România, stat social. Cei mai mulți bani merg pe pensii și ajutoare, Educația are cel mai mic buget din ultimii 30 de ani
Mai mulți bani pentru proiecte de investiții, dar mai puțini pentru Sănătate. Așa arată proiectul de buget pentru acest an, pus în consultare publică de Ministerul Finanțelor.
Salariile și sporurile angajaților la stat rămân neschimbate, deși premierul a anunțat o reformă a acestui sector, bazată pe criterii de performanță. Iar 4 ani de acum înainte, vom avea datorii la buget de peste 80 de miliarde pe an.
În plină criză sanitară, iată că avem abia la mijlocul lui februarie proiectul bugetului. Nu se știe dacă până la 1 martie va fi aprobat.
De exemplu, pentru Ministerul Sănătății fondurile scad față de suma cheltuită anul trecut. Un buget propus de 17 miliarde de lei, adică 1,5% din PIB.
Pentru Educație suma e cu 2 miliarde de lei mai mică decât alocarea din 2020 și ușor mai mare față de execuție. Iar ca procent din PIB e 2,55%. Ce înseamnă asta?
Bani mulți pentru Transporturi
Înseamnă că Educația primește în acest an cea mai mică alocare raportată la PIB din ultimii 30 ani. Cea mai mare a fost în 2008.
Datele Eurostat mai arată că România alocă cel mai puțin pentru Educație din toată Uniunea Europeană.
Continuăm cu bugetul pe 2021. Se anunță chetuieli mai mari pentru drumuri și căi ferate - sumele de la Transporturi sunt crescute.
Aici însă creditele de angajament sunt foarte importante, pentru că reprezintă proiectele - din 32 de miliarde anul trecut s-au cheltuit 19 miliarde, iar pentru anul acesta avem de cheltuit tot aproape 32 de miliarde.
La Dezvoltare au fost tăiate fonduri din celebrul program PNDL, pentru că anul trecut s-au pompat aproape 4 miliarde în plus față de cât fusese alocat inițial - am avut două rânduri de alegeri, iar pușculița primarilor a fost accesată.
Ne vom împrumuta pentru salarii și pensii
Ministerul Muncii înseamnă pensii și ajutoare, plus alte beneficii, iar bugetul e de 4,8% din PIB, adică are 12 miliarde peste alocarea de anul trecut și 5 peste suma cheltuită.
Cât de tare se va concentra Guvernul pe mediul privat? Pare că de 5 ori mai mult - cu atâta este bugetul Ministerului Economiei și Antreprenoriatului mai mare decât alocarea de anul trecut.
În concluzie: economia noastră va produce cu 4,3% mai multe produse și servicii decât anul trecut, conform PIB-ului pe care e construit bugetul.
Deficitul de 87 de miliarde va îngroșa datoria publică și doar o parte din acești bani vor ajunge în investiții - adică ne vom împrumuta în continuare ca să plătim salarii și pensii.