Românii s-au înghesuit la munte, pentru fotografii spectaculoase. Avertismentul epidemiologilor

Ultima actualizare: 15-08-2020 19:54

Dornici de drumeții în mijlocul naturii, turiștii s-au înghesuit sâmbătă chiar și în vârful munților. Ba chiar s-au format cozi în punctele de belvedere, unde fiecare a vrut să facă fotografii spectaculoase.

 

Înghesuială a fost și la telecabine, iar epidemiologii militează pentru precauție chiar și în aer liber, dacă în preajmă sunt alți turiști.

Ca să scape de aglomerație și să respire aer curat fără mască de protecție, unii oameni s-au gândit să urce pe munte.

Surprinzător însă foarte mulți au avut aceeași idee când a venit vorba de fotografii și grupuri mari s-au întâlnit de exemplu în unele locuri din Parcul Național Piatra Craiului.

Mircea Vergheleț, reprezentant Parcul Național Piatra Craiului: ”Pe Piscul Baciului, care e cel mai înalt vârf din Piatra Craiului, e un pic de aglomerație pentru că toată lumea vrea să își facă poze cu semnul vârfului. Situația este similară și pe alte vârfuri din România, dacă vă uitați pe internet, la Vârful Moldoveanu sunt tot așa, 30-40 de persoane care stau la coadă ca să-și facă fotografii acolo”.

Sunt cu 40 % mai mulți vizitatori decât anul trecut în condițiile în care străinii nu au mai venit la noi în țară.

Și în Brașov, la telecabina care urca pe Tâmpa a fost toată ziua coadă de peste 100 de oameni.

Turist: ”Este foarte frumos, vremea este superbă. Toată lumea vrea să iasă din casă, mai ales cu situația care e acum”.

Turist: ”Un pic aglomerat, dar merită așteptarea, o jumătate de oră, dar foarte frumos peisajul”.

Sute de mașini erau încolonate și de-a lungul defileului îngust de la prăpastiile Zărneștiului.

Iar un parc tematic deschis recent lângă Odorheiu Secuiesc a fost, de asemenea, plin de oameni.

Când au văzut imaginile, medicii au simțit nevoia să tragă un semnal de alarmă.

Andreea Moldovan, medic epidemiolog: ”Fie că vorbim de locuri de campare, fie că vorbim de stațiuni sau poteci de munte, atunci când există mai mulți oameni decât grupul nostru mic, atunci acolo e important să purtăm mască".

 

Ce recomandă salvamontiștii 

 

Pe de altă parte, salvatorii montani atrag atenția că în condiții de aglomerație crește și riscul accidentelor, mai ales în zonele greu accesibile.

Salvator către turiști: "În zonele unde sunt lanțuri datorită afluxului mare de turiști se pot forma cozi și ambuteiaje. Să nu încercați să depășiți aceste cozi fiindcă vă expuneți și pe dumneavoastră la accidente și pe dânșii".

Alin Moș, șeful rangerilor din Parcul Național Apuseni: ”A crescut foarte mult numărul de vizitatori în Parcul Național Apuseni și, în special, numărul persoanelor care vin cu cortul la munte. Zonele tradiționale în care se campa până acum, multe dintre ele, sunt extrem de aglomerate".

Chiar daca vremea nu a fost prea încântătoare, mii de turiști au urcat și la cabana Bâlea Lac iar mașinile lor se încolonau pe Transfăgărăsșan în unele locuri bară la bară.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO