România, pe 10 în lume la consum de alcool. Țara care ocupă locul 1
România a ajuns pe locul 10 în lume la consumul de alcool, arată rapoartele de anul acesta ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Faţă de 2014, românul consumă 15 beri în plus pe an.
Vinurile mai au de recuperat căderea din perioada crizei. La băuturile distilate, pe masa românilor şi-au mai făcut loc încă 10 pahare de tărie. Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică arată o creştere cu 30 % a cheltuielilor cu băuturilor, faţă de doar 7 procente pentru alimente.
Obiceiurile de consum se schimbă în privinţa băuturilor. De exemplu consumul de bere creşte din 2014, când era la 82 de litri de persoană, potrivit datelor INS, până la 89 de litri. Atenţie însă, litrajul acesta este calculat pe toată populaţia - dacă luăm în calcul doar adulţii, atunci depăşim hectolitrul, adică peste 200 de sticle pe an de locuitor.
Alegeri 2024
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
Bem vin doar puţin mai puţin ca în urmă cu 5 ani - dar e doar o sticlă de trei sferturi diferenţa. Dacă înmulţim cu populaţia oficială, înseamnă că am consumat peste 430 de milioane de litri. Iar aici nu este luat în calcul vinul consumat şi produs de fiecare acasă. Distilatele, adică băuturile tari, cu peste 40% alcool, marchează un consum de aproape 4 litri de om.
Sucurile şi apă minerală sunt într-o creştere accelerată în aceste statistici. Anul trecut am băut 111 litri de apă şi aproape 100 de litri de sucuri de fiecare. Datele cuprind şi consumul de bere fără alcool, în creştere, dar e o cantitate mică deocamdată.
Câţi bani dăm doar pe băuturi nu ştim, dar putem deduce. În 2014 o familie cheltuia pe alimente şi băuturile nealcoolice 653 de lei, anul trecut cheltuiala aceasta a fost cu 7% mai mare. În timp ce, pentru băuturi alcoolice şi tutun cheltuiala aceleiaşi familii a crescut, în medie cu 32% pe aceeaşi perioadă. E drept accizele majorate au contat foate mult.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că la consumul de alcool pur pe adult, prima pe Glob este Republica Moldova, cu 15 litri, urmată de Lituania, Cehia, Germania, iar pe locul 10 este România cu 12,6 litri de persoană. Cu puţin ne-au întrecut bulgarii, dar în acest caz e un lucru bun. Nu consumaţi alcool în exces, dacă ţineţi la sănătatea dumneavoastră.