Suntem în coada clasamentului țărilor competitive. Punctele slabe ale României


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 26 Octombrie 2018 19:06
Categorie: Stiri Economice

Drumurile proaste, educația la pământ, cele 550 de ordonanţe de urgenţă date în ultimii 5 ani, precum și alte zeci de puncte slabe ale României, ne-au aşezat pe locul al doilea din coada Europei când vine vorba despre țări competitive.

Informaţiile apar în raportul publicat de Forumul Economic Mondial. Din 140 de state analizate în acest raport al competitivităţii, raport care are aproape 700 de pagini, România a ieşit a 52-a. În spatele nostru, din Uniunea Europeană, mai e doar Grecia. Am întrecut în schimb, Costa Rica, dar ne-au luat-o înainte bulgarii şi state precum Bahrain sau Mauritius. Pe primul loc în acest top sunt Statele Unite, iar pe doi Singapore, iar pe trei Germania.

Mai întâi veştile bune: România performează la câteva capitole: de exemplu, suntem pe locul întâi în lume la incidența actelor teroriste, adică nu avem aşa ceva. Tot pe primul loc suntem şi la gradul de electrificare - peste 98% din populaţie are curent electric. Firmelor le este uşor să angajeze străini, iar ca să începi o afacere te costă sub 100 de lei - aici suntem pe locul 9 în cele 140 de state analizate. Angajarea şi concedierea se fac uşor, iar 11 din 100 de gospodării au internet de mare viteză.

Din păcate, mult mai multe lucruri nu merg bine. De exemplu, la eficiența cadrului legislativ suntem pe locul 104 - avem foarte multe legi care sunt modificate, remodificate, nu există o coerență în acest domeniu şi asta ţine țara pe loc, notează raportul făcut de Forumul economic mondial.

Povara reglementărilor guvernamentale ne duce până pe locul 108 în lume, departe de lumea civilizată. Totul e urgent la noi - spun asta pentru că, numai anul acesta Guvernul a dat 93 de ordonanţe de urgenţă, iar în ultimii 5 ani numai puţin de 550 de asemenea acte. Crează loc pentru decizii arbitrare, spun specialiştii.

Foarte prost, pe locul 113 din 140, stăm la calitatea drumurilor. O simţim cu toţii zilnic, problema e că blochează România ca ţara - nu ai cum să fii performanţa cu o asemenea infrastructură.

Educaţia - capitolul cu cele mai multe şi mai importante probleme. Pregătirea profesorilor - locul 120 în lume, pregătirea absolvenţilor, locul 131 în lume. Uşurinţa cu care firmele găsesc angajaţi calificaţi, locul 133. Şi, atenţie, gândirea critică nu se predă la clasă, din păcate.

Pe piaţa muncii, raportul constată că românii mai bine pleacă în străinătate, la muncă decât să plece în alt judeţ din ţară. Taxele pe muncă sunt încă foarte mari - pentru un euro plătit salariu, angajatorul cheltuie 1 euro 75.

Aşadar, multe puncte slabe - şi ce e mai grav ca în ultimii ani - nu am îmbunătăţit niciunul dintre aceşti indicatori.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Topul celor mai bune universităţi din lume. Niciuna din România în primele 150
VIDEO PROTVPLUS.RO