Incendiu la o groapă de gunoi de lângă Ploiești. „Valori semnificative” pentru monoxid de carbon şi pulberi în suspensie
Populaţia din Ploieşti este sfătuită, joi dimineaţă, să rămână în case şi să păstreze ferestrele şi uşile închise, după ce un incendiu puternic, cu degajări mari de fum, a izbucnit la groapa de gunoi aflată la câţiva kilometri de municipiu.
În mesajul RO-ALERT primit joi dimineaţă, cu puţin înainte de ora 9:00, locuitorii din Ploieşti sunt sfătuiţi să nu iasă din case şi să păstreze uşile şi ferestrele închise, fiind anunţaţi că la rampa de gunoi de la Boldeşti Scăieni are loc un incendiu cu degajări intense de fum.
Incendiul a fost anunţat în timpul nopţii de miercuri spre joi, în jurul orei 1:40, conform reprezentanţilor Gărzii de Mediu Prahova. Comisarii de mediu anunţă că au deschis o investigaţie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Din primele informaţii de la faţa locului, incendiul s-a produs în zona perimetrală de depozitare curentă, pe o suprafaţă extinsă, cu flacără deschisă şi degajare masivă de fum caracteristic. Incendiul nu este lichidat, arde cu flacără deschisă, în continuare se intervine pentru lichidarea incendiului cu aproximativ 5 autospeciale de intervenţie aparţinând ISU Vălenii de Munte, Mizil, Ploieşti. Garda de mediu Prahova a solicitat prezenţa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova pentru monitorizarea calităţii aerului în zonă prin efectuarea analizelor de aer cu laboratorul mobil din dotare, pentru indicatorii specifici. Comisarii de mediu Prahova au deschis un control la societatea în cauză în vederea stabilirii condiţiilor încălcării legislaţiei de mediu”, anunţă Garda de Mediu Prahova.
„Valori semnificative” pentru monoxid de carbon şi pulberi în suspensie
Conform unui comunicat dat publicităţii de APM Prahova, joi după amiază, în urma incendiului violent izbucnit la groapa de gunoi de la Boldeşti Scăeni, administrată de societatea Vitalia Servicii pentru Mediu-Tratarea Deşeurilor SRL, s-au înregistrat depăşiri pentru indicatorii monoxid de carbon şi pulberi în suspensie – PM10 în patru localităţi.
„În cadrul reţelei de monitorizare a calităţii aerului din Municipiul Ploieşti RNMCA şi operatori economici, efectele asupra calităţii aerului provocate de incendiu s-au manifestat în special în staţiile PH3-Blejoi, RP2- Tânţăreni, RP1-zona Gara de Nord, PH-Gheorghe Grigore Cantacuzino, UN-zona cartier nord. Valorile înregistrate în aceste staţii pentru indicatorul particule in suspensie fracţia PM10 au prezentat creşteri începând cu ora 03:00, valorile maxime orare fiind în intervalul 06:00-09:00, după cum urmează: în staţiile RPl 1 şi RP2 (zona Gara de Nord şi sat Tânţăreni), în intervalul orar menţionat mai sus, valorile au variat între 77.29 µg/m³şi 138.55 µg/m³ (valoarea maximă înregistrată la ora 08:00); în staţia PH1 (Gheorghe Grigore Cantacuzino), în intervalul orar menţionat mai sus, valorile au variat intre 52.18 µg/m³ şi 289.20 µg/m³ (valoarea maximă înregistrată la ora 07:00)”, informează APM Prahova.
Instituţia precizează că, în condiţiile în care, în conformitate cu Legea 10412011 privind calitatea aerului, valoarea-limită pentru protecţia sănătăţii umane pentru indicatorul particule in suspensie PM10 este de 50 µg/m³ pentru perioada de mediere de o zi, astfel „rezultatele pentru ziua de 02.11.2023 vor fi comunicate in data de 03.11.2023 pentru a putea fi evaluate în raport cu valorile limită prevăzute de legislaţia in vigoare”.
În ceea ce priveşte indicatorul monoxid de carbon, în intervalul orar 04:00-10:00, s-au înregistrat valori crescute în special in localităţile Blejoi, Cocoşeşti şi Boldeşti Scăeni (zona de manifestare a incendiului). Valorile au variat intre 1 mg/mc şi 2.5 mg/mc, maximele fiind determinate în localitatea Boldeşti Scăeni. Potrivit STAS 12574187-Aer din zonele protejate, concentraţia maximă admisă (probe medii de scurtă durată) pentru indicatorul monoxid de carbon este de 6 mg/mc.
În urma incendiului, Poliţia Prahova a anunţat că se fac verificări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de incendierea oricărui tip de deşeu şi/sau substanţă sau obiect, urmând ca poliţiştii să stabilească dacă sunt întrunite elementele constitutive ale acesteia şi să formuleze propuneri legale către Parchet.