Românii caută mașini la mâna a doua, cu consum cât mai redus și prietenoase cu mediul
Sunt vremuri complicate, așadar cei care vor totuși o mașină, caută una cu motor mic și consum redus, în special la mâna a doua.
În această alegere cântăresc carburanții, al căror preț aproape că s-a dublat în ultimul an, dar și impozitele. În tot acest timp, cei care își permit o mașină nouă se îndreaptă mai degrabă către hibride sau chiar electrice.
Acestea sunt principalele criterii de căutare ale celor care vor o mașină la mâna a doua în această perioadă, după scumpirea carburanților.
Care sunt cele mai populare mașini cumpărate de români, potrivit unui site
Potrivit unui site de tranzacții cu autoturisme, primele vizate sunt modelele mai noi, fabricate după 2016, cu tehnologii care reduc consumul de carburant și costă între 10.000 și cel mult 25.000 de euro. Iar oamenii se gândesc mai mult până să ia o decizie.
Sorin Bălan, Autovit.ro: „Decizia de cumpărare dacă înainte se lua pe parcursul a câtorva zile, săptămâni sau poate o lună, acum se întinde pe parcursul mai multor luni de zile din motive de preț de achiziție, din motive de acces la creditare, iarăși un lucru din ce în ce mai problematic și nu în ultimul rând datorită ofertei relativ reduse.”
„Consumatorul devine foarte prudent și preferă să își repare mașina pe care o are”
Nicolae Răgălie, reprezentantul unui târg de mașini: „În perioadele acestea de criză, cu creșterea prețurilor la produsele alimentare, la energie electrică, la gaze, consumatorul devine foarte prudent și preferă să își repare mașina pe care o are.”
Însă cei cu venituri ceva mai mari se orientează către mașinile noi. Cererea pentru autoturisme electrice este din ce în ce mai mare.
„Avem modele care sunt mult mai cerute în versiunile electrice decât în toate versiunile, benzină și diesel la un loc”
Alex Șeremet, reprezentantul unui producător de mașini: „Avem modele care sunt mult mai cerute în versiunile electrice decât în toate versiunile, benzină și diesel la un loc, ăsta e un lucru surprinzător chiar și pentru noi. Orientarea către electrice se justifică prin teama asta sau nesiguranța posibilității de a utiliza o mașină cu motor convențional. Clienții au această rezervă și încep să se gândească și la valoarea de revânzare.”
Numărul mașinilor electrice înmatriculate în primele cinci luni ale anului este de cinci ori mai mare decât anul trecut. Foarte căutate au fost și cele hibride, astfel că mașinile „verzi” au ajuns la o cotă de piață de aproape 20% din totalul mașinilor noi. Este mai mult decât cea a motoarelor diesel, care reprezintă doar 15% din total.
Și interesul pentru motoarele pe benzină, aflate încă pe primul loc, a scăzut față de anul trecut.