Românii au devenit pretenţioşi la cafea. "Când o prăjeşti, e ca şi cum ai pilota"
Românii încep să fie tot mai rafinaţi şi, de ce nu, mai pretenţioşi atunci când vor să bea o cafea.
Aşa că mulţi au uitat de filtru sau de automate şi, în drum spre şcoală ori serviciu, îşi iau diverse specialităţi din cafenele, spun experţii din industrie. Există şi categoria celor care cumpără numai cafea prăjită sub ochii lor. Drept urmare, în România, în ultimii doi ani au apărut şi la noi buticurile specializate, care îşi aduc marfa din ţări cu tradiţie în domeniu.
Românilor începe să le placă să îşi cumpere cafeaua în drum spre serviciu. E chiar o modă pe reţelele de socializare ca fiecare să posteze câte o fotografie cât mai sugestivă.
Consumator de cafea: „Mă ajută să-mi echilibrez începutul zilei.”
Reporter: „Le iei şi colegilor?”
Consumator: „Da, le iau tot cafe latte sau flat, merg cu coş la birou.”
Reporter: „Câte iei?”
Consumator: „2-3, ajungem la 5.''
Răzvan lucrează de cinci ani într-o căsuţă cu cafea situată în zona de nord a Capitalei, în vecinătatea unor multinaţionale. Zilnic vinde în jur de 150- 200 de pahare.
Răzvan: „Vor să fie mereu to go, să fie cât mai rapid totul. N-au timp să stea la cafea. Mulţi cumpără şi pentru colegi, cumpără de la două-patru, șase, chiar 10 cafele. Vor latte, capucino pe bază de lapte, domnişoarele vor aromate, mai dulci.''
Puţini ştiu că noi, românii, ne deosebim de alte ţări şi în privinţa felului în care vrem să fie prăjită cafeaua. În timp ce australienii, canadienii şi americanii o preferă pe cea prăjită mai tare, vieneză, noi suntem adepţii bobului prăjit mediu. Iar specialiştii din industrie ne spun că românii au devenit mai atenţi la modul de preparare.
Barista: „Este un secret foarte important. După prăjire, are numai două luni de viaţă de raft și plus după măcinare.”
Kadir este din Turcia, dar s-a stabilit în România de mai bine de 20 de ani. Afacerea cu cafea este o pasiune de familie, iar acum le prepară românilor cafea adusă direct de la fermierii care recoltează bob cu bob din Columbia, Costa Rica sau Panama. Prăjeşte zilnic în fata clienţilor în jur de 40 de kilograme de boabe.
Kadir: „Când prăjiţi cafea e ca şi cum pilotezi un boeing: are mulţi parametri, aer dinafară, o temperatură.”
Reporter: „La ce temperatura se prăjeşte?”
Kadir: „180 aproximativ, până la 220. Noi urmărim exact să fie o prăjire constantă, perfectă şi important e timpul când ajunge la prăjirea perfectă, să fie scoasă cafeaua.”
Piața cafelei, dar şi a consumatorilor, se împarte în trei lumi: artizanii, marii retaileri sau o altă categorie, relativ nouă, cea a capsulelor de cafea. Numărul românilor care din lipsa timpului ori din comoditate aleg acel robot care prepară licoarea în doar câteva minute a crescut. Din 2016, de la 5%, la 8% în prezent.
Asta, chiar dacă specialiştii ne avertizează că plasticul din capsule şi cafeaua măcinată care ajunge la consumator după luni de zile nu sunt deloc sănătoase pentru organism. Tot ei ne sfătuiesc să bem cafea preparată în ibric, filtru, espresor sau în stare pură.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!