Aplicația care a pus în pericol 8 tineri, în Piatra Craiului. 5 ore a durat operațiunea de salvare

Ultima actualizare: 10-08-2020 19:14

Tot mai mulţi turişti se avântă pe munte în zone periculoase, fără pregătire şi echipament.

O spun salvamontiștii, care au plecat, duminică noapte, după opt tineri, echipați de stradă, blocați între stânci, în Piatra Craiului. Au descărcat o aplicație care i-a păcălit.

Cei opt tineri nu şi-au dat seama că aplicaţia îi conduce nu pe o potecă marcată, ci pe un traseu de alpinism extrem de dificil.

Ciprian Lolu, Salvamont Zărnești: "Aplicaţia respectivă a fost eronată total, ei au continuat orbeşte, să spun aşa, continuări succesive de pereţi peste pereţi, săritori peste săritori până au ajuns la una, unde nu mai făceau faţă, peretele din malul galben care are nu mai puţin de 55 de metri. "

Misiunea de recuperare a durat mai bine de cinci ore. Cei opt au ajuns în siguranță la o cabană. Cu puţin timp înainte, o altă turistă, ceva mai ghinionistă, s-a lovit la un picior, iar salvatorii au coborât-o pe targă.

Masivul Piatra Craiului este pe cât de spectaculos, pe atât de periculos astfel că tot mai mulţi turişti care se avântă pe creasta ajung în situaţii limită.

Mircea Vergheleț, Parcul Național Piatra Craiului: În foarte multe cazuri ai impresia - când faci traseu de creastă şi te uiţi în jos - că traseul e domol coboară printr-o vale cu jnepeni cu pajişte cu iarbă, însă acest traseu ajunge la jumătate în văi de tip Piatra Craiului, aşa le numim, văi oarbe, care se sfârşesc într-un abrupt de câteva sute de metri.

Ciprian Lolu, Salvamont Zărnești: Un traseu turistic trebuie a fie marcat în primul rând cu semnele turistice. în momentul în care nu vezi în primii 10 m... înseamnă că nu te afli pe un traseu turistic... trebuie să te pună pe gânduri... încotro mă îndrept.

Administraţia Parcului Naţional Piatra Craiului îi îndeamnă pe turişti să acceseze hărţile de pe pagina de facebook a parcului sau să apeleze numărul "0 Salvamont" pentru detalii despre traseele pe care au de gând să pornească.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO