Romania sub zapada:12 drumuri nationale,inchise. Circulatia, ingreunata pe A2. Lista rutelor blocate
Autostrada Bucuresti-Constanta si 15 drumuri nationale raman inchise, potrivit reprezentantilor CNADNR.
Sambata, 28 ianuarie
09:30 Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale informeaza ca 12 drumuri nationale erau inchise sambata, la ora 8.00, din cauza viscolului si precipitatiilor, circulatia rutiera fiind intrerupta pe Autostrada A2 intre Basarabi si Lazu, judetul Constanta, si Bucuresti-Fetesti. Circulatia este ingreunata pe A2, intre Fetesti si Cernavoda, dar si pe alte 22 de drumuri nationale. Pe DN 22, intre Ramnicu Sarat si Baile, e viscol la sol si precipitatii abundente, iar IJP Buzau, impreuna cu DRDP Bucuresti, a luat decizia inchiderii circulatiei pe DN22 intre kilometrii 2+800 - 30+000. Pentru redarea drumului circulatiei drumarii actioneaza cu patru autoutilaje, potrivit site-ului CNADNR, care a publicat lista drumurilor inchise. Astfel, e inchis DN 22A, intre Cataloi si Harsova, pentru ca e visol, pe DN 22D, intre Macin si Caugagia, se inregistra vant puternic, la fel si pe DN 22E, intre Garvan si I.C. Bratianu, unde vizibilitata este zero. DN 22F, intre Horia si Nalbant, DN 23A, intre Milcovul si Martinesti (Vrancea), intre Gologanu si Ciorasti, DN 23B - intre Maicanesti si Codresti. DN 24D, intre Barlad si Galati si Varlezi si Galati e viscol, astfel ca drumarii actioneaza cu utilaje. DN 2C, intre Costesti si Pogoanele, din judetul Buzau, sunt precipitatii si viscol, astfel ca IJP Buzau, impreuna cu DRDP Bucuresti, a luat decizia inchiderii circulatiei pe DN2C km 0+000 - 486+000. DN 2L, intre Tisita si Satu Nou, din judetul Vrancea, e viscol; la fel si pe DN 2N - intre Dumbraveni si Jitia, dar si intre Bogza si Jitia. Sambata, la ora 10.00, va fi ridicata avertizarea de Cod galben de viscol si zapada.
07:44 In timp ce traficul pe autostrada Bucuresti-Pitesti a fost deschis pe ambele sensuri, Autostrada spre mare ramane inca impracticabila. Zapada masoara aproape un metru pe carosabil in ciuda interventiei drumarilor.
Pentru cei care au fost prinsi, de acum trei zile, pe Autostrada Soarelui, calvarul pare fara final. Toata noaptea 40 de utilaje au lucrat la deszapezire, insa imediat cum reuseau sa elibereze o zona vantul punea zapada la loc.
Chiar si asa traficul rutier pe sectorul Cernavoda - Fetesti al autostrazii a fost reluat.
Insa cei de la Politia Rutiera le recomanda soferilor sa circule cu prudenta.
Intre Bucuresti si Constanta au fost deschise mai multe rute ocolitoare pentru autovehiculele pana la 3,5 tone. Respectiv DN 3 Bucuresti - Lehliu, DN 3A Lehliu - Drajna - Fetesti, DN 22 C Cernavoda - Medgidia - Basarabi sau DN 3 Basarabi - Constanta.
07:20 Rand pe rand, in orasele si comunele izolate de viscol, ajung echipajele de la deszapezire. Chiar si asa sunt inca probleme serioase in mai multe judete. Autostrada Bucuresti-Constanta si 15 drumuri nationale raman inchise.
Vineri, 27 ianuarie
23:00 Cea mai importanta sosea care traverseaza judetul Buzau si care leaga Capitala de Moldova, DN 2 E 85, a fost redeschisa complet, vineri seara, atat inspre judetul Vrancea, cat si inspre Ialomita, dupa ce traficul pe acest drum a fost blocat inca de miercuri din cauza viscolului si zapezii.
Potrivit comisarului Florina Crucianu, de la IPJ Buzau, vineri seara, au fost ridicate toate restrictiile impuse pe DN 2 E 85, in judetul Buzau, din cauza viscolului si a zapezii abundente, transmite corespondentul Mediafax.
Conform sursei citate, dupa ce vineri dupa-amiaza a fost redeschis traficul autovehiculelor pe DN 2 E 85 spre judetul Vrancea, in jurul orei 20.30 circulatia a fost reluata si pe tronsonul Buzau - Ialomita.
De asemenea, vineri seara, traficul rutier pe DN 2 C intre Costesti si Smeeni si pe DJ 203 D Buzau - Smeeni, inchise incepand de miercuri, a fost reluat pentru autovehiculele mai mici de 3,5 tone.
La acest moment, pe DN 2 B Buzau limita cu judetul Braila este permis accesul masinilor, insa numai pentru masinile sub 3,5 tone, autovehiculele cu aceasta greutate putind patrunde pe tronsonul abia deschis doar insotite de echipale ale Politiei, in timp ce DN 22 Ramnicu Sarat - limita cu judetul Braila este inchis.
De asemenea, sunt inchise 11 tronsoane judetene, majoritatea din zona de campie a judetului Buzau.
20:45 "Pe Autostrada 2 Bucuresti-Constanta sunt suluri de zapada si de patru metri. Echipele lucreaza si avem acolo 40 de utilaje", a declarat Ecaterina Munteanu, director adjunct al Directiei Intretinere si Siguranta Circulatiei din CNADNR, care mentioneaza ca a fost redeschisa circulatia si pe DN 1 D intre Ciorani (Prahova) si Urziceni (Ialomita).
Munteanu a spus ca in prezent echipel lucreaza pentru a deschide tronsonul Bucuresti-Oltenita de pe DN4 si Bucuresti-Urziceni de pe DN2. Referitor la circulatia pe calea ferata, directorul de marketing al CFR Calatori, Adrian Vlaicu, a spus ca sambata vor fi anulate doar doua trenuri pe relatia Bucuresti Nord-Balotesti-Aeroport Otopeni si Bucuresti Nord-Bucuresti Obor.
El a adaugat ca in gara Bucuresti Nord trenurile sosesc cu o mica intarziere, iar cele care pleaca circula fara probleme.
20:40 Traficul rutier pe intregul traseu al Centurii Bucuresti a fost deschis pentru toate categoriile de vehicule, circulatia fiind, de asemenea, reluata pe trei drumuri nationale.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a anuntat ca traficul pe intregul traseu al Centurii Bucuresti a fost deschis la ora 18.00 pentru toate categoriile de vehicule.
La ora 18.30 a fost deschis traficul si pe DN 21 Drajna – Calarasi, DN 31 Calarasi – Manastirea, DN 41 Giurgiu - Oltenita, potrivit sursei citate. Si traficul pe Autostrada A1 Bucuresti – Pitesti, atat pe calea I cat si pe calea II, a fost deschis de la 16.30 pentru toate categoriile de vehicule.
Tot la 16.30 a fost deschis traficul pe o ruta alternativa intre Bucuresti si Constanta pentru autovehiculele pana la 3,5 tone, respectiv DN 3 Bucuresti – Lehliu, DN 3A Lehliu – Drajna - Fetesti, Autostrada A2 Fetesti – Cernavoda, DN 22 C Cernavoda – Medgidia – Basarabi sau DN 3 Basarabi - Constanta.
Totodata, circulatia pe DN 2 a fost redeschisa vineri dupa-amiaza, insa pentru a nu se inregistra blocaje accesul autovehiculelor se face sub supravegherea politistilor.
Traficul a fost reluat pe DN21, intre localitatile Slobozia si Drajna, pe DN3A, intre localitatile Drajna si Fetesti si in judetul Calarasi, pe DN3, intre localitatile Lehliu si Bucuresti, insa se circula ingreunat.
De asemenea, Politia Judeteana Ialomita a anuntat ca vineri seara se circula "controlat", autoturismele fiind insotite de echipaje de Politie pe DN 2A, intre localitatile Slobozia si Urziceni, DN2, intre localitatile Slobozia si Braila si DN 1 intre localitatile Urziceni si Albesti-Paleologu.
Drumul National 2, intre Urziceni si Bucuresti, ramane blocat.
19:00 Secretarul de stat din Ministerul Administatiei si Internelor Mihai Capra a declarat, vineri seara, ca 26 de drumuri nationale sunt blocate, majoritatea fiind inchise preventiv pentru asigurarea conditiilor de deszapezire.
Totodata, 25 de drumuri judetene sunt blocate in prezent, situatia acestora fiind importanta la nivel local si urmand sa fie rezolvata in cel mai scurt timp, a spus Mihai Capra.
17:50 Circulatia pe DN 2 (E 85), inchisa inca de miercuri din cauza viscolului, a fost deblocata, vineri dupa-amiaza, in judetul Buzau, pe tronsonul care face legatura cu judetul Vrancea, accesul autovehiculelor facandu-se controlat, sub monitorizarea Politiei, transmite corespondentul Mediafax.
17:45 CNADNR informeaza ca vineri 33 de drumuri importante din tara erau inchise, intre care si autostrazile A1 si A2, pe alte 14 circulatia rutiera fiind ingreunata.
Porturile Constanta, Basarabi, Medgidia, Midia si Mangalia si Bara Sulina sunt inchise, traficul rutier este inchis pe 36 de drumuri nationale si autostrazi, 40 de trenuri au inregistrat intarzieri, media intarzierilor fiind de 185 de minute, din cauza viscolului si a ninsorii.
Circulatia pe A1 s-a deschis pe Calea 1 Bucuresti - Pitesti pentru autovehicule cu masa maxima autorizata mai mare de 3, 5 tone, a celor cu o masa mai mica de 3,5 tone desfasurandu-se pe DN7.
Pe A1 se actioneaza cu autoutilaje pentru deszapezire.
Pe A2 Bucuresti - Lehliu si Basarabi - Lazu, din cauza vantului puternic si a ninsorii abundente, circulatia rutiera este inchisa.
Traficul rutier pe Autostrada Soarelui, pe sectorul Cernavoda – Fetesti, a fost reluat de la ora 12.00.
Totodata, circulatia rutiera ramane inchisa din cauza viscolului pe DN 1D, Ciorani – Urziceni, DN 2 Bucuresti – Ramnicu Sarat, DN 21 Drajna – Calarasi, DN 22 Ramnicu Sarat - Baile, DN 22 Smardan – Tariverde, DN 23 Milcoiu – Martinesti, DN 23B Maicanesti - Codresti, DN 24D Varlezi - Galati, DN 2M Focsani – Odobesti, DN 2L Tisita – Satu Nou, DN 2N Dumbraveni – Jitia, DN2A Urziceni - Ion Roata, DN2A Giurgeni - Constanta, DN 2B Buzau – Faurei, DN 2C Costesti – Pogoanele, DN 3 Bucuresti - Ileana, DN 3 Ostrov - Constanta, DN 3 Stefanesti – Bac Ostrov, DN31 Calarasi Manastirea, DN3A Lehliu Gara – Fetesti, DN3B Calarasi – Fetesti, DN5B Ghimpati - Giurgiu, DN4 Bucuresti – Oltenita, DN41 Oltenisa - Daia, DN CB Tunari-Pantelimon.
Din cauza inrautatirii conditiilor meteo-rutiere s-a luat decizia ca pentru siguranta participantilor la trafic circulatia rutiera sa se inchida, in judetul Constanta, A2 Cernavoda - Constanta, DN 22A Harsova – Saraiu, DN 3 Ostrov - Constanta, DN 38 Agigea - Negru Voda, DN 39 Constanta Vama -Veche, DN 39B – statiunea Olimp, DN 39C – statiunea Neptun, DN 39D – statiunea Cap Aurora, DN39E - Cumpana, DN 22 Constanta - Tulcea, DN 22C Cernavoda – Basarab, A4 – centura Constanta si in judetul Tulcea DN 22 Tulcea - Constanta, DN 22A Saraiu - Cataloi, DN 22D Ceamurlia de Jos - Macin, DN 22E IC Bratianu - Gareanu, DN 22F Horia Nalbant, DN 22G – centura Tulcea. Aeroporturile Otopeni, Baneasa, Constanta si Timispara sunt deschise traficului aerian. Pe Aeroportul Otopeni au fost inregistrate intarzieri la decolare pentru patru curse, din care trei peste 30 minute.
Pe Aeroportul Baneasa o cursa a fost anulata, iar 13 au fost decolat cu intarziere, sase dintre ele cu peste 30 de minute.
Alte patru curse au aterizat cu intarziere. Porturile Constanta, Basarabi, Medgidia, Midia si Mangalia si Bara Sulina sunt inchise. Navigatia pe canalele Dunare – Marea - Neagra si Poarta Alba – Midia Navodari este oprita.
In Portul Galati, din cauza vantului puternic, nu se pot executa manevre de plecare de la dane a navelor maritime din portul Mineraliera. Incepand cu ora 12.00 s-au reluat trecerile cu bacul pe relatia Calarasi (Chiciu) - Ostrov. Pe ruta Bechet – Oreahovo trecerea cu bacul se desfasoara normal.
Din punct de vedere al transportului feroviar, linia Sarulesti - Fundulea este inchisa.
Sunt inregistrate intarzieri la 40 trenuri cu un total de 7.385 minute si cu o medie de 185 min/tren. Totodata, sunt trenuri de calatori anulate, pe relatiile Bucuresti Nord, Tulcea – Bucuresti Nord, Urziceni – Bucuresti Nord, Buzau – Bucuresti Nord, Galati – Bucuresti Nord, Constanta – Bucuresti Nord, Faurei – Tecuci, Faurei – Urziceni si Marasesti - Tecuci.
12:41 SITUATIA localitatilor fara curent electric:
Mai multe localitati din judetele Ilfov si Giurgiu au ramas fara energie electrica, joi noapte, din cauza ninsorii si vantului puternic, in Capitala nefiind inregistrate avarii majore, dar exista mai multe deranjamente punctuale, informeaza, vineri, Enel.
Astfel, vineri dimineata, in judetul Ilfov au ramas nealimentate cinci linii electrice aeriene partial, cu 12 posturi de transformare. In cursul noptii a fost reluata alimentarea cu energie electrica in cazul a 350 de clienti, fiind in continuare afectati aproximativ 290 de clienti.
De asemenea, in judetul Giurgiu au ramas nealimentate total sase linii electrice aeriene si alte sapte partial, cu 192 de posturi de transformare, fiind afectate 39 de localitati (zona de nord a judetului Giurgiu - Marsa, Goleasca, Bolintin Deal, Mihai Voda, Gradinari).
In Bucuresti nu erau inregistrate, vineri dimineata, avarii majore, dar exista mai multe deranjamente punctuale. Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul conditiilor meteo deosebite, se numara izolatori sparti, cordoane si conductoare rupte, tije retezate, copaci sau crengi cazute pe liniile electrice aeriene.
Potrivi Enel, sunt mobilizate peste 70 de echipe de la Distributie Muntenia si ale contractorilor pentru restabilirea in cel mai scurt timp a alimentarii cu energie electrica a consumatorilor.
12:30 BILANTUL ultimelor zile, facut la Comandamentul de iarna: 100 de persoane sunt inca blocate in masini, iar alte 500 sunt cazate in adaposturi.
11:30 Cincizeci de detinuti ajuta la deszapezirea Soselei de Centura a Capitalei, unde de marti sunt blocate de zapada peste 250 de autoturisme si tiruri.
10:20 O femeie de 87 de ani din comuna damboviteana Corbii Mari a fost gasita moarta, vineri, pe o strada din localitate, cel mai probabil din cauza frigului.
Potrivit sefului Politiei orasului dambovitean Gaesti, batrana a fost gasita moarta langa gardul unei locuinte aflate in apropierea casei sale, o femeie sunand la numarul unic de urgenta 112 pentru a semnala incidentul.
"Era imbracata sumar si desculta si era inghetata", a declarat comisar sef Alexandru Iorga.
Din cauza ninsorii si a viscolului, doua persoane, un barbat si o femeie, au fost gasite inconstiente, joi, intr-o masina cu numere de Bulgaria, acoperita cu un strat gros de zapada, pe DN 5 Bucuresti - Giurgiu, in localitatea Adunatii Copaceni. Ulterior, acestea au fost transportate la un spital din Capitala, insa barbatul a murit.
De asemenea, un barbat de 53 de ani, din comuna vranceana Vulturu, a murit, joi seara, intr-un microbuz, in apropiere de localitatea Botarlau, in timp ce se intorcea de la Focsani, dupa ce a impins autovehiculul, care ramasese inzapezit.
09:30 Cele mai recente informatii venite de la Comandamentul de iarna arata ca numarul victimelor zapezii a crescut la 4 morti. Noaptea trecuta un barbat de 51 de ani a murit in judetul Braila, din cauza ca ambulanta nu a reusit sa ajunga la el.
O alta victima este o femeie gasita moarta de frig, in strada.
Aceste victime se adauga celorlalte doua inregistrate in seara zilei de joi, in judetul Calarasi.
In acest moment 4 elicoptere sunt pregatite - unul SMURD si 3 de la MAI - sa recupereze sinistratii din zonele in care nu s-a putut ajunge cu alte mijloace.
Judetul Tulcea este complet paralizat. Toate drumurile nationale si judetene au fost blocate la ordinul prefectului, Vasile Gudu, pentru a se evita astfel situatiile aparute in sudul tarii, unde sute de oameni au ramas prizonierii nametilor.
Ora 6:00 - Conform datelor furnizate de INFOTRAFIC, vineri dimineata circulatia era intrerupta pe portiuni din 28 de drumuri nationale din sudul si sud-estul tarii.
Pe alte 14 drumuri nationale circulatia este ingreunata din cauza zapezii si viscolului.
LISTA drumurilor inchise vineri dimineata
- Potrivit situatiei publicate pe site-ul CNADNR, pe A1 (Bucuresti - Pitesti) la kilometrii 13+000-115+000 se inregistrau precipitatii abundente; viscol la sol; vizibilitate redusa. Din cauza inrautatirii conditiilor meteo-rutiere s-a luat decizia ca A1 sa fie inchisa circulatiei rutiere pentru garantarea sigurantei participantilor la trafic.
- A 2 (Bucuresti - Lehliu) 9+500-64+000 sunt inregistrate fenomene meteo nefavorabile; precipitatii abundente; viscol la sol vizibilitate redusa, iar din cauza inrautatirii conditiilor meteo-rutiere s-a luat decizia ca A2 sa fie inchisa.
- DN 1D (Ciorani - Urziceni) 27+000-42+080, intre Cioranii de Sus si Urziceni sunt precipitatii abundente; viscol la sol (80-90 km/h). IPJ Ialomita, IPJ Prahova, impreuna cu DRDP Bucuresti au decis inchiderea circulatiei rutiere pe DN1D km 27+000 - 42+080. Pentru redarea drumului circulatiei se actioneaza cu utilaje.
- DN 2 (Bucuresti - Ramnicu Sarat) 7+500-152+430, sunt precipitatii abundente; viscol la sol, iar IJP Ialomita, IPJ Ilfov, IPJ Buzau impreuna cu DRDP Bucuresti a luat decizia inchiderii circulatiei pe DN2 km 7+500 - 152+430. Pentru redarea drumului circulatiei se actioneaza cu utilajele din dotare.
- DN 21 (Drajna - Calarasi) 105+000-130+000, e viscol la sol si vant puternic 70 - 80 km/h. Vizibilitate zero se actioneaza cu 1 ATB.
- DN 22 (Ramnicu Sarat - Baile) 2+800 -30+000, din cauza fenomenelor meteo nefavorabile; precipitatiilor abundente; viscol, IJP Buzau, impreuna cu DRDP Bucuresti a luat decizia inchiderii circulatiei pe DN22 km 2+800 - 30+000.Pentru redarea drumului circulatiei se actioneaza cu patru autoutilaje (doua ATB, doua vola).
- DN 23A (Milcoiu - Martinesti) 11+000-34+400, Gologanu (VN)-Coirasti (VN) viscol puternic Zona este semnalizata corespunzator, fiind insa imposibil de a actiona din cauza viscolului.
- DN 23B (Maicanesti - Codresti) 0+000-21+000 e viscol puternic
- DN 24D (Varlezi - Galati) 9+140-84+740 sunt depuneri abundente de zapada viscolita. Zona semnalizata corespunzator. Se va actiona in momentul diminuarii viscolului.
- DN 2A (Urziceni ) 3+800-16+720 URZICENI (IL)-ION ROATA (IL) Viscol se actioneaza cu utilaje
- DN 2B (Buzau - Faurei) 8+800-38+731- inrautatirea conditiilor meteoreologice, viscol la sol, precipitatii adundente; vizibilitate redusa au dus la luarea deciziei de inchidere a circulatiei pe DN2B km 8+800 - 38+751. Pentru redarea circulatiei se actioneaza cu utilajele din dotare.
- DN 2C (Costesti - Pogoanele, din Buzau) 0+000-48+000, din cauza viscolului, IJP Buzau, impreuna cu DRDP Bucuresti a luat decizia inchiderii circulatiei pe DN2C km 0+000 - 48+000
- DN 2M (Focsani - Odobesti) 0+000-11+400 e viscol. Imposibilitatea de a actiona din cauza viscolului. Utilajele vor circula in vederea restabilirii circulatiei imediat ce viscolul va inceta.
- DN 2N (Dumbraveni - Jitia, in Vrancea) 17+000-53+000 e viscol.
- DN 3 (Stefanesti - Bac Ostrov) 50+000-127+000 se inregostreaza viscol la sol, vant puternic 70 - 80 km/h, vizibilitate zero. Ca urmare a viscolului si a ninsorii, se actioneaza cu un ATB.
- DN 31 (Calarasi - Manastirea) 0+000-31+000 e viscol la sol, vant puternic 70 - 80 km/h; DN 3A (Lehliu Gara - Fetesti) 0+000-67+000 e viscol la sol, vant puternic 70 - 80 km/h;
- DN 3B (Calarasi - Fetesti) 0+000-66+000.
- DN 4 (Bucuresti - Oltenita) 12+230-63+000, unde cad precipitatii abundente, e viscol la sol; vizibilitate redusa;
- DN 41 (Oltenita - Daia, din Giurgiu) 0+000-64+080conditii nefavorabile, precipitatii abundente, viscol la sol.
- DN 5 (Bucuresti - Giurgiu) 7+000-64+000 sunt ninsori abundente, viscol la sol se actioneaza cu 16 utilaje pentru degajarea carosabilului.
- DN 5B 3+200-39+600 - Vizibilitate redusa din cauza viscolului; precipitatii abundente; vizibilitate redusa Din cauza inrautatirii conditiilor meteo-rutiere s-a luat decizia ca DN5B sa fie inchisa circulatiei rutiere pentru asigurarea sigurantei participantilor la trafic.
- DN 66A (Campul lui Neag-Valea Cernei, din Hunedoara) 47+000-88+000. Incepand cu 1 Noiembrie 2011 circulatia pe acest sector este inchisa, deszapezirea efectuandu-se numai in cazuri exceptionale, cand sunt puse in pericol vieti omenesti. Conducatorii auto sunt rugati sa respecte restrictia de circulatie si semnalizarea rutiera temporara.
- DN 67C 67+400-79+200 (Valcea -Sugag, din Alba) este un drum inchis in perioada de iarna de la 1 noiembrie 2011, urmand ca deschiderea sa se faca in functie de conditiile meteo, la fel
- DN 67C (Novaci (GJ) - Sugag) 34+800-67+400, si DN 7A (Brezoi, din Valcea - Petrosani, din Hunedoara) 81+025-91+000, si DN 7C (Piscu Negru - Cabana Balea) 104+000-130+800.
- DN CB (Otopeni - Otopeni) 0+000-74+000 este inzapezit, actionandu-se cu utilaje.
La Uzunu, Giurgiu, o persoana a murit in masina, sub zapezi. Corespondentul Rares Nastase relateaza
Catalin Radu Tanase, din Calarasi: "Pe aici nu se trece". DN4, blocat in continuare
Raed Arafat, la Stirile ProTV: "Facem tot posibilul sa ajungem acolo unde e nevoie de noi"
Corespondentul Alex Dima: Blocaj total la Sindrilita. O persoana bolnava are nevoie de ajutor
Romania este sub avertizare de vreme rea, cod portocaliu si galben. Capitala, blocata de restul tarii. Zeci de drumuri nationale inchise. Ati ramas blocati in mijlocul nametilor, aveti imagini sau povesti inedite din ultimele ore? Trimiteti-le la www.stirileprotv.ro , iar noi le vom publica!
CRONOLOGIA EVENIMENTELOR - joi - 26 ianuarie. Stire in curs de ACTUALIZARE!
00:30 Un barbat de 53 de ani, din comuna vranceana Vulturu, a murit, joi seara, intr-un microbuz, in apropiere de localitatea Botarlau, in timp ce se intorcea de la Focsani, dupa ce a impins autovehiculul, care ramasese inzapezit, transmite corespondentul Mediafax.
Potrivit autoritatilor locale, Gheorghe H., in varsta de 53 de ani, se intorcea de la Focsani cu microbuzul, iar in apropiere de localitatea Botarlau mijlocul de transport ar fi ramas inzapezit.
Primarul comunei Vulturu, Alexandru Mihalcea, a declarat, joi seara, corespondentului Mediafax ca barbatul ar fi coborat din microbuz pentru a-l impinge, iar in momentul in care s-a urcat in masina a decedat.
"Din cate am inteles eu, microbuzul venea de la Focsani, iar pe la Botarlau a ramas in zapada. Barbatul care a murit ar fi coborat din masina ca sa o impinga, iar cand s-a urcat in mijlocul de transport a decedat. El nu era in evidentele medicale cu vreo boala si se pare ca ar fi facut un infarct", a spus Alexandru Mihalcea.
Dupa ce barbatul a murit, microbuzul si-a continuat deplasarea cu barbatul decedat in masina pana la dispensarul din comuna.
Medicul nu a mai putut face altceva pentru barbat decat sa constate decesul.
Alte doua persoane au picat, din pacate, joi, victime zapezii. Doi barbati: unul la Tulcea, pentru ca ambulanta nu a ajuns la timp din cauza zapezii, celalalt a fost gasit inconstient intr-o masina, in judetul Giurgiu.
23:30 DN1 a fost deblocat.
23:00 In sudul si sud-estul tarii situatia este critica. 22 de drumuri nationale sunt blocate.In judetul Buzau, vantul rece dezlantuit dinspre Baragan a acoperit soselele cu sageti de gheata si fuioare de zapada. Pe drumul european 85, spre Ramnicu Sarat, politia a facut un filtru in aceasta seara si a blocat traficul aproape de Maracineni. S-a format imediat o coada de peste 100 de masini, TIR-uri si autocare. Printre vehicule, un autobuz plin de copii care mergeau spre casa de la scolile din Buzau si un autocar cu turisti din Israel, in drum spre Suceava.
Unii dintre soferii incremeniti in aceasta coada de masini stateau de 24 de ore in frig, printre troiene. Oamenii au incercat sa forteze trecerea spre Focsani, nerabdatori sa se vada acasa, dar politistii au ramas fermi pe pozitii.
In final, ca sa detensioneze situatia, politistii au cedat si au lasat masinile sa treaca mai departe, cativa kilometri, de la Maracineni la Posta Calneu, unde este si o parcare mai mare.
Cei care au rasuflat usurati, vazandu-se acasa, au fost copiii si muncitorii care locuiau aici. Ceilalti soferi innopteaza in masini, asteptand ca de dimineata sa se deblocheze drumul.
22:15 Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca la acesata ora, in judetul Constata, a fost restrictionata circulatia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 10 tone, dinspre Romania catre Bulgaria prin punctele de trecere a frontierei prin vamile Negru Voda(DN38E675), Ostrov(DN3D) si Vama Veche(DN39E87) din cauza inrautatirii conditiilor meteo rutiere pe teritoriul Bulgariei.
22:00 Ultimele date releva ca peste o mie de masini sunt blocate in trafic
Ultimele date ale autoritatilor, prezentate joi seara de premierul Emil Boc, releva ca peste 1.000 de autovehicule sunt blocate la aceasta ora in trafic, in conditiile in care datele anuntate anterior indicau doar 650 masini aflate intr-o astfel de situatie.
Potrivit premierului, in prezent sunt blocate in trafic din cauza zapezii un numar de 1.008 autovehicule.
El a cerut prefectilor sa nu aiba liniste pana cand nu se asigura ca viata persoanelor aflate in situatii de dificultate nu mai este pusa in pericol si i-a avertizat ca, in caz contrar, isi vor cauta de lucru in alta parte.
"Nu sunt total multumit, dar analizele le vom face pe vreme senina", a spus Boc prefectilor.
Premierul a declarat anterior ca este nemultumit de modul in care s-a intervenit in cazul unor deszapeziri, dar a evitat sa indice persoanele vinovate, precizand doar ca acestea vor fi stabilite pe baza unor rapoarte.
21:55 Boc: Lumea nu isi face treaba in cazul unor deszapeziri, vinovatii vor fi identificati prin rapoarte
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seara, ca este nemultumit de modul in care s-a intervenit in cazul unor deszapeziri, dar a evitat sa indice persoanele vinovate, precizand doar ca acestea vor fi stabilite pe baza unor rapoarte.
"Ma doare sa vad ca lumea nu isi face treaba", a spus Boc, fara sa nominalizeze persoane sau zone in care interventiile nu au fost cele dorite.
21:45 La aceasta ora 1.000 de masini sunt blocate in toata tara din cauza ninosrilor abundente si a viscolului.
19:00 SITUATIA TRAFICULUI RUTIER LA ORA 18:30
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca din informatiile primite de la dispeceratele de politie pana la ora 18:30, circulatia rutiera este intrerupta din cauza zapezii si a viscolului pe numeroase drumuri nationale si judetene.
Cele mai importante drumuri nationale cu traficul intrerupt sunt:
- A1 Bucuresti – Pitesti;
- A2 Bucuresti – Fetesti;
- DN2(E85) Voluntari – Buzau. S-a intrerupt si Buzau – Ramnicu Sarat;
- DN1D Urziceni – Albesti-Paleologu;
- DN22 Ramnicu Sarat – Braila;
- DN5B Giurgiu – Ghimpati;
- DN3 Calarasi – Bucuresti;
- DN3A Lehliu Gara – Fetesti;
- DN21 Calarasi – Slobozia;
- DN3B Calarasi – Fetesti;
- DN31 Calarasi – Manastirea -DN2C Costesti – Slobozia.
15.25 Riscul de avalanse in Masivul Fagaras a crescut la gradul 5, fiind maxim, la altitudini de peste 1.800 metri, in urma viscolului si a caderilor de zapada din ultimele zile stratul de zapada la statia meteo Balea Lac avand peste un metru si jumatate, in zonele cu viscol fiind chiar mai mare.
Potrivit sefului Serviciului Salvamont Public Judetean Arges, Ion Sanduloiu, in zonele viscolite sunt deja formate placi de vant si cornise. Riscul de avalansa a fost clasificat de catre Centrul Regional de Prognoza Meteo Transilvania-Sud la gradul 5 pentru altitudini de peste 1.800 de metri, limita climatului subpolar, si gradul 3 la altitudini inferioare acesteia.
14.30 Comitetul pentru Situatii de Urgenta - sinteza declaratiilor premierului Emil Boc si secretarului de stat Raed Arafat:
-► la aceasta ora sunt inca blocate 26 drumuri nationale si autostrazile A1 si A2
-► maine sunt sanse ca cele autostrazi sa fie redate traficului, dara situatia din aceasta noapte nu se ingreuneaza
-► persoanele sinistrate au fost cazate, insa aproximativ 350 de persoane au refuzat sa paraseaca autoturismele proprii. "Acestea s-au descurcat cu ce au avut in masini".
-► in ceea ce priveste masinile blocate intrafic - sunt aproximativ 650 autoturisme
-► 618 scoli nu si-au desfasurat activitatea azi. Inspecoratul Scolar Judetean poate decide suspendarea cursurilor dintr-o scoala, urmand ca ele sa fie recuperate
-► localitatile fara curent, 182, dar numarul e in scadere
-► aeroporturile sunt deschise
-► spre seara vom mai realiza o videoconferinta cu prefectii, iar maine sa fie redate traficului rutier cat mai multe drumuri
-► prioritatea zero este salvarea vietilor oamenilor care se afla in dificultate
-► doua ambulante au ramas blocate, fara cazuri grave in ele
-► o ambulanta aflata in misiuine a facut accident, iar soferul a fost ranit, dar nu e grav
-► SMURD e pregatit cu elicopterul sa intervina
-► MAI a avut in permanenta pe teren peste 2.000 de cadre, evident ele au fost rotite din cauza oboselii
Corespondentul Rares Nastase insoteste armata, spre Giurgiu. 300 de masini sunt inzapezite
13.30 Premierul Emil Boc, aflat pe autostrada A1 Bucuresti-Pitesti a declarat ca jandarmii au plecat spre zonele in care se afla oameni blocati din cauza vremii nefavorabile, pentru a le da "alimente de baza". Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a precizat ca aproximativ 1.500 de militari sunt implicati in operatiunile de deszapezire.
Boc a cerut o lopata militarilor care ajutau la deszapezirea autostrazii Bucuresti-Pitesti si a curatat carosabilul de zapada, alaturi de acestia, pentru cateva minute. El le-a spus jurnalistilor prezenti ca are antrenament si experienta in "manuirea" lopetii.
12.55 Primaria Cluj-Napoca a amendat, miercuri seara, cele doua firme care se ocupa cu deszapezirea strazilor din municipiu cu cate 2.500 de lei pentru ca nu au intervenit corespunzator. Potrivit unui comunicat de presa transmis de Primarie, in municipiu a nins continuu 25 de ore, incepand de miercuri, depunandu-se un strat de 18 centimetri de zapada.
12.45 28 de localitati din judetele Constanta, Ialomita si Calarasi nu au energie electrica, din cauza viscolului. Pentru remedierea avariilor au fost trimise pe teren 90 de echipe, insa interventia este ingreunata de accesul dificil si de vizibilitatea redusa.
Potrivit reprezentantilor Enel Distributie Dobrogea, sase localitati din judetul Constanta - Lumina, Cogealac partial, Fantanele, Tariverde, Tudor Vladimirescu, Dropia, dar si un cartier din orasul Navodari, nu au energie electrica. Din cauza viscolului au fost avariate partial cinci linii de medie tensiune si 38 de posturi de transformare, un stalp de medie tensiune a fost rupt, iar un post de tranformare a ars in urma unui scurtcircuit.
In judetul Ialomita sunt nealimentate partial sase linii de medie tensiune si 22 de posturi de transformare, cinci localitatile fiind afectate: Dridu-Snagov, Manasia, Marsilieni, Crasani si Suditi. In judetul Calarasi sunt nealimentate patru linii de medie tensiune, doua linii de medie tensiune au suferit avarii partiale, ramanand fara tensiune 141 de posturi de transformare, fiind afectata alimentarea cu electriciate a 17 localitati: Valea lui Soare, Spantov, Stanca, Clinciu, Chiselet, Manastirea, Coconi, Sultana, Varasti, Dorobantu, Fundulea, Belciugatele, Candeasca, Cojesti, Bogata, Smardan si Ciocanesti.
In judetul Tulcea s-a declansat o avarie pe o linie de medie tensiune, fara sa se inregistreze consumatori fara electricitate, dar in urma avariilor anterioare 33 de stalpi de medie tersiune au fost daramati in zona Baia, furnizarea de electrictate realizandu-se prin scheme electrice secundare. Purtatorul de cuvant al Enel Dobrogea, Johanna Scantee, a declarat ca au fost mobilizate 90 de echipe ale societatii si ale contractorilor pentru restabilirea alimentarii cu energie electrica.
12.10 Premierul Emil Boc si ministrul Transporturilor Anca Boagiu au prezentat ultimele informatii legate de situatia din tara.
SINTEZA DECLARATIILOR:
-► 26 drumuri nationale blocate
-► Aeroportul Otopeni este deschis, insa 28 de curse aeriene au fost anulate pana acum
-► Un singur tren cu probleme, cel spre Constanta, care a deraiat. Oamenii vor fi luati de acolo,
-► Guvernula decis sa scoata de la rezervele de stat apa minerala, plata si conserve pentru cei care sunt blocati sau sunt in adaposturi
-► Cazurile medicale, pana in acest moment, sunt sub control
-► Guvernul a decis sa intensifice colaborarea intre Transporturi si Aparare
-► Premierul Emil Boc face inca un apel la oameni, cei care nu au drumuri obligatorii de facut, "sa se mai gandeasca", "pentru ca va mai dura pana cand traficul va ajunge la normal". Situatia e inca dificila in multe zone.
-► Se anunta ger puternic de maine, "oamenii trebuie sa fie pregatiti pentru zilele urmatoare".
-► CNADR este in teren cu 1081 de utilaje, a actionat pe toata perioada noptii
-► Ministerul Transporturilor anunta ca are nevoie de sprijinul Apararii. problema cea mai mare este cauzata de TIR-urile care au deraiat pe carosabil si au blocat astfel drumurile. Din acest motiv, Guvernul a decis sa foloseasca armata ca sa deblocheze drumurile
-► Guvernul face apel la populatie sa renunte pe cat posibil la efectuarea de calatorii, deoarece vizibilitatea este extrem de redusa, iar "cantitatile mari de zapada ingreuneaza mult calatoriile".
-► Guvernul face apel la primarii din toata tara sa fie pregatiti cu adaposturile pentru persoanele care nu au locuinte, deoarece, de vineri, in Romania vor fi temperaturi foarte scazute.
-► La nivel national, "intre 80 si 100 de masini sunt blocate" pe drumuri, din cauza viscolului si a zapezilor.
11.45 144 de persoane, intre care o femeie insarcinata si doi copii, ramase blocate in masini pe DN 24 D Galati-Barlad, in apropierea localitatii Cuca, din cauza viscolului, au fost duse la Primaria Cuca si la Primaria Baleni, unde au primit alimente si ceai.
In aceasta dimineata, utilajele de deszapezire intervin pentru deblocarea DN 24 D, pentru ca toate persoanele blocate sa poata fi aduse la Galati.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Galati, Cristina Tatulici, a declarat ca in prezent sunt blocate un drum national si 13 drumuri judetene, respectiv DN 24D Galati - Cuca - Barlad; DJ 242D Baneasa - Suceveni; DJ 242E Baneasa - Roscani - Oancea; DJ 251B Balasesti - DN 24D ( Balabanesti ); DJ 251 Pechea - Costache Negri; DJ 251C Smulti - Craiesti; DJ 251F Draguseni - Smulti; DJ 251G Varlezi - Corni - Maciseni - Valea Marului; DJ 251H Corod - Valea Marului; DJ 252J - Branistea - Vizuresti - tepu; DJ 253 Umbraresti - Cudalbi - Baleni - Viile; DJ 254 Ivesti - Calmatui - Grivita - Costache Negri; DJ255 Rediu - Cuca; DJ 261A - DN 24D - Scanteiesti. De asemenea, se circula ingreunat pe DN 25 Galati - Tecuci si pe DN 26 Galati - Targu Bujor - Oancea.
11.40 In 364 de unitati de invatamant preuniversitar din 19 judete nu se tin cursuri din cauza vremii, cele mai multe fiind in judetul Calarasi, unde toate scolile sunt inchise, in Gorj, Dolj, Buzau, Prahova, Ilfov si Ialomita, a anuntat Ministerul Educatiei. Potrivit informatiilor transmite de inspectoratele scolare judetene pana la ora 10.00, in 364 de unitati de invatamant preuniversitar din 19 judete nu se sustin joi cursuri, din cauza conditiilor meteorologice.
Astfel, in judetul Calarasi au fost inchise toate cele 105 unitati de invatamant, in judetul Gorj cursurile au fost suspendate in 55 de unitati, in Dolj - 35, in Buzau - 28, in Prahova - 23, in Ilfov si Ialomita - cate 21, in Constanta - 17, in Arges - 16, in Dambovita - 14, in Bistrita Nasaud - noua, in Galati si Vrancea - cate cinci, in Braila - patru, in Harghita - doua, in Mehedinti, Valcea, Vaslui si Covasna - cate o unitate.
11.50 Premierul Emil Boc va pleca, in jurul orei 12.00, spre Autostrada A1 Bucuresti-Pitesti, kilometrul 18, impreuna cu ministrul Transporturilor si cel al Apararii.
11.35 Traficul pe cinci drumuri nationale si pe un drum judetean din Vrancea este inchis, din cauza ninsorilor abundente si a viscolului. Mai multe persoane sunt blocate, de peste 16 ore, in masini, pe DN 2 N Bogza - Dumbraveni - Jitia.
Potrivit Biroului de Presa al Politiei Judetene Vrancea, la ora transmiterii acestei stiri, circulatia este inchisa pe DN 23 B Maicanesti - Ciorasti - Codresti, DN 2 N Bogza - Dumbraveni - Jitia, DN 2 R Jitia - Vintileasca - Bahnele, DN 23 A Focsani - Ciorasti - Balesti, DN 2 M Focsani - Odobesti - Andreiasu.
Totodata, este inchis drumul judetean DJ 202 Sihlea-Voetin. Comandamentul de iarna a decis sa inchida circulatia pentru camioane si TIR-uri pe E 85, de la intrarea in judetul Buzau.
Traficul pe DN 24 Tisita-Doaga a fost blocat, joi dimineata, din cauza unui TIR care a derapat si a ramas blocat pe carosabil. "Traficul rutier a fost blocat in aceasta dimineata (n.r. - joi dimineata), aproximativ o ora, pana cand utilajele au reusit sa degajeze partea carosabila. De asemenea, probleme au fost si pe DN 2 L Tisita - Panciu si pe DN 2 D Focsani - Tulnici - Ojdula, pe sectorul Focsani - Bolotesti, unde viscolul a format suluri de zapada, iar din cauza vantului puternic nu s-a putut interveni", a declarat seful Politiei Rutiere Vracea, comisar sef Gheorghe Viorel.
De asemenea, mai multe persoane sunt blocate, de peste 16 ore, in masini pe DN 2 N Bogza - Dumbraveni - Jitia.
"Am sunat la 112, la Drumuri Nationale, la Prefectura Vrancea, peste tot si mi s-a spus ca vor trimite utilaje de dezapezire. Pe la 3.00 dimineata a venit o autofreza care avea ceva defect si functiona doar ca utilaj cu lama. Nu a mai putut inainta si s-a retras. Am sunat din nou la institutiile mai sus amintite si mi s-a spus ca vor trimite din nou utilaje, dar acest lucru nu s-a mai intamplat. Suntem sase persoane care de mai bine de 16 ore suntem blocate in nameti", a spus unul dintre cei blocati in zapada.
11.30 Peste 80 de echipe Enel incearca sa restabileasca in cel mai scurt timp alimentarea cu energie electrica in 71 de localitatile afectate si in zone din Bucuresti, viscolul producand probleme liniilor electrice aeriene si posturilor de transformare - informeaza compania Enel Distributie Muntenia, care prezinta un bilant al problemelor inregistrate pana la ora 10.00.
In judetul Ilfov au ramas nealimentate doua LEA (linii electrice aeriene) si opt LEA partial, 104 de posturi de transformare (parte componenta a retelelor de distributie-n.r.), fiind afectate partial 11 localitati (zonele Buftea, Rosu, Popesti Leordeni). In judetul Giurgiu au ramas nealimentate in total opt linii LEA (linii electrice aeriene) si noua LEA partial, cu 104 posturi de transformare, fiind afectate 60 localitati (zona de nord a judetului Giurgiu-Ghimpati, Ogrezeni, Bolintin). In Bucuresti erau inregistrate 19 deranjamente colective (Constantin Balan, Flautului, Brezoi, Popa Nae, Topologului, Poenaru Vasile, soseaua Alexandriei, Valea Alba, Toporasi), patru transformatoare afectate (zona Moara Lujerului, Fabrica de Paine, Mihail Sebastian) si peste 500 sesizari.
Printre cauzele care au dus la producerea incidentelor, pe fondul conditiilor meteo deosebite, se numara izolatori sparti, cordoane si conductoare rupte, tije retezate, copaci sau crengi cazute pe liniile electrice aeriene. Sunt mobilizate 82 echipe Enel Distributie Muntenia si ale contractorilor pentru restabilirea in cel mai scurt timp a alimentarii cu energie electrica a consumatorilor.
11.15 25 de localitati din Olt nu au curent electric, dupa ce patru stalpi de electricitate au fost rupti de viscol. Intre timp, drumarii intervin pentru indepartarea zapezii de pe 36 de drumuri judetene si de pe drumurile nationale din judet cu 56 de utilaje.
"In continuare cele mai afectate tronsoane de drum sunt cele din zonele de nord si centru ale judetului, unde se actioneaza pe 34 de drumuri judetene, in zona de sud a judetului actionandu-se numai pe doua drumuri judetene", a declarat purtatorul de cuvant al ISU Olt. Pana la acesta ora, in judetul Olt, nu sunt drumuri inchise circulatiei.
11.00 Premierul Emil Boc a anuntat ca a solicitat ministrilor Apararii si Transporturilor sa foloseasca echipamentele armatei, inclusiv tancuri cu senile, pentru operatiunile de deszapezire in cazuri de urgenta, aratand ca astfel de cazuri sunt inregistrate in judetele Ilfov, Giurgiu si Calarasi.
El a aratat ca mari probleme sunt inregistrate in apropierea localitatii Uzun (judetul Giurgiu), unde este blocat un autocar plin cu pasageri, iar jandarmii pot ajunge in zona in aproximativ doua ore pentru un prim contact. "Mai sunt in continuare si alte masini blocate, din nefericire este o situatie extrem de dificila, troienele sunt de multe ori de peste trei metri, totul este nivelat, nu se mai stie pe unde este drumul, astfel ca se avamseaza cu mare greutate", a spus Boc. Potrivit premierului, pe parcursul noptii au fost evacuate din masini 340 persoane, alti soferi refuzand insa sa paraseasca autovehiculele.
10.55 Potrivit prefectului judetului Buzau, Paul Beganu, in noaptea de miercuri spre joi, 525 de persoane au fost evacuate din masinile ramase blocate pe DN 2 E 85, la Mihailesti, precum si pe drumul care leaga Buzau de Ramnicu Sarat, in dreptul localitatii Balta Alba. Cele 525 de persoane, intre care 17 copii, cel mai mic avand trei luni, au fost duse, in noaptea de miercuri spre joi, in spatiile amenajate de autoritati sau la hanurile de pe marginea drumurilor inchise.
Paul Beganu a precizat ca 97 de persoane au refuzat sa-si paraseasca masinile, insa, cu toate acestea, nicio persoana nu a avut nevoie de ingrijiri medicale. Autoritatile locale au decis, joi dimineata, sa inchida si traficul rutier pe DN 1 B Buzau - Ploiesti, dupa ce, in localitatea Valea Viei, un TIR a derapat, astfel ca in judet un singur dum mai este deschis.
Potrivit comisarului Florina Crucianu de la Politia Judeteana Buzau, joi dimineata, in judet, un singur drum national este deschis circulatiei, respectiv cel care face legatura intre Buzau si Brasov. Joi dimineata, in judetul Buzau, noua localitati nu au energie electrica. Traficul rutier pe DN 2 E 85, in localitatea Mihailesti, este blocat de miercuri de la ora 17.30, dupa ce un TIR a derapat.
10:50 BILANT MAI: De miercuri, incepand cu ora 5.00, pana joi, ora 5.00, in urma caderilor masive de zapada sau viscol au fost afectate 545 localitati din 21 de judete, iar alte 45 de localitati sunt izolate. 37 de drumuri nationale si 80 judetene au ramas blocate, iar in 480 de localitati a fost afectata alimentarea cu energie electrica.
De asemenea, o cale ferata este blocata, iar patru porturi sunt blocate sau inchise. Fortele de interventie au salvat 1.323 de persoane, 297 de persoane refuzand evacuarea. S-a asigurat adapost pentru 1.335 persoane, din care 23 copii.
Au fost asistati medical trei copii si 29 adulti, din care doua gravide si un pacient cu dializa. La doua cazuri din localitatile Armasesti si Barcanesti din judetul Ialomita nu s-a putut interveni.
Pentru limitarea efectelor produse de fenomenele meteorologice, au actionat 529 de angajati ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, alaturi de 752 politisti si 184 jandarmi, cu 484 mijloace de interventie. Au mai intervenit 2.471 persoane din cadrul autoritatilor administratiei publice centrale si locale cu 1.023 mijloace de interventie.
10:45 Din cauza conditiilor meteo deosebite (cod portocaliu), a ninsorii abundente si a vantului puternic sunt afectate retelele electrice din raza de activitate a societatii Enel Distributie Muntenia.
- in judetul Ilfov sunt afectate partial 4 localitati (Mogosoaia, Otopeni, Popesti Leordeni, Glina).
- in judetul Giurgiu sunt afectate 69 localitati (Cartojani, Izvoru, Vanatorii Mici, Crevedia, Roata, Dealu, Bolintin Deal, Ogrezeni, Mihai Voda, Gradinari, Bucsani, Vadu Lat, Malu Spart)
- in Bucuresti erau inregistrate 17 deranjamente colective si peste 1100 de sesizari.
La ora actuala sunt mobilizate 58 echipe care actioneaza pentru restabilirea in cel mai scurt timp a alimentarii cu energie electrica a consumatorilor.
10:25 Autobuzele RATB nu mai ajung la Aeroportul Otopeni, fiind intoarse in zona Aeroportului Baneasa, iar mai multe linii de autobuz au fost deviate, insa nu sunt linii blocate in Capitala, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al RATB, Brandusa Raeceanu. Purtatorul de cuvant al Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) a spus ca pe toate liniile de autobuz, tramvai sau troleibuz se circula in conditii de iarna, fara sa existe blocaje.
10:15 Un numar de 30 de persoane, intre care sase batrani, au fost recuperate de jandarmi din masinile blocate pe Autostrada A2 Bucuresti - Lehliu din cauza viscolului, acestea fiind cazate, in noaptea de miercuri spre joi, la Primaria Lehliu, o actiune similara avand loc si in localitatea Negrasi (Arges).
09:42 Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABI) a inregistrat de marti si pana joi dimineata 1.376 de solicitari, din care 833 au fost urgente, 82 dintre ele au fost in cursul noptii de miercuri spre joi, iar 39 asteptand in prezent interventia medicala, a declarat doctorul Alis Grasu. Ea a precizat ca a fost nevoita sa roage personalul sa vina de acasa pentru a-i inlocui pe unii angajati care locuiesc in Ilfov si care nu pot ajunge din cauza traficului dificil.
09:30 19 persoane sunt blocate de miercuri pe A1, la kilometrul 38, iar alte 6 in zonele Afumati-Sindrilita si Popesti Leordeni-Cornetu, pentru care vor pleca ambulante de transport victime multiple, a declarat, joi, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti, Alis Grasu.
09:15 - Potrivit reprezentantilor Prefecturii Dambovita, DN 71 Targoviste - Baldana a fost deblocat dupa ce drumarii si jandarmii au reusit sa scoata din zapada cele peste 150 de autovehicule blocate intre localitatile Cuza Voda si Mircea Voda.
In incercarea de a pastra drumurile cat mai mult deschise, in multe zone a fost interzisa circulatia vehiculelor de mare tonaj.
Situatia este agravata de copacii si stalpii rupti de vant, care s-au prabusit si ei pe sosele.
In judetul Dambovita a fost dezastru. Mai multe localitati au ramas in bezna, dupa ce vantul puternic si zapada au dat peste cap reteaua de electricitate.
► AICI Prognoza METEO pana duminica
Pe drumul ce leaga Ploiesti de Targoviste, 40 de TIR-uri au ramas blocate in zapada. Blocat a ramas si un autobuz care transporta calatori intr-o localitate din Dambovita. Pe DN1, langa Potigrafu, in judetul Prahova, un copac a cazut peste un microbuz cu 13 persoane.
Drumul European 58, care face legatura dintre Botosani si Suceava, a fost blocat miercuri seara in mai multe reprize, dupa ce sase TIR-uri au ramas blocate in panta. Intrarea in Botosani a fost blocata si ea mai bine de jumatate de ora dupa ce un alt TIR, dar si cateva masini mici au patinat in panta si nu au mai putut inainta.
Ministrul Gabriel Oprea a ordonat ca militarii din toata tara sa fie pregatiti sa intervina, daca va fi nevoie sau daca autoritatile locale o vor cere. Politistii ii sfatuiesc pe cei care pleaca la drum pe o astfel de vreme sa fie precauti si sa ceara informatii despre ruta pe care o vor parcurge.
► LISTA trenurilor intarziate sau anulate
Din cauza zapezii cazute pe Dealul Negru, politistii si drumarii au inchis, miercuri seara, traficul pe DN 7, intre Pitesti si Ramnicu Valcea. Soferii opriti sa treaca n-au inteles pericolul la care s-ar expune daca si-ar continua drumul. La Constanta, vantul puternic a pus la pamant un copac si a smuls o parte din acoperisul unui bloc. Norocul a facut ca pe strada sa nu treaca nimeni in acel moment.
Viscolul a facut ravagii si la Craiova. Mai multi copaci au cazut peste masini avariindu-le serios. In doar doua ore, sase masini au fost distruse. 22 de drumuri nationale au fost inchise peste noapte din cauza fenomenelor meteo extreme, dar si pentru a permite utilajelor sa deszapezeasca.
► E haos pe aeroporturile din tara. Curse aeriene anulate sau redirectionate. Situatia zborurilor
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale anunta ca traficul va fi redeschis în functie de evolutia fenomenelor meteorologice. Participantii la trafic care inca se mai gandesc sa plece la drum sunt sfatuiti sa evite zonele afectate de fenomene meteorologice intense, sa adapteze viteza de deplasare la conditiile meteo existente si sa echipeze vehiculele adecvat.
Avem in continuare cod portocaliu de ninsori si viscol puternic, in sudul tarii: in Capitala si alte 17 judete. Alte 14 judete raman sub avertizarea cod galben pana joi seara, la ora 18.00.
Situatia ACTUALIZATA a drumurilor din tara:
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Politiei Romane informeaza ca din informatiile primite de la dispeceratele de politie pana la ora 08:45, circulatia rutiera este intrerupta din cauza zapezii si a viscolului pe 37 de drumuri nationale si 80 de drmuri judetene.
Cele mai importante drumuri nationale cu traficul intrerupt sunt:
-A1 Bucuresti – Pitesti;
-A2 Bucuresti – Lehliu;
-DN2(E85) Voluntari – Buzau; s-a intrerupt si Buzau – Ramnicu Sarat;
-DN1D Urziceni – Albesti-Paleologu;
-DN22 Ramnicu Sarat – Braila;
-DN2C Costesti – Slobozia; -DN2M Focsani- Odobesti; -DN23B Maicanesti – Ciorasti;
-DN2N Bogza – Caiata – Dumbraveni; se va inchide si tronsonul Dumbraveni – Dumitresti – Jitia.
-DN5B Giurgiu – Ghimpati;
-DN3 Calarasi – Bucuresti;
-DN3A Lehliu Gara – Fetesti;
-DN21 Calarasi – Slobozia;
-DN3B Calarasi – Fetesti;
-DN31 Calarasi – Manastirea.
-DN3 Bucuresti – Fundulea; se va inchide si catre Lehliu;
-DN4 Bucuresti – Budesti;
-DN71 Ulmi – Baldana;
-DN2A Slobozia – Urziceni;
-DN2B Buzau – Faurei. S-a inchis DN1 Otopeni – Tancabesti si DN1A Bucuresti – Buftea – Ploiesti in zona Cocani.
In judetul Ilfov sunt probleme pe DN Centura Bucuresti, traficul fiind intrerupt in mai multe puncte;
In judetul Dambovita s-au produs blocaje pe DN72 Targoviste – Gaesti si DN7 Costestii din Deal – Matasaru.
In judetul Galati s-a intrerupt traficul pe DN24D Galati – Barlad.
In judetul Tulcea un tir a blocat DN22A Ciucurova – Topolog.
Pe DN73 Campulung – Brasov a fost restrictionata circulatia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone.
Politia rutiera recomanda conducatorilor auto sa se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmeaza sa-l parcurga si sa-si pregateasca autovehiculul pentru drum (plinul de combustibil, lopata, sac cu nisip, etc.).
► Furtuna puternica pe litoral. Porturile au fost inchise. 12 localitati au ramas fara electricitate
CRONOLOGIA EVENIMENTELOR - miercuri - 25 ianuarie
23:30 Traficul rutier este inchis, miercuri seara, la ora 22.00, pe A1 Bucuresti - Pitesti, A2 Bucuresti - Lehliu si pe 18 drumuri nationale, din cauza ninsorii si a viscolului, anunta CNADNR.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania anunta ca la ora 22.00, traficul era inchis, din cauza fenomenelor meteo extreme si pentru a permite utilajelor de deszapezire sa actioneze, pe A1 Bucuresti - Pitesti, A2 Bucuresti - Lehliu, DN 2 Voluntari - Buzau, DN 3 Bucuresti - Fundulea, DN 5B Giurgiu - Ghimpati, DN 1D Albesti Paleologu - Urziceni, DN 22 Ramnicu Sarat - Braila, DN 23A Milcovul - Ciorasti, DN 23B Maicanesti - Codresti, DN 2A Slobozia - Urziceni, DN 2B Buzau - Faurei, DN 2C Buzau - Slobozia, DN 2M Odobesti - Andreiasu de Jos, DN 2N Bogza -Dumbraveni, DN 4 Bucuresti - Budesti, DN 71 Baldana - Ulmi, DN 73 Campulung - Rasnov, DN 61 Ghimpati - Gaesti, DN 1 Centura Bucuresti - Tancabesti si DN 5 Bucuresti - Giurgiu.
Totodata, pe DN 7, pe sensul de mers dinspre Pitesti spre Bucuresti, circulatia a fost restrictionata pentru traficul greu mai mare de 7,5 tone. Traficul va fi redeschis in functie de evolutia fenomenelor meteorologice.
Circulatia se desfasoara in toata tara in conditii de iarna, iar Compania actioneaza pe intreaga retea rutiera. CNADNR roaga participantii la trafic ca, in perioada urmatoare, sa evite tranzitarea zonelor afectate de fenomene meteorologice intense, sa adapteze viteza de deplasare la conditiile meteo-rutiere existente si sa echipeze vehiculele adecvat (cauciucuri de iarna, lanturi, lopata).
Informatii suplimentare privind starea retelei de drumuri nationale pot fi obtinute de la Dispeceratul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau accesand pagina de internet www.cnadnr.ro/Situatia Drumurilor Nationale.
23:00 Primarul general, Sorin Oprescu, a convocat un nou comandament de iarna, maine dimineata (n.r. joi) , la ora 7.00, la sediul municipalitatii.
21:30 Din informatiile primite de la dispeceratele de politie pana la ora 21:15, circulatia este intrerupta din cauza zapezii si a viscolului pe urmatoarele drumuri nationale:
-A1 Bucuresti – Pitesti;
-A2 Bucuresti – Lehliu;
-DN2(E85) Voluntari – Buzau; s-a intrerupt si Buzau – Ramnicu Sarat;
-DN1D Urziceni – Albesti-Paleologu;
-DN22 Ramnicu Sarat – Braila;
-DN2C Costesti – Slobozia;
-DN23B Maicanesti – Ciorasti;
-DN2N Bogza – Caiata – Dumbraveni; se va inchide si tronsonul Dumbraveni – Dumitresti – Jitia.
-DN5B Giurgiu – Ghimpati;
-DN3 Bucuresti – Fundulea; se va inchide si catre Lehliu;
-DN4 Bucuresti – Budesti.
-DN71 Ulmi – Baldana
-DN2A Slobozia – Urziceni
-DN2B Buzau – Faurei
S-a inchis DN1 Otopeni – Tancabesti; exista riscul de a se bloca DN1A Bucuresti – Buftea – Ploiesti (ruta alternativa DN1), in zona Cocani.
Ministrul Apararii Nationale Gabriel Oprea a ordonat ca efective si tehnica militara de pe intreg teritoriul tarii sa fie pregatite sa participe la actiuni de deszapezire si ajutorare a populatiei din zonele afectate de viscol si caderile de zapada abundente, la solicitarea autoritatilor administratiei centrale si locale.
In aceasta seara, 30 de militari apartinand Diviziei 2 Infanterie “Getica” actioneaza, la solicitarea Prefecturii jud. Buzau, pentru deblocarea a aproximativ 100 de autovehicule inzapezite pe Drumul European 85, in zona localitatii Mihailesti, judetul Buzau.
M.Ap.N. monitorizeaza, prin structura de specialitate a Statului Major General, situatia din tara, fiind in masura sa intervina in sprijinul populatiei afectate, cu personal si tehnica, la solicitarea autoritatilor in drept.
21:00 Boc: Ninsoarea a afectat 14 drumuri nationale si 13 drumuri judetene
Ninsoarea din ultimele ore a blocat 14 drumuri nationale si 13 drumuri judetene, dar autoritatile mentin situatia sub control si asigura asistenta persoanelor afectate, a declarat, miercuri seara, premierul Emil Boc.
El a participat la sedinta comitetului pentru situatii de urgenta, organizata la sediul Ministerului Administratei si Internelor, pentru a se interesa de problemele cauzate de conditiile meteorologice din ultimele ore. Potrivit datelor prezentate de premier la finalul sedintei, Ministerul Administratiei si Internelor actioneaza cu 178 efective de jandarmi si 82 mijloace de interventie, la care se adauga suportul Ministerului Apararii Nationale.
Seful Guvernului a lansat un apel la responsabilitate catre soferi, pentru ca acestia sa nu ramana peste noapte in masini pe drumurile inzapezite, ci sa accepte sa fie gazduiti in adaposturi puse la dispozitie de catre primari. "Urmeaza o noapte alba a autoritatilor, eu voi coordona personal toate ministerele implicate, in aceasta noapte", a spus Boc.
MAI recomanda celor blocati in masini sa tina pornit motorul pentru a se incalzi maxim 10 minute la o ora, pentru a nu consuma combustibilul, sa lase aprinsa lumina de la plafoniera pentru a fi vazuti de echipajele de interventie, sa curete geamurile si teava de esapament, sa nu plece de langa autoturism pentru ca risca sa se piarda, permanent sa fie o persoana treaza in masina si sa se miste din cand in cand.
Totodata, ministerul recomanda in primul rand oamenilor sa nu plece la drum in astfel de conditii meteorologice, dar daca o fac sa echipeze masina corespunzator pentru iarna, sa aiba functionabil sistemul de dezaburire si rezervorul plin si sa aiba apa si alimente.
Pentru DN1 (sectorul Otopeni-Tancabesti), DN 2(Bucuresti-Urziceni), DN3 (Bucuresti-Calarasi) si DN4 (Bucuresti-Oltenita) s-au blocat drumurile pentru deszapezire. Pe DN7 se circula pe o singura banda pe fiecare sens de mers. Centura este de asemenea blocata pentru deszapezire.
ANM a emis o avertizare de COD PORTOCALIU pentru Bucuresti si 17 judete din estul si sudul tarii.
INFOTRAFIC ora 20:30
Din informaţiile primite de la dispeceratele de politie pana la ora 20:30, circulatia este intrerupta din cauza zapezii si a viscolului pe urmatoarele drumuri naţionale:
-A1 Bucureşti – Pitesti;
-DN2(E85) Voluntari – Buzau;
-DN1D Urziceni – Albesti-Paleologu;
-DN22 Ramnicu Sarat – Braila;
-DN2C Costesti – Slobozia;
-DN23B Maicanesti – Ciorasti;
-DN2N Bogza – Caiata – Dumbraveni; se va inchide si tronsonul Dumbraveni – Dumitresti – Jitia.
-DN5B Giurgiu – Ghimpati;
-DN3 Bucureşti – Fundulea; se va inchide si catre Lehliu;
-DN4 Bucuresti – Budesti.
-DN71 Ulmi – Baldana
-DN2A Slobozia – Urziceni.
S-a inchis DN1 Otopeni – Tancabesti.
S-a inchis A2 Bucuresti – Lehliu.
In judetul Buzau a fost inchis DN2B Buzau – Braila.
In judetul Giurgiu, doua autotrenuri au derapat si au blocat circulatia pe DN5, in zona Daia. In judetul Ilfov sunt probleme pe DN Centura Bucuresti, traficul fiind intrerupt în mai multe puncte.
In Dambovita s-au produs blocaje pe DN72 Targoviste – Gaesti si DN7 Costestii din Deal – Matasaru. Pe DN73 Campulung – Brasov a fost restrictionata circulatia autovehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone. Pe DN7 Piteşti – Râmnicu Vâlcea traficul a fost reluat.
"Avand in vedere ca pana joi la ora 18:00 este in vigoare o avertizare emisa de Administratia Nationala de Meteorologie, le recomandam conducatorilor auto sa nu porneasca la drum daca nu este absolut necesar", avertizeaza Centrul Infotrafic al IGPR.
"In cazul in care calatoria nu poate fi amanata, ii sfatuim pe soferi sa-si echipeze corespunzator autovehiculele (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopata, saculet cu nisip, o rezerva de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire functional etc.). De asemenea, trebuie luata in calcul si posibilitatea intreruperii circulatiei pe unele drumuri, iar in acest caz din autovehicul nu trebuie sa lipseasca haine groase, paturi, alimente, apa si unul sau mai multe telefoane mobile cu adaptor la priza auto".
Situatia in Bucuresti
In Capitala, la primii fulgi de nea masinile de deszapezire au iesit pe strazi. A fost o misiune grea si pentru politistii de la rutiera care au alergat dintr-o parte in alta a Bucurestiului, pentru ca vizibilitatea scazuta le-a facut probleme unor conducatori auto.
In intersectia de la Iancului o tanara a fost acrosata in timp ce traversa pe trecerea de pietoni. Soferul masinii spune ca vizibilitatea in zona era scazuta din cauza lapovitei si nu a avut timp de reactie. In timp ce oamenii legii faceau constatarea la fata locului, un tramvai a ramas blocat pe sine mai bine de 30 de minute, asa ca pasagerii au fost nevoiti sa coboare. Nici nu au terminat bine cu acest accident, ca politistii au aflat prin statie ca s-a mai petrecut unul.
De aceasta data un barbat s-a luat la intrecere cu masinile chiar daca afara incepuse sa ninga destul de puternic si nu se vedea aproape nimic in fata. Soferul spune ca s-a trezit efectiv cu barbatul in fata masinii si nu a mai putut evita impactul.
Comandament de iarna la Primarie
Primarul general Sorin Oprescu a cerut, marti, in cadrul comandamentului de iarna, ca in cursul noptii sa se aplice materiale antiderapante pe toate arterele principale, in zona pantelor, a rampelor si a podurilor, precum si pe arterele unde se afla obiective sociale, spitale, institutii publice.
Masura a fost dispusa avand in vedere atentionarea cod galben de ninsori si viscol emisa de meteorologi, informeaza municipalitatea. Utilajele de deszapezire vor fi dispuse in puncte fixe, in toate sectoarele Capitalei, astfel incat sa poata interveni imediat ce conditiile meteorologice o vor impune.
"Rog operatorii de salubrizare sa intervina imediat ce conditiile meteo o vor impune, in asa fel incat maine dimineata, pe toate arterele principale din Capitala sa se circule la negru. Fac apel inca din aceasta seara, ca toti cei responsabili cu programul de deszapezire, sa actioneze preventiv si cu suficiente substante antiderapante, intrucat vreau sa luam macar aceasta grija de pe capul bucurestenilor", a declarat primarul general.
De asemenea, Sorin Oprescu a solicitat operatorilor de salubrizare sa se actioneze cu prioritate in zona trecerilor de pietoni, sa fie curatate trotuarele, dar si gurile de metrou.
In cadrul sedintei, edilul a cerut RATB sa pregateasca echipele de interventie care sa curete liniile mijloacelor de transport in comun precum si statiile RATB, dar si ALPAB sa curete copacii care prezinta pericol pentru trecatori.