România primește sprijin de la UE pentru reducerea dependenței de combustibilii rusești
România, alături de alte 16 state membre ale Uniunii Europene, va primi sprijin pentru a reduce în următorii ani dependența de combustibili fosili din Rusia.
Comisia Europeană a anunțat în prima fază un ajutor tehnic, însă vom primi și fonduri pentru a putea grăbi trecerea la energie verde și pentru a reduce consumul de gaz, petrol și cărbune. Luna viitoare vor fi anunțate și sumele disponibile pentru fiecare țară.
Cea mai mare provocare atât pentru România, cât și pentru celelalte state europene este înlocuirea gazului rusesc. Asistența tehnică din partea Comisiei Europene ar urma să se concentreze în primul rând pe găsirea unor soluții pentru reducerea consumului.
Sorin Elisei, director de consultanță, Deloitte: „Ar trebui să identifice inclusiv opţiunile de înlocuire a gazului, dacă acest lucru este posibil cu, de exemplu, hidrogen. Al doilea lucru, trebuie să creştem rapid capacitatea de înmagazinare a gazelor naturale, această capacitate fiind esenţială în perioade de criză. Iar în al treilea rând, ar trebui să ne aducă, cel puţin pe consumul rezidenţial la gaze, să înţelegem mai bine ce ar însemna să înlocuim gazul ca sursă de încălzire cu pompe de căldură.”
Potrivit unui studiu al Energy Policy Group, România poate reduce consumul cu 40%, care ar acoperi importurile de gaz rusesc și reducerea anuală a producției interne până în 2030. E nevoie de mari eforturi, însă.
Mihnea Cătuți, expert energie, EPG: „Ar fi nevoie în felul următor: „6 gigawatti de energie solară, 3 gigawatti de energie eoliană, un milion de pompe de căldură, 1,7 gigawatti de electrolizoare, care produc hidrogen, renovarea a 400.000 de locuinţe şi un cost total de investiţie undeva la 31 de miliarde de euro”
Cu siguranța va ajuta în acest proces și gazul lichefiat azer sau american, care ar urma să ajungă în România prin interconectorul Grecia-Bulgaria, aflat acum în probe.
În ceea ce privește petrolul, România importă aproximativ 70% din cât consumăm, însă numai 40% provine din Federația Rusă, potrivit estimărilor.
Sorin Elisei, director consultanță, Deloitte: „Nu avem decât electromobilitatea, care, de altfel, înseamnă o capacitate sporită a reţelelor pentru a oferi energia electrică a acelor maşini. Diversificarea surselor de petrol prin parteneriate strategice cu alte ţări, cred eu că e o soluţie puţin mai la îndemână şi mai optimă decât înlocuirea totală.”
România importă momentan cantități mici de cărbune.
România a cerut oficial sprijin tehnic Comisiei Europene pentru a găsi soluții pentru reducerea dependenței de combustibili fosili din Rusia, solicitare aprobată deja de Comisie. În total, 17 state vor primi sprijin. Deocamdată, nu au fost stabilite însă și domeniile pentru care vom primi ajutor tehnic, potrivit Ministerului Energiei, responsabil de acest proiect. Investițiile necesare ar urma să poată fi finanțate ulterior din bani europeni, dar abia luna viitoare vom afla și sumele puse la dispoziţie.