Păsuire pentru montarea obligatorie de repartitoare. USR le-a dat încă un an de grație bucureștenilor
Românii racordați la sistemele centralizate de încălzire nu mai sunt obligați să-și monteze repartitoare până la finalul acestui an.
Camera Deputaților a votat marți un amendament propus de USR, care amână cu un an termenul limită pentru montarea acestor dispozitive, adică până la 31 decembrie 2022.
După acea dată, fiecare apartament va trebui să le aibă instalate, iar cei care nu vor respecta legea riscă amenzi de până la 1.000 de lei.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Cei mai mulţi locatari sunt nemulțumiți de obligativitatea montării repartitoarelor, pe care le consideră doar o povară financiară în plus.
După ce costurile la curent și la căldură au crescut semnificativ, locatarii racordaţi la termoficare ar trebui să facă noi cheltuieli. În București, doar 35% din totalul apartamentelor au deja montate repartitoare de căldură. Majoritatea locatarilor din celelalte blocuri nici nu vor să audă.
Locatar: „Consider că e o idee foarte rea pentru noi, proprietari, pentru că plătim şi ce nu consumăm. ”
Reporter: V-aţi permite să vă montaţi acum repartitor?
Locatar: „Eu ca pensionar, mai greuţ, vă daţi seama că nu e o bucurie să investeşti în ceva care îţi aduce alte cheltuieli suplimentare."
„Atât timp cât nu este blocul izolat, ce rost au repartitoarele? Se pierde căldura. Plătim prin repartitor izolarea care trebuia să vină de 14 ani?", spune un locatar.
„Nu merită, mai ales pentru noi ca pensionari. Nu suntem de acord", spun alți locatari.
O cerere mare de montare a contoarelor individuale ar fi putut duce la o creștere bruscă a prețurilor oferite de furnizori. Organizația națională a asociațiilor de proprietari a cerut și ea prelungirea fostului termen impus de autorități. În plină criză energetică oamenii nu pot fi supuși unor noi cheltuieli, spun ei. În plus, în multe locuințe, caloriferele sunt încă reci. Iar mulţi locatari găsesc metode a "păcăli" sistemul.
Elena Teodorescu, administrator de bloc: „M-am lovit de diverse probleme legate de căldură. Sunt diferite persoane care le acoperă, sau le fac ce le fac, le demontează şi le pun în frigider. Firmele oricum, cele patru cu care am vorbit, nu erau dispuse să facă pentru că aveau comenzi deja."
Nici primarul Capitalei, Nicușor Dan, nu s-a grăbit să-i amendeze pe cei care nu respectă legea, după cum a declarat în cadrul emisiunii „Interviurile lui Vitalie.”
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: „Este o sancțiune prevăzută de lege. Ea nu s-a dat. Există o înțelegere din partea autorităților locale. Ar trebui poliția locală. Dar trăim în lumea reală, oamenii au niște probleme cu funcționarea căldurii. Ar fi culmea să-i amendăm că nu au repartitoare."
Costurile de montare ale repartitoarelor variază în funcție de numărul de camere. Pentru o garsonieră, prețul pornește de la 70 de lei și poate ajunge până la 100 de lei. Pentru un apartament cu 4 camere, în schimb, costurile depășesc 500 de lei.