România se întoarce în timp. Școlile s-ar putea închide, iar angajații ar putea lucra de acasă
Înmulțirea accelerată a îmbolnăvirilor îi trimite pe elevi și studenți la cursuri online, iar pe angajați să lucreze de acasă.
Deși în vară numeroase companii pregăteau birourile pentru marea revenire, acum iau în calcul telemunca, până va trece valul patru.
În timp ce în mai toate țările europene autoritățile ridică restricțiile și oamenii se bucură de o viață normală, noi ne întoarcem în timp.
Zeci de mii de copii învață din nou în sistem online și, în curând, școlile din multe orașe vor fi închise cu totul.
Reporter: V-au anunțat profesorii că s-ar putea să începeți online, dacă rata de incidență crește?
Elevă: Dacă o să fie mai multe cazuri de Covid.
Reporter: V-au spus asta?
Elevă: Da, doar că deoamdata facem fizic.
„Probabil că se va readapta în online și când va reveni fizic, va fi din nou o trecere bruscă”, spune mama unui elev.
Ultimele raportări ale Ministerului Educației arată că de la începutul anului școlar aproape 70 de mii de copii au trecut la învățământ online, însă în zilele următoare cifrele vor exploda. Iar sistemul de predare online nu vine cu îmbunătățiri față de anul trecut, când zeci de mii de copii din mediul rural nu au făcut școală mai deloc.
„Cumva o luăm de la capăt. Eu, de exemplu, am clasa pregătitoare și chiar mă gândesc că abia am reușit să formăm un colectiv micuț și sensibil. O vom lua de la capăt (n.r. - cu materia) când vom reveni fizic”, a declarat Teodora Michel, directorul școlii Uruguay.
Studenții sunt în aceeași situație. Numeroase facultăți vor avea cursurile online.
„Noi aveam dorința de a începe fizic, dar se pare că anul universitar se va desfășura online, nici măcar hibrid și e o dezamăgire”, spune un student.
Și piața muncii se adaptează acum noului val de îmbolnăviri, deși în vară planurile erau de revenire la birou.
„Există și anumite companii care au revenit la, să spun, actvitatea fizică, iar acum sunt nevoite să se întoarcă online. Este și o tendință, pentru că copiii trec online, că și anumiți părinți chiar să ceară să facă telemunca, pentru a se îngriji de copii”, a explicat Aida Chivu, specialist HR.
Ministrul Muncii spune că vor fi din nou aprobate indemnizația și concediul de la stat pentru părinții care sunt nevoiți să stea acasă cu copiii aflați la școala online. Părinții vor primi 75% din venitul mediu brut, cu condiția să nu fie în telemuncă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: scoala online, telemunca, lucru de acasa,
Dată publicare:
28-09-2021 18:32