România, raiul mașinilor second hand aduse din străinătate. Ministrul Mediului amână iar taxa auto

Ultimul update: Marti 31 Iulie 2018 19:45
Data publicarii: Marti 31 Iulie 2018 19:28
Categorie: Actualitate

În timp ce România înregistrează un record de maşini second hand venite din străinătate, taxa auto pentru cei care poluează este amânată.

Ministrul Mediului anunţă, că abia la sfârşitul anului va fi gata formula de calcul la care se lucrează de un an. Între timp, România riscă să plătească amenzi de sute de mii de euro pe zi, dacă autorităţile nu iau măsuri.

Din păcate, nici nu ştim exact cât de otrăvitor este aerul pe care îl respirăm pentru că multe dintre staţiile de măsurare pe care le avem nu dau date relevante.

Cine poluează plăteşte. O măsură promisă încă de când a fost scoasă taxa auto, dar care acum întârzie şi la care se va mai lucra încă 6 luni de zile.

''Vreau să fie o formulă care să nu mai poată să fie contestată, care să stea în picioare. Într-adevăr cel care poluează să poată să fie şi cel care să primească o penalitate. Eu când îmi iau un angajament îl iau definitiv. Am promis că undeva până la sfârşitul acestui an acest grupul de lucru să îşi încheie activitatea”, a transmis ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Problema este ca şi în urmă cu aproximativ un an, ministrul Mediului îşi luă acelaşi angajament pentru taxa auto de poluare.

"Facem o taxă de poluare, taxă care să ne gândim întâi la noi, la poluare, la sănătate. Sper că în perioada viitoare să ieşim cu varianta optimă pe care după cum vedeţi am început deja să o explic”, transmitea Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, în septembrie 2017.

În lipsa unei măsuri care să descurajeze cumpărarea de maşini vechi România a înregistrat un număr record de rable aduse de peste hotare.

Anul trecut au fost înmatriculate jumătate de milion de maşini cumpărate la mâna a doua din străinătate şi unele destul de uzate, cu o vârstă medie de 11 ani. În paralel, prin programul rabla, au fost cumpărate anul acesta doar 400 de maşini electrice, deci nepoluate şi 20.000 de maşini noi diesel sau pe benzină.

Aşa că aerul pe care îl respirăm este din ce în ce mai toxic, doar că o treime din cele peste 140 de staţii de măsurare a noxelor fie nu funcţionează, fie nu dau date suficiente.

Pentru problemele din Bucureşti, Braşov şi Iaşi, Comisia Europeană a deschis o procedură de sancţionare la adresa noastră. Până acum, doar pentru capitală a fost făcut un plan de măsuri care cuprinde, printre altele, şi piste pentru biciclete, dar şi măsuri fără legătură directă cum ar fi lărgirea unor străzi.

Ministrul Mediului promite modernizarea staţiilor de măsurare a calităţii aerului, un proiect de 18 milioane de euro, care ar urma să fie redactat până în octombrie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Interesul românilor pentru mașinile second hand a scăzut
Interesul românilor pentru mașinile second hand a scăzut
VIDEO PROTVPLUS.RO
ambulanta noapte
Un cetățean american a murit într-un accident rutier, în Albești. Greșeala comisă
Un cuplu a ajuns cu maşina pe fundul Dâmboviţei. Operaţiune de salvare cu scafandri
MApN: "Scămoșarea și decolorarea uniformelor militarilor a fost sesizată"
Un sat din Transilvania a renăscut cu ajutorul fondurilor și voluntarilor din Liechtenstein
Cu cât au crescut salariile în România la privat și în sectorul bugetar
Importul de ciocolată, în creștere. Ce sortimente preferă românii
parlament european
65% din români vor ca țara să rămână în UE. ”Nu au fost și nu vor fi anti-europeni”
ANIMAŢIE GRAFICĂ: Cum a avut loc accidentul produs de un şofer de ambulanţă beat
Ferma fiului lui Liviu Dragnea, executată silit. Nu a mai fost găsit însă niciun porc
Recompense de sute de lei pentru cei care anunță unde sunt porci morți. Cu o condiție
Ce urmează după modificarea Legilor Justiţiei. Toader: "Sunt intepretări diferite"
O casă din județul Brașov a luat foc în urma unui scurtcircuit