România revitalizează industria militară. Orașul din țară în care va fi construită cea mai mare fabrică de pulberi din Europa
Târziu și forțată de împrejurări, România revitalizează unități din industria militară. Fabrici unde pe vremuri se producea muniție ori tehnică de luptă vor fi modernizate sau extinse și își vor relua producția.
Una dintre ele este fabrica de țevi de tun de la Reșița, iar la Victoria, în județul Brașov, va fi construită cea mai mare fabrica de pulberi din Europa.
400 de milioane de euro ar urma să fie investiți la Victoria, în fabrica de pulberi. O parte din bani ar trebui să vină de la Comisia Europeană, iar investiția va fi derulată de Romarm și concernul german Rheinmetall.
Nemții au achizitionat deja pachetul majoritar la uzina mecanică Mediaș, care produce vehicule militare, și au la Satu Mare o unitate de service pentru tancurile Leopard.
Fabrica de pulberi, o gură de oxigen pentru oraș
Reprezentanții companiei germane de armament sunt acum pe platforma Pirochim și fac o evaluare tehnică necesară investiției. Concret, vor să afle dacă infrastructura și tehnologia de aici mai sunt de folos viitoarei fabrici de pulberi.
Într-o anchetă a emisiunii „România, te iubesc!”, ministrul Economiei a explicat de ce fabrica este absolut necesară pentru apărarea țării: nu mai producem pulberi și le importăm de la sârbi, care folosesc materie primă din Rusia.
Reporter: În cazul unui conflict, oare noi mai putem să mai cumpărăm din Serbia?
Radu Oprea, ministrul Economiei: Avem un proiect astăzi depus împreună cu un partener german, cu compania Rheinmetall, pe ASAP, pe fonduri europene, pentru a avea fabrică de pulberi în România.
Reporter: Cât de repede se pune pe picioare? Adică în contextul ăsta urgentăm un pic treaba asta?
Radu Oprea: Obligatoriu, da. Da.
La Victoria a functionat, 50 de ani, fabrica de pulberi Pirochim. Este în conservare din 2004, dar mai are 70 de angajați, care au grijă de instalații.
Pentru micul oraș de la poalele Făgărașului, fabrica de pulberi ar fi o gură de oxigen.
Camelia Bertea, primarul orașului Victoria: „Se vor genera foarte multe locuri de muncă. Practic e șansa noastră, șansa unui oraș mic aflat pe o pantă descendentă".
Nevoie de personal
Și la Reșița, una dintre cele mai vechi fabrici de tunuri din țară intră în producție. Va face obuze cu calibrul 152, în colaborare cu o companie britanică.
Ionuș Chisăliță, director societate: „Este un contract care se va derula într-o primă fază pe o perioadă de 6 luni care înseamnă investiții pe care noi va trebui să le facem în infrastructură. Contractul urmând pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de extindere”.
Ultima comandă primită la fabrică a fost în urmă cu 16 ani. De atunci, porțile au fost închise și clădirea a intrat în conservare. Înainte de 89', însă, aici lucrau peste 2.000 de angajați.
Acum este nevoie de 300 de oameni. Peste un milion de euro trebuie investiți pentru reluarea producției. Banii vor fi asigurați din bugetul de stat, dar și din fondurile proprii ale societății, care provin din închirierea unor imobile.