Românii o duc tot mai greu. Studiu Eurostat: Un român din trei trăiește la limita sărăciei
Trăim în țara cu cel mai mare risc de sărăcie din întreaga Uniune Europeană, arată un studiu Eurostat. Un român din trei trăiește la limită, chiar dacă are un loc de muncă.
Mai mult, țara noastră rămâne campioana la numărul de locuințe fără apă curentă sau toaletă la mare distanță de alte state.
Raportul Eurostat a fost lansat la Bruxelles, de către Comisia Europeană. Aceasta oferă o privire de ansamblu asupra progreselor înregistrate de Uniunea Europeană în ceea ce privește dezvoltarea durabilă. Datele statistice ne dezvăluie și nivelul de trai din fiecare țară. Din păcate, România se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește calitatea vieții.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Potrivit Eurostat, românii muncesc din greu, dar calitatea vieții este mult sub ceea ce europenii consideră a fi un trai decent. Un singur exemplu: un sfert dintre români nu au nici astăzi apă curentă sau toaletă, în interior. Comisia Europeană a recomandat României o serie de măsuri economice și a subliniat că fondurile europene sunt esenţiale pentru creşterea nivelului de trai.
Românii o duc tot mai greu
În 2021, aveam cel mai mare risc de sărăcie din Uniune. În jur de 35 la sută din populație supraviețuia, de la o zi la alta. Asta în timp ce în întreaga Uniune Europeană se înregistrau progrese.
La ţară riscul de sărăcie atinge jumătate din populație. Diferența dintre nivelul de trai de la sat față de cel de la oraș este cea mai mare din Uniunea Europeană.
Grav este că și nici cei care au un loc de muncă nu o duc prea bine, potrivit studiului. Peste 15 la sută dintre angajații români sunt expuși riscului de sărăcie. Avem cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană. Este adevărat, mulți sunt slab pregătiți.
Conform datelor Comisiei Europene, adulții din România sunt la coada clasamentului Uniunii în ceea ce privește abilitățile digitale de bază, adică nu ştiu să lucreze pe un calculator, de exemplu. În plus, suntem în top şi la tinerii care nu sunt angajați. Pratic, 20 la sută dintre aceştia nu urmează cursuri de formare profesională sau orice altă formă de pregătire.
În raportul Comisiei Europene, avem și cele mai proaste condiții de locuit. Fie nu avem unde să stăm, fie mulți au parte de condiţii precare, insalubre sau supraglomerate. Mai mult, peste 21 la sută la sută dintre oameni nu au acces la instalaţiile sanitare de bază. Media Uniunii este de sub 1 la sută.
Autoritățile de la Bruxelles susțin că trebuie să investim și să atragem cât mai multe fonduri europene.
Veerly Nuyts, purtător de cuvânt Comisia Europeană: "România trebuie să accelereze implementarea Planului Naţional de Rezilienta şi Redresare pentru că sunt întârzieri la anumite reforme şi investiţii şi tocmai de aceea aceste întârzieri trebuie corectate pentru ca Planul Naţional de Rezilienta şi Redresare trebuie implementat până la sfârşitul lui 2026. De aceea încurajam România să implementeze toate reformele şi investiţiile care sunt foarte importante”.
România are de accesat din PNRR peste 29 de miliarde de euro, însă până acum, autoritățile au primit doar prima tranșă, de 6 miliarde de euro.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, studiu, saracie, eurostat, myimpact,
Dată publicare:
26-05-2023 19:18