam orice. Si cu vin merge", a spus o femeie.
Bunavestira inseamna si ziua cucului, care trebuie sa ne prinda veseli si cu bani in buzunar. O alta vorba din popor ne avertizeaza ca e ziua in care trebuie sa fim impacati cu toata lumea.
Localnica: Ne rugam la Dumnezeu sa nu avem certuri, sa fie pace, liniste si prosperitate.
Reporter: Si cine se cearta azi ce pateste.
Localnica: Pai e rau, numai de rele are parte si daca mai sunt certuri calcam pe ele, le uitam.
Totusi, mai presus de orice, importanta e semnificatia religioasa a sarbatorii si anume vestea ca Fecioara Maria il va aduce pe lume pe Iisus.
Sursa: Pro TV
Etichete: tradiții, obiceiuri, iisus, buna vestire, fecioara maria,
Dată publicare:
25-03-2015 07:46