Romania supravegheaza zilnic granitele cu aeronava AWACS a NATO. Mircea Dusa: Avem misiuni de politie aeriana de 2 saptamani
Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat, miercuri, ca Romania efectueaza zilnic, cu o aeronava AWACS a NATO, misiuni de supraveghere aeriana si politie aeriana.
Dusa a facut aceasta precizare fiind intrebat daca recent au fost puse in alerta fortele aeriene pentru eventuale zboruri de recunoastere efectuate de avioane ale armatei ruse in apropierea spatiului sau aerian.
"Am precizat de acum doua saptamani ca, impreuna cu NATO, cu acel avion AWACS, efectuam zilnic misiuni de supraveghere aeriana si politie aeriana", a spus ministrul. El a refuzat sa raspunda daca au existat in ultimul timp astfel de zboruri recunoastere efectuate de avioane ale armatei ruse.
Bulgaria a pus in alerta fortele aeriene de aproximativ 30 de ori in ultimele doua luni ca raspuns la cresterea numarului zborurilor de recunoastere efectuate de avioane ale armatei ruse in apropierea spatiului sau aerian, a declarat marti ministrul bulgar al Apararii, citat de Reuters.
Atat tari din Occident, cat si Moscova au efectuat o serie de manevre militare in contextul alipirii peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia. NATO a anuntat marti ca "ia in considerare toate optiunile" si studiaza noi masuri pentru a consolida prezenta sa militara in estul Europei, in contextul in care Rusia nu a dat niciun semn in privinta retragerii trupelor plasate de-a lungul granitei cu Ucraina. "Eu pot doar sa presupun care ar fi scopul acestor zboruri", a declarat ministrul bulgar al Apararii, Anghel Naidenov. "Trebuie sa fim foarte vigilenti", a subliniat el.
MApN preciza, in data de 11 martie, ca o aeronava E-3A AWACS a NATO efectua un zbor in spatiul aerian al Romaniei, pe rutele prestabilite, conform aprobarii Consiliului Nord-Atlantic, zborul facand parte dintr-un exercitiu planificat executat periodic, in scopul antrenarii fortelor si mijloacelor de politie aeriana.
Aeronavele AWACS opereaza in cadrul Componentei de aeronave E-3A – parte a Fortei NATO de Avertizare Timpurie, a carei misiune de baza este asigurarea supravegherii aeriene, comenzii, controlului si comunicatiilor pe timpul operatiilor desfasurate in spatiul aerian al NATO.
Aeronavele opereaza la inaltimi de peste 9.000 metri, cu o raza de descoperire a radarului de 31.000 kilometri patrati si pot detecta tinte ce evolueaza la inaltimi mici, in limita a 400 kilometri si la inaltimi medii, in limita a 520 kilometri, se mai arata in comunicatul Statului Major al Fortelor Aeriene.