Românii au alternat de Crăciun sarmalele cu schiatul. ”Noi n-am fost cuminți, și-a dorit și ea un iubit și l-a primit”
Schi și sarmale, schi și piftie, schi și cozonac. Cam asta a fost alternanța luni pentru cei ajunși pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov să facă mișcare, dar să și se bucure de tradițiile de Crăciun.
Chit că soarele a strălucit cu putere, zăpada a fost încă bună pentru cei care au luat pârtiile în piept încă de la prima oră.
Văzute din dronă, pârtiile de pe Valea Prahovei par înțesate. Cu 9 grade în termometre, zăpada de la Azuga s-a cam subțiat. În plus, vântul a bătut cu putere, însă cei care au ajuns până acolo tot și-au pus schiurile în picioare.
Schior: "M-am dat de dimineață, am făcut vreo 6-7 ture. Chiar așa, în ziua de Crăciun! Pasiunea e pasiune, e un pic cald, se topește, dar e foarte ok. Adică plăcile țin".
Andrei Pintenaru, monitor de schi: "Pârtia este ok de la Telescaun, nu se schiază în golul alpin încă, dar poate cu ajutorul lui Dumnezeu se va înzăpezi".
Așa dăm jos caloriile și facem loc pentru următoarea tură de sarmale și de friptură, ne spune acest domn.
Schior: "Este un altfel de Crăciun, este un Crăciun în aer liber, astăzi mâncăm sarmale, n-am mâncat sarmale și vor merge cu siguranță după atâta mișcare".
Schior: "Ardem calorii și după aceea, seara, la un pahar în familie, e minunat!".
”Am căzut de câteva ori, dar îmi iese din ce în ce mai bine”
Și la Bușteni a fost perfect pentru câteva ore de stat la aer curat. Aici sania a fost la putere.
Turistă: "E super, de cel puțin 10 ori îi spuneam soțului, am cota 10 ori cu săniuța. E foarte frumos, cald!".
Copil: "Îmi place și mie că alunec foarte repede".
”Turistă: Avem energie, ne pregătim pentru cina festivă de diseară.
Reporter: Faceți loc la sărmăluțe?
Turistă: Da...".
Aceste tinere din Brăila sunt un pic supărate pentru că Moș Crăciun nu le-a găsit ca să le lase câte un cadou. Așa că au venit la pârtie să îl caute.
"-Cuminți ați fost? Moșul a venit?
-Noi nu, n-am fost cuminți, poate la anul va fi cu noroc. Și-a dorit și ea un iubit și l-a primit! Claudia, Geanina și Crina...
-Și de unde sunteți?
-Din Brăăăăilaaaaa!".
E plină și Poiana Brașov.
"Încercăm să ne simțim bine pe pârtia asta. Se schiază bine".
Pe pârtiile pentru începători stratul de zăpadă măsoară în jur de 20 de cm.
"Astăzi e a doua zi de când schiez. Mi-a fost teamă, dar mi-am învins-o și cred că e mai bine decât în bucătărie".
"- Învăț să mă dau și eu cu placa puțin. Încerc, îmi iese, nu îmi iese.
Rep: Ai căzut până acum?
- Am căzut de câteva ori, dar iese din ce în ce mai bine".
Sejurul de Crăciun a costat de la 675 de euro în sus
"Putem face Crăciunul pe schiuri. Cel mai frumos e Crăciunul cu zăpadă, dar de la un an la altul avem așa și așa, noroc cu zăpada artificială".
La altitudine, vântul a bătut cu putere. Din această cauză, instalațiile de transport pe cablu nu au funcționat în partea superioară a Masivului Postăvaru.
Luni seară, mulți au coborât de pe pârtii ca să se încălzească cu un vin fiert sau să se pregătească pentru cina festivă de la restaurant.
După ce și-au pus sângele în mișcare pe pârtii, turiștii s-au pregătit pentru mâncărurile pregătite de hotelieri, care pleacă de la cele tradiționale, până la meniuri mai exclusiviste- purcel de lapte, vânat și șampanie.
Pe lângă bucatele alese, multe restaurante oferă și muzică live. Iar marți îi vom găsi pe cei mai mulți tot la zăpadă. Dacă vremea va ține cu ei și nu va sufla vântul cu putere, cel mai probabil vor profita de pârtiile din partea superioară a Masivului Postăvaru, unde stratul de zăpadă măsoară aproximativ 30 de centimetri.
Și în zilele următoare vor avea parte de cine festive și petreceri. Pentru sejurul de Crăciun, prețurile au plecat de la 675 de euro de persoană.