Cum explică psihologii nevoia oamenilor de a-și face stocuri de hârtie igienică

Ultima actualizare: 16-03-2020 09:02

Și americanii au fost cuprinși de panică și au luat cu asalt supermarketurile.

În multe orașe, oamenii s-au repezit în magazine ca să își facă rezerve de alimente, dezinfectant și, nu în ultimul rând, de hârtie igienică.

Un psihoterapeut din Statele Unite a explicat că este vorba despre un impuls absolut normal în situația de față.

Corespondent KUSI News: „Dacă trebuie să vă cumpăraţi doar mâncare, puteţi intra direct în magazin, dar dacă trebuie să vă luaţi hârtie igienică sau apă, coada ajunge până după clădire.”

American: „Stăm la coadă de vreo 3-4 ore, iar în acest moment nimeni nu mai avansează pentru că aşteaptă camionul să termine de descărcat hârtia igienică.”

Un magazin din Los Angeles este doar un exemplu. În ultima perioadă, sute de oameni s-au înghesuit pentru a cumpăra hârtie igienică.

American cu un coș plin cu hârtie igienică: „Da, prietene, am o familie numeroasă, tocmai au închis școlile, îmi pare rău.”

Rafturile goale din magazinele de peste Ocean reprezintă motiv de supărare pentru clienți. Unii înteleg de ce s-ar grăbi oamenii să cumpere dezinfectant sau alimente, dar când vine vorba despre hârtie igienică.

Hârtia igienică nu are niciun rol în a împiedica noul coronavirus să se răspândească, însă oamenii o cumpără în cantităti uriașe.

Reporter: „Sunteți stresată, speriată de toată povestea asta?”
American: „Da, sunt. Urmăresc știrile cu atenție și chiar n-aș vrea să ajungem și noi în situația Italiei.”

Dr. Irwin Redlener, Centrul Național de Pregătire pentru Dezastre: „Oamenii chiar nu au nevoie să stocheze necesarul de hârtie igienică pentru un an, n-au nevoie de munți de șervețele, nici să cumpere mâncare pentru șase săptămâni. Gândiți-vă ce produse preferă membrii familiei: poate conserve de ton, unt de arahide, gem. Faceți planuri doar pentru câteva săptămâni în care nu veți putea ieși din casă, dar atât.
Nu există temei pentru panică. Nu aveți motive să navaliti și să cumpărați tot ce gășiți pe rafturi. Asta nu face decât să amplifice sentimentul de apocalipsă, de dezastru, ceea ce nu e cazul."

Un psihoterapeut american spune că mersul la cumpărături pentru lucruri esențiale în viața de zi cu zi este ceva normal într-o situație tensionată.

Erin Leonard, psihoterapeut: „Este în natura umană, atunci când lucrurile scapă de sub control și oamenii se simt neputincioși să oprească o situație negativă, de multe ori fac lucruri care îi ajută să simtă că dețin controlul. Așa că, atunci când cumpără grămezi de hârtie igienică, asta-i ajută să se simtă că încă dețin controlul asupra unei situații haotice."

Un alt motiv pentru care oamenii sunt mai predispuși să cumpere în exces este simplul fapt că îi văd pe alții că își încarcă până la refuz coșurile. O eventuală soluție pentru a scăpa de aceste impulsuri este să stăm de vorbă cu cineva drag.

Cât despre rafturile care rămân goale prea mult timp, un economist susține că principala cauză o reprezintă faptul că magazinele nu păstrează cantităti mari de mărfuri pe stoc.

James Rogers, economist: „Păstrarea unor stocuri mari pe inventar e costisitoare pentru orice companie. Cu cât inventarul e mai redus, cu atât sunt costurile mai mici. Așa că cele mai multe companii păstrează stocuri minime în magazine.”

Specialiștii spun că ar fi fost aproape imposibil pentru comercianți să anticipeze creșterea vânzărilor din cauza coronavirusului. Presiunea cea mai mare, acum, se pune pe companiile de producție și pe cele de distribuție, care trebuie să lucreze non-stop pentru a umple din nou rafturile cu produsele cele mai căutate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!