România ia 100 de milioane euro de la BERD pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat joi că va împrumuta echivalentul a 100 de milioane euro în lei româneşti filialelor de distribuţie ale Public Power Corporation SA, care operează în sud-estul şi vestul României.
Mișcarea vine ca parte a unui împrumut sindicalizat de un miliard de lei (200 milioane euro) pentru modernizarea şi digitalizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice, sporind capacitatea acestora de a prelua mai multă energie regenerabilă, informează un comunicat de presă al instituţiei financiare.
"Suntem încântaţi să sprijinim PPC România în implementarea investiţiilor prioritare în reţeaua de distribuţie a României. Proiectul va îmbunătăţi fiabilitatea şi eficienţa reţelei şi va sprijini tranziţia României către energie verde", a declarat George Gkiaouris, Şeful Regional al Departamentului de Energie pentru Europa de Sud-Est al BERD, citat în comunicat.
Împrumutul sindicalizat cu ING Bank, Banca Comercială Română şi Banca Transilvania va sprijini indirect România în atingerea obiectivului ambiţios de a creşte ponderea energiei electrice regenerabile în mixul său energetic la 36,2% până în 2030, prin adăugarea a 11,9 GW de noi capacităţi.
De asemenea, modernizările vor spori eficienţa energetică şi vor reduce pierderile din reţeaua de distribuţie, economisind aproximativ 31.800 de tone de emisii echivalente de dioxid de carbon pe an. Acestea vor include instalarea a aproape jumătate de milion de contoare inteligente pentru utilizatori finali până în 2025.
Cele trei companii implicate în acest proiect - Reţele Electrice Banat, Reţele Electrice Dobrogea şi Reţele Electrice Muntenia - sunt deţinute de Public Power Corporation SA, un client existent al BERD, la care Banca deţine o participaţie minoritară de 2,2%.
Ca membru al Uniunii Europene (UE), România este angajată să implementeze cel de-al Patrulea Pachet Energetic al UE, "Energie curată pentru toţi europenii". Acesta are ca scop modernizarea pieţei de energie electrică a UE, sporind flexibilitatea acesteia şi capacitatea de a integra o cantitate mai mare de energie regenerabilă.
BERD, un lider în finanţarea climatică, a sprijinit implementarea licitaţiilor pentru energie regenerabilă în ţările în care operează. Până în prezent, BERD a investit aproape 11 miliarde euro în 524 de proiecte în România. Strategia actuală a BERD pentru România prioritizează îmbunătăţirea calităţii infrastructurii durabile.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, energie electrica, imprumuturi, berd,
Dată publicare:
18-07-2024 19:26