Piata artei s-a bucurat in 2016 de o crestere de aproape 60% fata de anul trecut. In total, doar la casele de licitatii s-au vandut lucrari si obiecte in valoare de 9 milioane de euro.

In Romania s-a stabilit si un nou record al vanzarilor: lucrarea "Tarancute", semnata de Nicolae Grigorescu a fost cumparata cu 320.000 de euro. De asemenea, interesul pentru arta contemporana a explodat, ceea ce a dus la promovarea artistilor tineri. In prezent, in Romania exista peste 120 de galerii de arta, cele mai multe in Bucuresti, Cluj si Timisoara.

Oameni de afaceri, politicieni, medici sau profesori - cu totii fac parte din lumea colectionarilor de arta. Au aparut, insa, si tineri cu bani interesati de astfel de achizitii. Pasiunea tinerilor pentru arta contemporana, in special, a determinat si aparitia unui numar mare de galerii. Iar expozitiile sunt din ce in ce mai inedite.

Daniel Radulescu are 26 de ani, este specializat in grafica digitala, dar acum studiaza sculptura si are prima sa expozitie - la Galeria Kube Musette. In realizarea lucrarilor sale a folosit zeci de tije metalice, carlige sau cuie. Pretul unei lucrari porneste de la 3000 de euro. "M-am indragostit de metal, de materialul asta, de duritatea lui si am zis hai sa incerc sa ii acord o stare. Desi el e rece in esenta, hai sa ii dau caldura prin munca pe care eu o fac"

La Galeria Galateca, expun in prezent artistele Elena Bobi Dumitrescu si Maria Cioata. "Semnele traditionale sunt translatate de pe ie in ceramica, explica ele.

Arta contemporana presupune o libertate in gandire si o emotie aparte. Dana Filip, reprezentantul galeriei Galateca: "conteaza relatia privitorului cu opera de arta, iar daca aceasta conexiune este reusita, atunci acel privitor devine cumparator"

Iar Galeria Posibila sustine atat artisti consacrati, cum ar fi Stefan Caltia, cat si tineri fotografi. In atentia colectionarilor a intrat de cativa ani si fotografia contemporana. De exemplu, fotografii realizate de Bogdan Bordeianu cu ajutorul Google Street View, care redau momente si personaje inedite din Delta Dunarii"

Alexandra Manole, curator la Galeria Posibila, explica: "nu e un tip de colectionar din acela care cerceteaza, cumpara si isi face o colectie foarte mare. e mai degraba o relatie foarte directa cu lucrarea si atunci cand le place ceva - cumpara"

Din numarul total al vanzarilor in 2016, galeriile au reprezentant, insa, doar 20%. 70% dintre achizitii au fost facute prin casele de licitatii. Recordul absolut in Romania a fost depasit anult trecut de Nicolae Grigorescu. Lucrarea sa, “Tarancute”, a fost vanduta cu 320.000 de euro.

Cei mai faimosi pictori romani sunt, insa, cvasi necunoscuti in afara. Iar diferenta este facuta, nu neaparat de calitate, cat de lobby, spun specialistii. La arta contemporana, recordul in Romania este detinut de Adrian Ghenie. Pictura sa, "Christ", a fost vanduta la Artmark cu 125.000 de euro. Asta, in timp ce lucrarile sale, au atins in strainatate sume de peste 4 milioane de euro.