România este aproape să intre într-un grup select al țărilor bogate: Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Poate fi considerat, cel mai notabil rezultat, după aderarea la NATO și Uniunea Europeană”, a spus premierul Ciucă. Acest pas ne-ar aduce investiții străine, asistență pentru reformele publice și o imagine mai bună. Trebuie să facem o serie de reforme și să rezolvăm probleme legate de sistemul fiscal, mediul de afaceri și corupție.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică - sau OCDE - are acum 38 de membri. Țările membre dețin peste 70% din producția și comerțul global și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe. Pentru a adera, trebuie să ne aliniem la standardele lor. Cum România este membră a Uniunii Europene, o mare parte din angajamente sunt deja asumate și chiar prevazute în PNRR.

Nicolae Ciucă, premierul României:România este aderentă la șase din cele opt standarde esențiale pentru aderare. Procesul de aderare ne va permite să continuăm reformele necesare și astfel să fructificăm avantajele și beneficiile care vor decurge din acest proces, de la îmbunătățirea ratingului de țară la atragerea investițiilor străine prin imaginea favorabilă a României. Poate fi considerat cel mai notabil rezultat după aderarea la NATO și UE”.

Recomandările OCDE pentru România

În plus, am avea acces la date și exemple din alte țări pentru politici publice. De altfel, OCDE a făcut o analiză a economiei României și o serie de recomandări.

De exemplu, creșterea dobânzii-cheie pentru a ține sub control inflația, reformarea sistemului de pensii sau informatizarea Fiscului pentru o colectare mai bună a taxelor.

Reprezentanții OCDE au făcut recomandări și pentru creșterea productivității, dezvoltarea infrastructurii, sprijinirea mediului de afaceri și îmbunătățirea sistemului educațional sau a celui sanitar.

Pe termen scurt, cea mai mare amenințare o reprezintă noile valuri ale pandemiei, a precizat secretarul general OCDE.

Mathias Cormann, secretarul general al OCDE:România are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din UE, având doar 41% din popopulație cu o schemă de vaccinare completă. Trebuie îmbunătățite eforturilor de creștere a încrederii în vaccinare, mai ales în cadrul comunităților dezavantajate. Sugerăm ca România să extindă implementarea certficatului verde la o gamă mai largă de activități și pentru unele profesii”.

Cum e nevoie de reforme în multe domenii, ar mai putea dura până la aderare. Într-un scenariu optimist am putea deveni membri OCDE spre finalul anului viitor. Votul final trebuie să fie dat de toate țările membre.