"Cumintenia Pamantului" a sfarsit intr-un depozit. Noul ministru al Culturii ofera 5 milioane de euro, mostenitorii cer 11

Ultimul update: Duminica 08 Ianuarie 2017 07:13
Data publicarii: Joi 05 Ianuarie 2017 17:53
Categorie: Actualitate

Dupa 2 ani de negocieri, fara final, "Cumintenia Pamantului", una dintre cele mai importante lucrari de arta de pe teritoriul Romaniei, a ajuns sa zaca in depozitul Muzeului National de Arta.

In tot acest timp, noul ministru al Culturii, Ionut Vulpescu, a dat de inteles ca nu va oferi mai mult decat a facut-o in mandatul anterior din guvernul Ponta - adica 5 milioane de euro. Ofensati de oferta, mostenitorii sculpturii lui Brancusi spun ca vor da statul in judecata.

Dupa ce in martie 2016 bateau palma cu reprezentantii ministerului Culturii pentru suma de 11 milione de euro, mostenitorii Cuminteniei se vad acum in situatia de a incepe alte discutii cu noul ministru.Ionut Vulpescu a mai negociat pentru lucrare si in toamna lui 2015. Atunci, ministerul culturii a oferit prima data 1 milion de euro, apoi 3,5 milioane si s-a oprit la 5 milioane. Cea din urma este suma pe care o sustine si in prezent actualul ministru.

Vulpescu explica cum a ajuns la aceasta suma: “Au fost doua expertize care au fixat, oameni specializati in opera lui Brancusi, s-a facut o conciliere a celor doua expertize si s-a stabilit un plafon maxim de 5 milioane de euro"

Dinu Viloiu, unul dintre mostenitori, spune ca"e un sfert din pretul la care a fost evaluata de un evaluator pe care l-am chemat in instanta si toata lumea se face ca nu stie de chestia asta.Iinclusiv domnul ministru de acum.” Asa incat vrea sa dea statul in judecata.

In aceste conditii, vanzarea Cuminteniei ar putea sa ramana blocata pentru alti cativa ani. Iar guvernul nu se grabeste. "Statul roman, prin ministerul Culturii, isi poate exercita oricand dreptul de preemptiune, ori de cate ori aceasta statuie, ca si alte opere, sunt scoase la licitatie sau la vanzare", explica ministrul. Insa mostenitorii spun ca nu vor scadea pretul nici macar cu un leu.

Indiferent de evolutia procesului, un lucru este cert: ministerul Culturii trebuie sa inapoieze pana la finalul anului 2017 toti banii primiti de la donatori. Cei care au donat prin transfer bancar vor primi banii automat in conturi, fara sa fie, insa, precizata o data, iar cei care au donat prin sms vor avea sumele scazute din factura pentru telefon. Pe cartelele pre-pay identificate, banii vor intra sub forma de credit de telefonie.

Doar cei care au donat prin sms de pe cartele pre-pay anonime sau au depus bani cash la bancomate sau la oficiile de plata, trebuie sa completeze o cerere - tip pe care o pot trimite si electronic pe adresa ministerului culturii. Ea trebuie sa aiba anexate si documente care sa dovedeasta identitatea donatorului si plata efectuata.

In octombrie, sculptura lui Brancusi a fost transferata la Muzeul National de Arta. Urma sa fie expusa in sala dedicata operei lui Brancusi, daca statul devenea proprietar. De atunci, insa, pentru ca situatia s-a complicat, este tinuta in depozitul muzeului.

Sumele donate pentru
Sumele donate pentru "Cumintenia Pamantului" vor fi restituite pana la 31 decembrie 2017. Reactia avocatului proprietarilor
VIDEO PROTVPLUS.RO
viscol A3
Autostrada Turda-Gilău, blocată din cauza viscolului. De ce nu au ieşit utilajele de deszăpezire
Începe ”migrația” pachetelor pentru românii din străinătate. ”Slănină, ceapă, țuică”
Cazul liftierei care ar fi cerut cadourile copiilor cu cancer. Ce riscă și cum s-ar fi justificat
CAMERA ASCUNSĂ. Porci, vânduți din zonele afectate de pestă. ”E injectat, are tot”
România va folosi la summitul de la Sibiu, în premieră europeană, o tehnologie imposibil de păcălit
O mamă româncă riscă închisoarea şi să-şi piardă copilul în urma acuzaţiilor unui italian
Hoti camion
Jaf de 19 secunde, la 100 km/h. O singură greșeală poate însemna moartea pentru hoți
Greu de reținut. Bărbatul care și-a bătut iubita s-a jucat marți cu poliția, care l-a lăsat apoi liber
Ucrainenii îşi abandonează rablele în România. Cum câştigă mii de euro din această afacere
Militarul care și-a ucis iubita, o coafeză din Titu, condamnat la 25 de ani de închisoare
Motivul pentru care o femeie i-a incendiat casa fostului iubit: „Nu te puteai apropia, că săreau oalele”
De la ce a pornit războiul dintre clanurile de romi din Calafat. Un poliţist, rănit