România, lovită de valul cinci al pandemiei. Termenul minim pentru administrarea dozei booster, redus la patru luni

Ultima actualizare: 13-01-2022 19:37

Pentru prima dată de la debutul valului cinci al pandemiei, România a înregistrat joi aproape 10.000 de cazuri noi în 24 de ore.

Cum noua tulpină a coronavirusului este foarte contagioasă, autoritățile sanitare au redus termenul minim pentru administrarea dozei booster de la șase la patru luni. Mai mult decât atât, pe 26 ianuarie începe campania de vaccinare a copiilor sub 12 ani.

În ultimele 24 de ore peste 9.700 de români au aflat că au COVID-19. N-am mai avut atât de multe cazuri de pe 3 noiembrie, când tendința era una de creștere.

Infectările au crescut cu peste o mie față de miercuri, iar de la începutul pandemiei am înregistrat peste un milion 800 de mii de cazuri și aproape 60.000 de decese.

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății: ''Ponderea cea mai mare este a persoanelor nevaccinate – 55% dintre cazuri, plus persoanele care nu sunt protejate, au o singură doză sau nu și-au făcut a treia doză și au depășit șase luni de la doza a doua.”

Raed Arafat, șeful DSU: ''Îngrijorător este faptul că au crescut la 24 de la o zi la alta internările de la Terapie Intensivă. Ăsta e un lucru grav. Creșteau cu două cazuri pe zi, acum s-a dublat. Dacă va continua creșterea la terapie intensivă, va crește și numărul deceselor.”

La ultima raportare au fost declarate 36 de decese, printre care și o persoană care avea până în 29 de ani. Cei mai multi dintre cei care s-au prăpădit erau nevaccinați și aveau și alte afecțiuni.

Între timp, a crescut și numărul localităților cu o rată de infectare de peste 3 la mie.

Bucureștiul este de miercuri în scenariul roșu, iar incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus a ajuns joi la 3.63 de cazuri la mia de locuitori.

În schimb, localitatea Corbeanca are cea mai mare incidență de Covid din județul Ilfov, 6.26 la mia de locuitori.

În fața unui val puternic de îmbolnăviri, care ar putea trece, potrivit estimărilor, de un milion de cazuri, autoritățile sanitare au redus termenul minim pentru administrarea dozei booster de vaccin anti-COVID.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: ''Devansarea termenului de administrare de la șase la patru luni.Toate persoanele care au patru luni de la schema completă se pot duce la booster. Datele arată o protecție sporită pentru infecția Omicron. Mai devreme de patru luni se pierde efectul booster real. Am optat pentru această devansare, astfel încât să se ajungă la patru luni.”

În paralel, va începe și vaccinarea anti-COVID a copiilor care au între cinci si 11 ani. Prima tranșă de 114.000 de doze de vaccin pediatric va ajunge în România pe 24, respectiv 25 ianuarie.

Programarea în platforma de vaccinare se poate face începând de joi, prin contul părinților.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO