România nu va mai „decarbonifica” sectorul energetic. Decizia parlamentarilor asupra centralelor Rovinari și Turceni
România nu își va mai închide centralele pe cărbune, așa cum a promis Uniunii Europene înainte de război. Criza energetică a schimbat radical planurile privind așa numita „decarbonificare” a sectorului energetic.
Iar aleșii au votat o lege care plasează în rezervă tehnică cele două centrale pe cărbune, Rovinari și Turceni, care ar fi trebuit închise anul acesta. Asta înseamnă că vor putea fi folosite oricând este nevoie de energie electrică.
Manu Tomescu, liderul sindical de la Energia Rovinari: „Din anul 2012, de când a fost creat Complexul Energetic Oltenia, am mai trecut prin perioade în care am fost puși așa într-un fel de rezervă și asta nu a însemnat decât trimiterea în șomaj a mii de salariați. Noi din asta trăim, din vânzarea de energie. Păi dacă nu producem, să vină să ne explice politicienii, guvernanții, cum ne vom putea câștiga pâinea cu grupurile energetice trecute în rezervă, adică fără să mai producem.”
Daniel Burlan, președinte al Directoratului CE Oltenia: „Termenul de închidere poate fi amânat, având în vedere situații justificate. Grupurile vor fi menținute calde, deci oricând vor putea fi puse în funcțiune. În ce privește asigurarea cu personal, e clar că în camera de comandă și pentru supravegherea grupului în funcțiune trebuie personal suplimentar, care pe o perioadă determinată e asigurată de către companie, fiindcă avem și noi avem niște termene prin planul de restructurare până la sfârșitul lui 2026.”
Inițial, în planul pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune, grupul 3 de la Rovinari și grupul 7 de la Turceni ar fi trebuit să se închidă la sfârșitul acestui an. Ieșirea lor din funcțiune era prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență, negociat cu Comisia Europeană, ca parte a strategiei de decarbonificare a sectorului energetic, prin care se dorește trecerea la tehnologii verzi sau mai puțin poluante.
Alfred Simonis, PSD: „Nu putem trage o tranșă de 2,8 miliarde de euro dacă nu votăm această lege. Să ne asigurăm că prelungim închiderea acestor mine și le înlocuim cu energie verde.”
Viorel Băltărețu, USR: „Nu ne oprește Bruxellesul să facem niciun fel de reglementări prin lege prin care să cerem ca orice unitate de producție care ar fi oprită să fie înlocuită de o capacitate de producție similară.”
Potrivit legii, capacitățile energetice pe bază de huilă și lignit vor fi scoase din exploatare treptat și pot fi trecute în rezerva tehnică, la nevoie. Același act normativ spune că nu vom mai exploata huilă până la finele anului 2032, cel târziu. Tot până atunci ar urma să fie gata lucrările de închidere și de ecologizare. Vorbim despre o capacitate totală de energie electrică pe bază de lignit și huilă de 4.920 de MW, din care 3.780 MW trebuie scoși până la finele lui 2025.