România face un pas în față. Secretarul general al OCDE: Performanțele economice din ultimii ani sunt impresionante
România a făcut un pas important pentru a se alătura celor mai puternice 38 de state din punct de vedere economic.
Premierul Nicolae Ciucă a depus, la Paris, memorandumul privind accesul în Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică.
Șeful Guvernului spune că demersul reprezintă finalizarea celui mai semnificativ proces de modernizare, după aderarea la NATO şi integrarea în Uniunea Europeană.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Intrarea în OCDE ar aduce României beneficii financiare considerabile, mai mari decât aderarea la spațiul Schengen.
După depunerea memorandumului la reuniunea OCDE pentru România urmează etapele de evaluare tehnică.
Mathias Cormann, secretarul general al OCDE: „Performanțele economice ale României în ultimii ani sunt impresionante. Voi înainta recomandări pentru a ajuta România să se alinieze și mai departe la standardele OCDE, în beneficiul poporului român. Procesul de aderare este o transformare pozitivă, care va genera noi reforme de care românii vor beneficia”.
Nicolae Ciucă, premierul României: „Prin acest proces ne-am angajat într-un proces de modernizare, de transformare, de reformă la nivelul întregii societăți. Discutăm de domeniul educației, investițiilor, concurenței investițiilor, guvernanței”.
Aderarea la OCDE
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică are acum 38 de membri, care dețin peste 70% din producția și din comerțul global și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe.
La începutul acestui an, pe 28 ianuarie, premierul anunţa deschiderea negocierilor de aderare la OCDE, după 18 ani de la depunerea candidaturii.
Dar, pentru a adera trebuie să ne aliniem la standardele acestei organizații. Cum România este membră a Uniunii Europene, o mare parte din angajamente sunt deja asumate și chiar prevăzute în Planul Național de Reziliență și Redresare.
Până acum reprezentanții OCDE ne-au făcut recomandări pentru creșterea productivității, dezvoltarea infrastructurii, sprijinirea mediului de afaceri și îmbunătățirea sistemului educațional și a celui sanitar.
Aderarea la OCDE, care ar putea avea loc într-un scenariu optimist la finalul anului viitor, ne-ar aduce un plus semnificativ de investiții străine, asistență pentru reformele publice și o imagine de țară mai bună.
Pe de altă parte, ca un gest de recunoaștere a relațiilor culturale puternice dintre România și Franța, premierul Nicolae Ciucă a fost invitat la inaugurarea Pieței George Enescu din Paris.