Românii își fac provizii de lemne pentru iarnă, în ciuda prețurilor aproape duble. Cereri în creștere și pentru sobe
Pentru că la nivel european se anticipează o criză energetică, iar facturile la gaz ne dau ameţeli, românii care mai au sobe își fac provizii de lemne.
Deși suntem doar la începutul lunii august, în unele localități listele de așteptare sunt lungi, iar cererea s-a dublat față de anul trecut, asta deşi prețurile au crescut și cu 40%.
La depozitul Ocolului Silvic din Târgu Lăpuș, județul Maramureș, angajații lucrează la foc continuu pentru livrări. Criza generată de scumpirea utilităților i-a făcut pe mulți să se gândească la suplimentarea proviziilor pentru iarnă.
Cerea de lemn a explodat, iar prețurile au crescut
Prețurile au crescut în ultimele luni, de la 280 de lei pentru un metru cub, la 330 lei, mai ales că cererea de lemn a explodat.
Mircea Pop, șef Ocolul Silvic Târgu Lăpuș: „De la începutul anului, preţul de lemn de foc s-a modificat de două-trei ori, s-a scumpit cu 30-40%. Solicitările au fost extrem de mari. Listele de așteptare s-au făcut încă din luna ianuarie.”
Pentru acest an, în județul Maramureș, a fost alocată o cotă de 29.000 de metri cubi de lemn de foc, dar deja s-au vândut 21.000 de metri cubi, deși suntem abia în luna august.
Ioan Tomoiagă, șef birou producție Direcţia Silvică Maramureș: „Probabil criza energetică, dar niciodată nu am avut solicitări aşa mari. Probabil că regia va suplimenta cota pentru populație.”
Ce spune un localnic despre solicitarea lemnului în urmă cu cinci luni pentru iarna 2023
Dorin Martin, localnic: „Lemnul l-am solicitat în urmă cu patru-cinci luni. Trebuie să te pregăteşti că se scumpeşte sau nu, că altfel îngheţăm de frig. Am luat acum şi dacă se poate o să luăm şi mai încolo.”
Și în satele din județul Bistrița-Năsăud cererea pentru lemne de foc a crescut.
La operatorii privați prețul este de 400 lei pe metrul cub. Pentru o casă cu trei camere este nevoie, pentru toată iarna, de 12-13 metri cubi, deci în jur de 5.000 de lei. Și asta acum, pentru că nu se știe cum vor fi prețurile în toamnă.
Iacob Cifor, localnic: „De la primărie ni s-au acordat câte trei metri cubi de familie, eu, împreună cu fata, avem șase metri cubi la trei metri cubi, adus acasă, 830 lei."
Romsilva a pus pe piață anul trecut, 1,7 milioane de metri cubi de lemn pentru foc, la un preț mediu de 184 lei pe metru cub, fără TVA.
Solicitări pentru sobe, în creștere
În creștere sunt și solicitările celor care vor să aibă în locuință și o sobă. Cea mai la îndemână dintre variante este soba de teracotă „premontată”. Ea iese din fabrică gata asamblată și poate fi așezată direct pe locul ales de client în casă. Cerute mai ales în zona rurală, mai nou, aceste sobe au devenit atractive și pentru orășeni.
Silviu Manolescu, proprietarul unei fabrici de teracotă: „În acest an, am observat o creștere a clienților rezidențiali din zona urbană care chiar dacă au centrală electrică sau pe gaz, ar prefera și o sobă care să arate și bine, dar să aibă şi cea inerție termică pe care o ştim toți la sobele tradiționale.”
Semnele unei crize energetice se văd și la nivel european. Ungaria interzice exportul de lemn de foc, Polonia încurajează oamenii să își procure din timp combustibili pentru iarnă și chiar să strângă lemne din păduri. Iar locuitorii din Țările de Jos au început deja să se aprovizioneze cu cantități mai mari de lemn.