Românii, cei mai sceptici consumatori din lume cu privire la calitatea pâinii

Ultima actualizare: 15-02-2020 20:00

Românii sunt cei mai sceptici consumatori din lume atunci când vine vorba despre calitatea pâinii pe care o mănâncă.

Poate de aceea mâncăm mai puțină față de acum 10 ani, iar atunci când cumpărăm produse de panificație ne îndreptăm spre brutării artizanale, chiar dacă sunt mai scumpe.

La rândul lor, proprietarii de restaurante au început să-și producă singuri pâinea sau au introdus în meniumămăligă, pe care au îmbogățit-o cu mirodenii.

Mihai Aldea, brutar: „În fiecare dimineață la ora 6 începem activitatea. Este important ca la ora 8 maxim să băgăm pâinile în cuptor pentru că durează cam 45 de minute coacerea. În cele 45 de minute pâinea capătă forma care ni-o dorim "

Gustul și prospețimea sunt primele lucruri de care țin cont românii atunci când își aleg produsele de panificație.

Au spus-o peste 17.000 de persoane care au partipat la un studiu internațional realizat în 40 de țări. Aluatul cu maia, semințele de secară și făina integrală sunt principale ingrediente pe care consumatorii le caută.

Bărbat: „Ori de câte ori se poate o preferăm pe cea artizanală și făcută de casă. Fără prea multe ingrediente adăugate, fără nimic în plus.”

Ioana Zaharia, proprietar brutărie: „Clienții în ultima perioada au tendința de a merge spre natural, de a merge spre o pâine bună, sănătoasă.”

Potrivit studiului "Taste of Tomorrow", românii sunt cei mai sceptici când vine vorba de calitatea pâinii pe care o vor găsi în viitor în galantare.

6 din 10 cred că produsele de panificație vor fi din ce în ce mai slab calitative. Poate de aceea, sunt dispuși să plătească între 7 și 10 lei pentru o pâine cu maia coaptă într-o brutărie tradițională - față de doi lei, cât costă una produsă industrial.

Femeie: „În comerț sunt multe congelate, băgate direct la cuptor care nu .. eu mănânc puțînă pâine, dar bună. De obicei pâine integral, neagră."

În ultima vreme, pâinea, alături de mămăligă, au devenit preparate țintă în restaurante și bistrouri.

Mihai Aldea, proprietar bistro: „Avem clienți care mănâncă un coșuleț de pâine până vine mâncarea.Clienții noștri ne caută în mod deosebit pentru a mânca această pâine la masă. Noi folosim o făină de moară, fără conservanți, fără afânători, o făină curată."

Într-un bistro din Brașov, mămăligă este transformată în farfurie într-o "mantie" pentru legumele - divers colorate, ca într-un tablou.

Bucătar: „Are fasole murată, are tot felul de lucruri care să rupă gustul și să scoată grăsimea să nu fie atât de grea. Ăștia sunt morcovi, avem sfeclă, lângă se pot pune și e recomandat să punem niște murături.”

Plăcinta din mămăligă umplută cu carne la garniță, asezonată cu morcovi ținuți, inițial, în suc de sfeclă este printre preferatele gurmanzilor care ajung aici.

Iar într-un hotel din Poiana Brașov, bucătării își așteaptă oaspeții cu bucăți de mămăligă friptă, unsă cu trufe și îmbibată în sos de carne de vânat.

Mămăligă poate fi însă transformată și în deșert.

Egizio Negrescu, bucătar: „Mămăliga folosită ca și deșert trebuie preparată pe bază de lapte. Se mănâncă cu fagure de albine de miere și mămăliga la fel coaptă cu miez de nucă, asezonată cu fructe de pădure, se pot face frigărui de mămăligă”.

Oana Coanta, bucătar: „S-a reîntors în modă, ceea ce nu e rău. Poți să o transformi în aproape ce dorești ca mâncare. Mămăliga este mai potrivită ca și pâinea. Are minerale și carbohidrați, dar mai puțini decât pâinea.”

Conform Institutului Național de Statistică, românii consumă în medie peste 30 kilograme de făină din porumb pe an și aproape 8 kilograme de pâine.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO