România, printre codașii UE la mâncatul sănătos, dar pe locul doi la consumul de alcool. Ce recomandă OMS
Suntem printre codașii Uniunii Europene și la mâncatul sănătos, conform unui studiu recent. Și asta în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca fiecare persoană să mănânce minimum cini porții de fructe și legume zilnic.
Din nefericire, ocupăm locul doi la consumul de alcool. Medicii și nutriționiștii spun că lipsa de verdețuri și fructe din alimentație în combinație cu alcoolul pot duce la grave probleme de sănătate.
Multe tarabe cu legume ori fructe rămân pline în piețe la finalul fiecărei zi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
74% dintre români nu mănâncă fructe și legume nici măcar o dată pe zi. Doar 2% consumă cinci porții, adică 400 de grame zilnic, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății. Datele au fost publicate într-un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Cu toate că pe tarabele din piețe sau chiar în magazine găsim întotdeauna fructe și legume proaspete, România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană la consumul zilnic, după Letonia, Cehia și Luxemburg. La polul opus, locuitorii din Irlanda, Țările de Jos și Danemarca mănâncă 5 porții sau chiar și mai multe în fiecare zi.
Dacă la acest capitol nu excelăm, când vine vorba de consumul de alcool suntem pe locul al doilea în Uniunea Europeană. Beau mai mult decât noi doar danezii.
Însă prea mult alcool și prea puține legume și fructe în alimentație înseamnă probleme de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul.
Georgiana Ispas, nutriționist dietetician: „O farfurie sănătoasă ne putem imagina împărțită în două. O jumătate ar trebui să fie preponderent legume și fructe evident. Ar trebui să consumăm mai mult decât consumăm în prezent, cel puțin în România”.
Gabriela Smira, medic primar gastroenterolog: „Sunt practic pacienți care înlocuiesc alimentația asta sănătoasă cu consumul de alcool din nevoia de dulce, de stare activa și consumul preungit de alcool are consecințe nefaste deosebite”.
La nivelul întregii Uniuni Europene doar 12% dintre adulți consumă porțiile recomandate, iar din acest procent femeile sunt majoritare.