Turiştii lasă în urma lor munţi de gunoaie. Cum profită pensiunile de situaţie
Mulți dintre cei care invadează zonele turistice ale țării uită de bună-cuviință și lasă în urmă o mizerie de nedescris.
Zonele de picnic, malurile apelor și chiar unele trasee montane sunt acum imense pubele de gunoi. Cea mai gravă situație este pe marginea drumurilor și în parcări, unde săptămânal se strâng tone de mizerie.
Ambalaje, scutece și chiar lădițe de marfă - sunt gunoaie pe care angajații de la drumurile naționale le-au găsit vineri pe DN1, în zona stațiunii Predeal.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mihai Patronia, angajat CNAIR: „Astea sunt aduse de acasă, nu sunt aruncate de șoferi sau cei care sunt în tranzit, numai cei care vin de la diferite pensiuni și de pe unde mai stau și le aruncă pe aici."
Parcările de la marginea drumului ar trebui să fie o oază de relaxare pentru șoferii obosiți. În realitate, mirosul e greu de suportat.
Turist: „Când venim la munte, ne așteptăm să respirăm aer cât de oxigenat, dar găsim gunoie peste tot, este de nedescris."
Turist: „Am vrut să venim cât mai încoace, ne punem să mâncăm în șosea, să nu ne uităm în partea aceea unde e gunoiul.”
De pe 40 de kilometri de drum parcurși vineri, drumarii au strâns o tonă de resturi. Vin pe acest traseu de două ori pe săptămână și, de fiecare dată, este la fel.
Bănuiesc că marginea drumului a devenit pubelă de gunoi și pentru proprietarii de pensiuni care preferă să nu plătească salubritatea.
Robert Elekeș, purtător de cuvânt DRDP Brașov: „Noi găsim deșeuri din construcții, moloz, faianță spartă și așa mai departe. Găsim mobilier vechi, aparatură electrocasnică stricată. Am avut mai multe exemple chiar și de deșeuri medicale de genul seringi sau branule folosite.”
Nicolaie Tăutu, șef district Drumuri Naționale Predeal: „În condițiile actuale, cu modul de a se comporta al turiștilor de la noi, îmi trebuiesc cel puțin patru muncitori care lucrează opt ore pe zi lunea, opt ore pe zi vinerea, să adune gunoiul."
Când ajung pe Tâmpa, mulți turiști iau cu ei drept suvenir cea mai frumoasă fotografie de vacanță, însă lasă în loc un munte de mizerie.
Turist: „Mai sunt unii care aruncă poate intenționat sau poate le pierd, le scapă, mai sunt unii care le uită, de exemplu bidoane de plastic, acelea le uită, portofelele nu."
Deși este unul dintre cele mai vizitate locuri din Brașov, pe Tâmpa nu există niciun coș de gunoi. Sutele de turiști care urcă zilnic trebuie să își ducă gunoiul la pubele din oraș. Mulți nu o fac, așa că zona arată, adesea, deplorabil.
Și pe lacul de acumulare de la Bicaz, în județul Neamț, plutesc tone de resturi. De la un an la altul cantitatea sporește.
Reporter: „Cine credeți că e vinovat pentru aceste gunoaie?”
Turist: „Oamenii, în primul rând, și apoi dacă voia primarul să facă curățenie făcea ca și acum doi ani. Anul trecut a fost festival și au făcut curat cu copii. Anul ăsta multe gunoaie."
Legea prevede amenzi drastice pentru cei care sunt prinși că aruncă gunoiul în natură: până la 6.000 de lei pentru oamenii de rând și 50.000 de lei pentru persoanele juridice.
Responsabile pentru aplicarea legii sunt cei din Poliția Locală, Garda de Mediu, administratorii ariilor protejate și gestionării fondurilor de vânătoare.