România, pe 10 în lume la consum de alcool. Țara care ocupă locul 1

Ultimul update: Duminica 02 Decembrie 2018 19:48
Data publicarii: Duminica 02 Decembrie 2018 18:16
Categorie: Actualitate

România a ajuns pe locul 10 în lume la consumul de alcool, arată rapoartele de anul acesta ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Faţă de 2014, românul consumă 15 beri în plus pe an.

Vinurile mai au de recuperat căderea din perioada crizei. La băuturile distilate, pe masa românilor şi-au mai făcut loc încă 10 pahare de tărie. Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică arată o creştere cu 30 % a cheltuielilor cu băuturilor, faţă de doar 7 procente pentru alimente.

Obiceiurile de consum se schimbă în privinţa băuturilor. De exemplu consumul de bere creşte din 2014, când era la 82 de litri de persoană, potrivit datelor INS, până la 89 de litri. Atenţie însă, litrajul acesta este calculat pe toată populaţia - dacă luăm în calcul doar adulţii, atunci depăşim hectolitrul, adică peste 200 de sticle pe an de locuitor.

Bem vin doar puţin mai puţin ca în urmă cu 5 ani - dar e doar o sticlă de trei sferturi diferenţa. Dacă înmulţim cu populaţia oficială, înseamnă că am consumat peste 430 de milioane de litri. Iar aici nu este luat în calcul vinul consumat şi produs de fiecare acasă. Distilatele, adică băuturile tari, cu peste 40% alcool, marchează un consum de aproape 4 litri de om.

Sucurile şi apă minerală sunt într-o creştere accelerată în aceste statistici. Anul trecut am băut 111 litri de apă şi aproape 100 de litri de sucuri de fiecare. Datele cuprind şi consumul de bere fără alcool, în creştere, dar e o cantitate mică deocamdată.

Câţi bani dăm doar pe băuturi nu ştim, dar putem deduce. În 2014 o familie cheltuia pe alimente şi băuturile nealcoolice 653 de lei, anul trecut cheltuiala aceasta a fost cu 7% mai mare. În timp ce, pentru băuturi alcoolice şi tutun cheltuiala aceleiaşi familii a crescut, în medie cu 32% pe aceeaşi perioadă. E drept accizele majorate au contat foate mult.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că la consumul de alcool pur pe adult, prima pe Glob este Republica Moldova, cu 15 litri, urmată de Lituania, Cehia, Germania, iar pe locul 10 este România cu 12,6 litri de persoană. Cu puţin ne-au întrecut bulgarii, dar în acest caz e un lucru bun. Nu consumaţi alcool în exces, dacă ţineţi la sănătatea dumneavoastră.

Tot mai multe românce, dependente de alcool. Statistică îngrijorătoare în rândul femeilor educate
Tot mai multe românce, dependente de alcool. Statistică îngrijorătoare în rândul femeilor educate
VIDEO PROTVPLUS.RO
Autocar rasturnat Olt
Un autocar cu 29 de pasageri a ajuns într-un șanț, în județul Olt. VIDEO
Jandarmii au salvat 6 cățeluși îngropați în zăpadă. Mama puilor le-a arătat unde erau
Târguri de design contemporan, în Capitală. Ce și-a cumpărat Simona Halep
Un tren în care se aflau 20 de persoane, blocat între stații, în Caraș-Severin
Pesta porcină a ajuns și în satul Fierbinți, cu 5 zile înainte de Ignat
Din autobuze și tramvaie, cu picioarele direct în bălți sau mocirla din București
bagaje aeroport
”Bagajul, bagajul!” Pățania unui angajat de pe Aeroportul Otopeni
Condamnare grea pentru Roni Herșcovici, tânărul care a luat un polițist pe capotă
Accident grav în Neamț. Patru autoturisme implicate
Bărbat de 28 de ani, prins cu peste 150 de kilograme de tutun
Hercule vechi de mii de ani, găsit în locuinţa unui bărbat din Alba. Ce voia să facă cu el
Accident cu 4 răniţi şi un mort, în Timiş. Judeţul este sub Cod Portocaliu