Românii au cheltuit peste 30 de milioane de euro, de la începutul crizei sanitare, pentru teste Covid
Peste 30 de milioane de euro au dat românii de la începutul crizei sanitare pentru teste făcute la cerere, iar numărul probelor lucrate zilnic în laboratoare creşte încontinuu, la fel ca numărul rezultatelor pozitive.
Din nefericire, sunt tot mai mulţi cei care merg direct cu simptome la câteva zile după contactul cu un apropiat infectat.
Pentru mulţi, testul Covid e o asigurare după o perioadă în care au luat contact cu multe persoane sau atunci când printre apropiaţi sau colegi apare un caz suspect. La cozile din fața laboratoarelor se înşiră acum şi elevi sau profesori.
În jumătate de an, numai în acest punct de recoltare de la un laborator din Bucureşti s-au prelevat peste 5.000 de probe covid.
În ultima lună, proporţia s-a inversat între cei care voiau, ca astă vară, să plece în concediu, şi cei care au motive reale să creadă că sunt bolnavi.
Medic: ”Sunt toate categoriile de vârstă. Spun că şi-au pierdut gustul, mirosul, că fac febră, frisoane. Vin şi copii”.
40% dintre testele pentru coronavirus făcute acum în Cluj sunt la cerere. Spitalul Judeţean de Urgenţă taxează fiecare analiză cu 290 de lei şi extinde programul de recoltare.
Petru Șușcă, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca: ”Am luat decizia de a reveni la două ture zilnice de recoltare în cadrul laboratorului”.
Andreea Catana, medic primar: ”Lucrăm la o capacitate maximă de 3400 de teste în 6 centre de diagnostic molecular”.
În luna iulie, în acest punct de lucru, din 10 probe lucrate, una singură era pozitivă. În ultimele 2-3 săptămâni, din 10 oameni care vin cu suspiciuni, 2 sau 3 află că au coronavirus. De altfel, în ultimele 4 luni s-a schimbat şi numărul de teste lucrate.
De la 5000 pe zi, în clinici private, suntem aproape de 13 mii, în 24 de ore. Preţul mediu al pieţei este 350 de lei. Ceea ce înseamnă că, în pandemie, românii au dat pe teste la cerere 175 de milioane de lei. Un furnizor de servicii de laborator, deschis chiar la începutul epidemiei, a intuit că aceasta va fi afacerea anului.
Adrian Petriu, manager de laborator: ”Ne-am adaptat din mers, ne-am dat seama că asta va fi cererea şi atunci ne-am profilat pe testare covid. Investiţia e undeva în jur de 200 de mii de euro. Am angajat 6 oameni în ultimele 2 luni”.
De fapt, oamenii buni, care să recolteze fără să se pună în pericol, şi care să prelucreze probele, sunt cea mai căutată resursă a laboratoarelor.
Virgil Vrajmasu, specialist în bio-moleculară: ”E destul de dificil să te apuci peste noapte să faci, pentru că ajungi la alte exemple nedorite, în care există posibilitatea să dai rezultate fals pozitive sau negative”.
Laboratoarele s-au tot extins dovada că acest centru din Tulcea primeşte acum inclusiv probe din Constanța, Galaţi şi Bucureşti.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: medici, coronavirus, testare, probe, clinici private, teste coronavirus,
Dată publicare:
15-10-2020 19:08