Românii pe terenurile cărora se construiește Autostrada A7, nemulțumiți că primesc despăgubiri de doar 1,18 lei pe mp
Zeci de prahoveni pe terenurile cărora se construiește Autostrada A7, către Moldova, vor să dea statul în judecată. În localitatea Colceag, din Prahova, peste 600 de oameni au aflat că vor primi doar 1 leu si 18 bani pe metrul pătrat de teren arabil.
Pe piața liberă, prețul este dublu. Autoritățile spun că aceste sume au fost stabilite de experți independenți. Iar proprietarii pot primi mai mulți bani doar dacă instanța va decide asta. Chiar dacă statul nu a ajuns încă la pace cu localnicii, lucrările au început.
La 76 de ani, Mihai Barbu a decis să lupte cu statul în instantă. Este nemulțumit de banii oferiți în schimbul exproprierii, așa că a făcut plângere penală.
Are 2 hectare de teren arabil pe care, până anul trecut, cultiva cereale. Acum, pe parcela lui sunt utilaje care au conturat deja viitoarea autostradă.
Mihai Barbu, proprietar: „Nici 4 mii de lei, ce sa mai faci cu 4 mii de lei, ce să mai cumperi în ziua de astăzi cu 4 mii de lei”.
Victoria Mina, proprietară: "Atât cât mi s-a oferit, este un fel de bătaie de joc pentru că acum îți ies cerșetorii în cale și nu poți să le dai un leu, pentru că e prea puțin, se uită lung".
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a trimis în comuna Colceag un reprezentant care să le explice oamenilor de ce vor primi doar 1 leu și 18 bani pe metrul pătrat de teren expropriat.
Bogdan Satnoianu, CNAIR biroul exproprieri: "Cuantumul despăgubirii nu îl stabilește CNAIR ci un evaluator cumva independent. Este independent care se raportează în principal la grilele notariale pe zonele respective aici, în Prahova, la care poate adauga un anumit prejudiciu. Noi nu putem interveni asupra cuantumului despăgubirii în niciun fel.”
Primăria este și ea pe lista expropriaților cu 40 de hectare, iar primarul este la rândul lui nemulțumit.
Costin Valentin Stan, primarul comunei Colgeag: "Conform înregistrărilor pe care le avem la registrul agricol prin direcția Agricolă este dublu, undeva la 2 lei pe metrul pătrat, prețul real al pieței în momentul de față."
O parte dintre cei 600 de expropriați din Colceeag au cedat, convinși că autostrada le va fi tuturor de folos. Însă mulți vor merge la judecată ca să obțină bani mai mulți.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii: "Există o lege care spune următorul lucru: se expropriază pe sumele stabilite și se încep lucrările, cine este nemulțumit are aceasta posibilitate de a da în judecată și dacă instanța spune că merită suma respectivă mai mare, va primi acei bani fără niciun fel de problema. Statul, în schimb, nu poate să stea după fiecare parceluță în parte să exproprieze până se termină aceste procese".
Florin Dragoslav, broker imobiliar: „Instanța va lua în considerare diferiți factori, cum ar fi valoarea pieței, caracteristicile și utilitatea terenului expropriat, precum și drepturile proprietarului conform legislației în vigoare. Trebuie să se aibă în vedere că procesul poate dura o perioadă de timp și poate implica costuri legale.”
Cand va fi gata, Autostrada A7 va avea 320 de kilometri și va lega Ploiestiul de Pașcani. Pâna acum, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat contracte pentru 12 dintre cele 13 loturi ale autostrazii către Moldova, care ar urma sa fie gata în anul 2026.