Românii de la bloc care au încălzire centralizată, obligați să-și pună contoare individuale. Ce riscă cei care nu le montează
Până la sfârșitul anului, toți românii care locuiesc la bloc și au încălzire centralizată sunt obligați prin lege să-și monteze contoare individuale pentru măsurarea consumului de energie termică sau repartitoare pe fiecare calorifer.
Facturarea se va face în funcție de datele transmise de aceste aparate. Costurile de instalare pornesc de la 250 de lei, în cazul repartitoarelor, și de la o mie de lei, în cazul contorului montat la intrarea în locuință.
Cât costă un repartitor
Într-un bloc din Brașov, jumătate dintre apartamente au rămas racordate la sistemul centralizat de încălzire. În locuințe, pe fiecare calorifer, locatarii și-au montat repartitoare cu citire de la distanță.
Repartitoarele sunt prevăzute cu doi senzori: unul măsoară temperatura caloriferului și altul, pe cea a mediului. Aparatul înregistrează consumul doar dacă radiatorul este mai cald decât aerul din cameră, așadar, nu contează dacă în încăpere este și o altă sursă de încălzire, de pildă, o aerotermă.
Liliana Dumitru: „Factura până în 200 de lei am avut. Mai mult de 200 de lei nu a fost”.
Vasile Mocanu, administratorul unei asociații de proprietari: „Firma vine cu un aparat, citim din birou sau de pe bancă, fără să mai intrăm în apartamente, toate sunt electronice”.
Un repartitor costă între 50 și 70 de lei pentru un calorifer. Important de știut este că va trebui să plătim și citirea lunară, între doi și șapte lei pentru fiecare calorifer. Repartitoarele pot fi montate doar de firme autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, iar lista lor poate fi găsită pe site-ul instituției.
Geacomo Bucurică, inginer: „Are șase trepte în care puteți regla temperatura din casă. În momentul în care se face acea temperatură în cameră, el întrerupe furnizarea agentului termic, iar repartitorul nu mai înregistrează, ăsta este principiul de funcționare”.
Zoia Staicu, directorul Regiei de Servicii Publice Ploiești: „Fiecare cât consumă, atât plătește, fără a mai exista la nivelul scării discuții între locatari”.
Cristache Pănculescu, locatar: „De exemplu, noi am stat în sufragerie. La bucătarie, n-am mai dat drumul. A fost un avantaj că dădeam, față de șase milioane, am dat două”.
O altă variantă este montarea unui contor de energie termică, la intrarea în apartament. Costă cel puțin 1.000 de lei.
Alin Aivănoaie, directorul unei companii de termoficare: „Aceste contoare nu pot fi montate decât în condițiile în care instalațiile interne ale unui condomeniu, al unui bloc, sunt desfașurate pe orizontală. Pot fi citite de pe casa scării”.
La cât se ridică amenda pentru cei care nu respectă legea
Montarea repartitoarelor sau contoarelor trebuia să aibă loc până la sfârșitul anului trecut, dar Parlamentul a hotărât să prelungească termenul până pe 31 decembrie, anul acesta. Oamenii au amânat și ei, deși amenda pentru nerespectarea legii se ridică la 1.000 de lei.
Gabriela David, președintele unei asociații de proprietari: „Din păcate, au mai fost proprietari cu venituri destul de mici, persoane în vârstă, care, pe primul plan, au pus alte cheltuieli decât acestea”.
Aparatele care măsoară consumul individual trebuie montate atât în blocurile racordate la încălzirea centralizată a orașului, cât și în cele cu centrală proprie. Din 2027, vor fi obligatorii dispozitivele care permit citirea de la distanță.