România va avea parcuri eoliene în Marea Neagră. Potențialul Mării Negre este uriaș, arată studiile de până acum
România va avea parcuri eoliene în Marea Neagră. Guvernul a făcut joi un prim pas și a aprobat proiectul de lege care permite instalarea acestor echipamente în apă.
Potențialul Mării Negre este uriaș, arată studiile de până acum. Însă abia în 2032 primele eoliene din mare vor produce electricitate, anunţă ministrul Energiei.
Odată cu aprobarea proiectului, România devine prima țară din zonă care are un cadru legislativ pentru eoliene în largul Mării Negre.
George Niculescu, Președinte ANRE: ”Practic, este și o chestiune de poziționare. Nicio țară riverană Mării Negre nu are un cadru legislativ care să reglementeze de la 0 această nouă oportunitate. Este important pentru România și era important pentru România să fie prima din zonă„.
Acest lucru ar putea încuraja investitorii să vină în primul rând la noi, chiar dacă și bulgarii pregătesc un cadru legislativ similar. În plus, potențialul este mare. Am putea avea în Marea Neagră o capacitate instalată de până la 76 de GW, arată un studiu al Băncii Mondiale, de trei ori mai mult decât capacitățile care produc energie acum.
Zonele cu cel mai mare potențial pentru a instala eoliene în Marea Neagră, unde bate vântul mai tare, sunt aici, spre granița cu Ucraina, dar și în sud, spre granița cu Bulgăria, arată studiile făcute deja.
Este un avantaj faptul că această zonă cu adâncime mai redusă de 50 de m se întinde la o distanță destul de mare față de țărm, pentru că aici pot fi instalate turbine fixe, mai ieftine și accesibile decât cele plutitoare.
În plus, condițiile de vânt din larg sunt foarte bune pentru eoliene.
Mihnea Cătuți, expert energie EPG: ”Mai mult, ele funcționează cel mai mult iarna, pe măsură ce sectorul de încălzire a locuințelor de asemenea vă trebui decarbonizat, // cererea pentru energie electrică din timpul iernii pentru acele vârfuri de frig va crește foarte tare. Există o corelație foarte bună între momentele în care această cerere va fi ridicată și momentele când condițiile de vânt sunt cele mai prielnice în Marea Neagră”.
În 2025 vor fi stabilite și zonele care vor fi concesionate pentru operatori. În plus, Ministerul Energiei va face și un studiu pentru a evalua impactul asupra biodiversităţii.
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei: ”În ritmul impus de proiectul de lege - și aceasta este o informație importantă - ar trebui să avem în anul 2032 primul megawatt de energie eoliană din Marea Neagră în sistemul energetic național”.
Proiectul va fi dezbătut și de parlamentari, pentru a fi adoptat la începutul sesiunii viitoare, în procedură de urgență. Proiectul este țintă importantă din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: energie, romania, marea neagra, anre, parcuri eoliene,
Dată publicare:
21-12-2023 19:05