Românii au lăsat în urmă munți de gunoaie după vacanța de Sfânta Maria. „Mizerie, hârtii, de toate”
După vacanța de Sfânta Maria, românii și-au strâns bagajele și au pornit spre case, dar au lăsat în urmă munți de gunoaie.
În amintirea orelor petrecute la ieșirea din țară, în vama Nădlac 2 e un covor din mucuri de țigară. Iar la Tismana, în Gorj, după un bâlci de 4 zile, câmpul arată ca lovit de tornadă.
Sărbătoarea a început joi la Tismana și s-a încheiat duminică seara, timp în care cei de la salubritate au mai strâns din gunoaie. Acum se face curățenia generală.
Localnic: „Mizerie, hârtii, de toate, plastice.”
Localnic: „Plin de gunoaie. Partea aia o văzurăți? E plin, și haine, plastice, cartoane, tot, mai mult plastice.”
La bâlciul de Sfânta Maria Mare, oamenii vin pentru mici și bere, dar și pentru a-și cumpăra haine, inclusiv second-hand. Comercianții care nu vând marfa o abandonează pur și simplu pe câmp.
Angajat salubritate: „Anul trecut am adunat cinci zile – și acum – sperăm în trei – asta și pentru că vine multă lume – vine multă lume și a fost și multe zile cât a ținut, dar față de anul trecut e bine. E bine, zicem noi.”
Angajat salubritate: „Noi avem coșuri de gunoi, containerele care se văd la mașină, le-am dat și saci, dar știți cum este lumea – gunoaiele tot pe jos- da, tot pe jos.”
Comercianții plătesc o taxă de salubritate între 50 și 600 de lei, iar cei de la primărie se obligă să igienizeze locul.
Narcis Petre Remetea, primar oraș Tismana: „Nu aplicăm amenzi pentru că nu este cazul, dar, de când sunt primar, din 2020, întotdeauna am perceput o taxă de gunoi destul de mare, care ne acoperă costurile. De când sunt primar bâlciul de Sfânta Maria Mare de la Tismana se autosusține financiar singur. Din încasări ne acoperim tote cheltuielile, deci cheltuieli de la bugetul local zero.”
Anul acesta, Primăria Tismana a încasat din taxă peste 25.000 de lei. Cu jumătate din bani se strâng gunoaiele. Restul rămân la bugetul local.
La Arad, orele petrecute în vama Nădlac 2 se văd și în numărul de mucuri de țigară aruncate pe jos.
Bărbat: „E coadă și lumea fumează de nervi, de stres, să pierdem timpul.”
Reporter: Aici, în frontieră, sunt foarte multe mucuri de țigară. Dumneavoastră tocmai ați aruncat. De ce ați preferat să-l aruncați și să nu îl puneți într-o pungă?
Femeie: „Pentru că nu am.”
Reporter: Este corect așa?
Femeie: „Nu, nu-i corect.”
În weekend, doar prin punctul de frontieră Nădlac 2 au ieșit din țară peste 190.000 de oameni.