"Cumintenia Pamantului" a sfarsit intr-un depozit. Noul ministru al Culturii ofera 5 milioane de euro, mostenitorii cer 11

×
Codul embed a fost copiat

Dupa 2 ani de negocieri, fara final, "Cumintenia Pamantului", una dintre cele mai importante lucrari de arta de pe teritoriul Romaniei, a ajuns sa zaca in depozitul Muzeului National de Arta.

In tot acest timp, noul ministru al Culturii, Ionut Vulpescu, a dat de inteles ca nu va oferi mai mult decat a facut-o in mandatul anterior din guvernul Ponta - adica 5 milioane de euro. Ofensati de oferta, mostenitorii sculpturii lui Brancusi spun ca vor da statul in judecata.

Dupa ce in martie 2016 bateau palma cu reprezentantii ministerului Culturii pentru suma de 11 milione de euro, mostenitorii Cuminteniei se vad acum in situatia de a incepe alte discutii cu noul ministru.Ionut Vulpescu a mai negociat pentru lucrare si in toamna lui 2015. Atunci, ministerul culturii a oferit prima data 1 milion de euro, apoi 3,5 milioane si s-a oprit la 5 milioane. Cea din urma este suma pe care o sustine si in prezent actualul ministru.

Vulpescu explica cum a ajuns la aceasta suma: “Au fost doua expertize care au fixat, oameni specializati in opera lui Brancusi, s-a facut o conciliere a celor doua expertize si s-a stabilit un plafon maxim de 5 milioane de euro"

Dinu Viloiu, unul dintre mostenitori, spune ca"e un sfert din pretul la care a fost evaluata de un evaluator pe care l-am chemat in instanta si toata lumea se face ca nu stie de chestia asta.Iinclusiv domnul ministru de acum.” Asa incat vrea sa dea statul in judecata.

Citește și
cumintenia pamantului
Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, despre clipul care a starnit controverse: "A fost facut de prietenii nostri romani"

In aceste conditii, vanzarea Cuminteniei ar putea sa ramana blocata pentru alti cativa ani. Iar guvernul nu se grabeste. "Statul roman, prin ministerul Culturii, isi poate exercita oricand dreptul de preemptiune, ori de cate ori aceasta statuie, ca si alte opere, sunt scoase la licitatie sau la vanzare", explica ministrul. Insa mostenitorii spun ca nu vor scadea pretul nici macar cu un leu.

Indiferent de evolutia procesului, un lucru este cert: ministerul Culturii trebuie sa inapoieze pana la finalul anului 2017 toti banii primiti de la donatori. Cei care au donat prin transfer bancar vor primi banii automat in conturi, fara sa fie, insa, precizata o data, iar cei care au donat prin sms vor avea sumele scazute din factura pentru telefon. Pe cartelele pre-pay identificate, banii vor intra sub forma de credit de telefonie.

Doar cei care au donat prin sms de pe cartele pre-pay anonime sau au depus bani cash la bancomate sau la oficiile de plata, trebuie sa completeze o cerere - tip pe care o pot trimite si electronic pe adresa ministerului culturii. Ea trebuie sa aiba anexate si documente care sa dovedeasta identitatea donatorului si plata efectuata.

In octombrie, sculptura lui Brancusi a fost transferata la Muzeul National de Arta. Urma sa fie expusa in sala dedicata operei lui Brancusi, daca statul devenea proprietar. De atunci, insa, pentru ca situatia s-a complicat, este tinuta in depozitul muzeului.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Sumele donate pentru
Sumele donate pentru "Cumintenia Pamantului" vor fi restituite pana la 31 decembrie 2017. Reactia avocatului proprietarilor

Guvernul si-a recunoscut esecul si a aprobat procedura prin care vor fi inapoiati banii celor care au crezut ca "Brancusi poate fi al nostru" si au facut donatii pentru "Cumintenia pamantului".

Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, despre clipul care a starnit controverse:
Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, despre clipul care a starnit controverse: "A fost facut de prietenii nostri romani"

Videoclipul postat pe Facebook de catre Ambasada Rusiei, cu trimitere la campania pentru Cumintenia Pamantului, nu trebuie luat drept o declaratie oficiala semnata si parafata a Rusiei, spune ambasadorul rus la Bucuresti, Valeri Kuzmin.

Guvernul a oferit un milion de euro pentru
Guvernul a oferit un milion de euro pentru "Cumintenia Pamantului". Mostenitorii sunt revoltati si spun ca au fost santajati

Guvernul Romaniei a oferit un milion de euro mostenitorilor "Cuminteniei Pamantului", cea mai valoroasa opera de arta de pe teritoriul tarii, evaluata in instanta la 20 de milioane de euro.
 

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.