Românii îi ajută pe români. Solidaritate impresionantă în lupta cu noul coronavirus
În aceste zile, în care cea mai importantă măsură de precauție este izolarea, mii de voluntari din țară s-au mobilizat pe rețelele sociale și se oferă să îi ajute pe cei care nu pot ieși din casă.
Vorbim despre bătrâni singuri, bolnavi imobilizați ori părinți nevoiți să stea cu copiii.
”Vi le las aici, le băgați dumneavoastră în casă, da? Astea le ții și mai vin peste o săptămână, două să văd dacă vă mai trebuie ceva, da?”, spune un voluntar, în timp ce lasă sacoșele pline pe prispa casei unui bătrân.
Astfel de scene sunt tot mai dese în Iași, unde voluntarii unei asociații de binefacere duc bătrânilor de la țară alimente, medicamente de strictă necesitate și produse de igienă, toate cumpărate din donații.
”Ei nu pot să iasă din casă, toți sunt speriați și am decis să ne ducem la ei, să le punem la ușă”, a spus Bogdan Tănasă, de la Asociația Casa Share.
Acțiuni în toată țara
Și la Brașov există voluntari care fac piața pentru oricine are nevoie. Cam așa arată o listă de cumpărături pentru o femeie de 99 de ani: ”Deci ceapă, nuci, mere și cartofi, două kilograme”.
Un alt vârstnic îi întreabă pe voluntari: ”Măști din astea nu puteți să aduceți?”
”Putem să aducem două- trei, să le purtați când ieșiți, dar e important să evitați să ieșiți în perioada următoare, cât se poate să ieșiți”, îi răspund voluntarii.
La Sibiu sunt deja peste 2.000 de voluntari dispuși să ajute în timpul lor liber. S-au adunat pe o platformă online creată special și țin evidența comenzilor. Beneficiarii plătesc cumpărăturile online sau la livrare.
”Unii s-au oferit strict să ajute în cartierele în care locuiesc, alții dispun de mașini și ne pot ajuta în zonele mărginașe”, povestește Diana Manta, coordinator ”Vă ajutăm în Sibiu”.
”Voluntarii trebuie să fie curați, să se igienizeze, să nu devină ei cei care poartă microbul mai departe. Este foarte important să avem mască, mănuși și dezinfectant în mașină, este foarte important”, spune și Marian Răduna, voluntar ”Cumpărături la ușa ta” din București.
Restaurantele gătesc pentru cei din linia întâi
La Constanța, patronii mai multor restaurante din centrul vechi al orașului s-au oferit să gătească mâncarea pentru cei aflați în carantină și personalul din aceste centre.
”Avem un stoc de produse perisabile pe care le vom transforma în sandvișuri, salate pentru oamenii care vor ajutor, oamenii din linia întâi care îi ajută pe cei în carantină. Putem face supe de roșii, cașcaval pane, de exemplu”, spune Dan Teodor Lunca, bucătarul unui restaurant din Constanța.
Tot la dispozitia autorităților sunt și acești voluntari de la o asociație de constructori din județul Constanta. Au venit cu 20 de aparate și s-au oferit să igienizeze diferite spații, trotuare sau chiar drumuri. Materialele sunt cumpărate din banii lor.
”E vorba de niște atomizatoare, niște aparate care pulverizează până la 12 metri un jet cu un amestec de substanță”, explică un voluntar.
Câțiva psihologi au decis și ei să ajute. Oricine are nevoie de suport emoțional poate apela la specialiști dispuși să îi ajute pe cei care trec prin momente dificile.