România exportă de trei ori mai multe ciuperci decât în 2015

×
Codul embed a fost copiat

Străinii au prins gustul ciupercilor culese din pădurile României. Față de acum cinci ani, vindem de trei ori multe ciuperci în țări precum Italia, Germania sau Austria.

Cei mai ceruți sunt hribii, dar gălbiorii, ghebele și trufele vin repede din urmă.

Tudor Brîndușan cultivă în Cluj ciuperci Shiitake, un soi din Asia de Est.

De pe o jumătate de hectar strânge în fiecare an o tonă. O parte din producție o vinde restaurantelor. Restul, în Germania. Kilogramul îl dă cu 60 de lei.

Tudor Brândușan, ciupercar: „Noi le creștem pe trunchiuri de copaci pe care îi găsim la noi: fag, stejar sau carpen. De la 50 de bușteni, în primul an, am ajuns la două mii și ceva de bușteni”.

Citește și
Nicusor Dan și Mirabela Grădinaru
Mirabela Grădinaru, partenera de viaţă a lui Nicușor Dan: ”Nu este mofturos la mâncare”, preferă fasolea cu ciolan

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2020, când a fost făcută ultima centralizare a datelor, România exporta ciuperci în valoare de trei milioane de euro. A fost anul în care vânzarile în afara țării au explodat: au fost de trei ori mai mari față de 2015.

Exportul de ciuperci al României:

2015 - 846 mii euro
2016 - 813 mii euro
2017 - 1,978 mil euro
2018 - 1,946 mil euro
2019 - 1,961 mil euro
2020 - 3,144 mil euro

Sursa: INS

Cea mai mare parte a ciupercilor trimise la export provine din pădurile ROMSILVA. Ghebele, hribii și gălbiorii sunt soiurile pe care le strâng Direcțiile Silivice.

Simion Bodor, Direcția Silvică Bistrița: „Am reușit în jur de 150 de kilograme în stare uscată prin care am făcut noi procesarea, care transformate în proaspete ar fi în jur de 1.500 de kilograme. Aceste ciuperci au plecat în Italia. Hribul de câmpie, de foioase are un preț mai mic, alea de rășinoase au un preț mai mare. Variază, așa, între 25-30 de euro per kilogram”.

Soiurile de trufe albe și negre care cresc în România merg și ele la export.

Viorel Mihiș, director al Direcției Silvice Sălaj: „Pentru anul care s-a încheiat, am reușit să concesionăm dreptul de a culege pentru 400 de kilofgrame de trufe. Au fost valorificate de firmele care au dreptul să le culeagă, majoritatea în străinătate”.

De ce a crescut cererea pentru ciupercile din pădurile României

Cererea tot mai mare pentru ciupercile din pădurile românești a crescut pe măsură ce ele se regăsesc tot mai mult în alimentație. În curând, spun specialiștii, vom putea găsi în magazine lapte, pâine și bere care au ciuperci la bază.

Alexandru Apahidean, profesor la USAMV Cluj-Napoca: „Din punct de vedere nutrițional, ciupercile sunt considerate alimente cu o valoare nutritivă ridicată, conțin proteine, iar în componența lor găsim aminoacizi estențiali.”

Gelu Porumb, administrator de restaurant: „În general, folosim champinioane și pleurotus și hiribi. Sunt din zona Clujului, Bistrița, Sălaj. Hribii din zona noastră sunt de o calitate superioară și au un gust mai intens”.

În România cresc peste 2.500 de soiuri de ciuperci și - dintre acestea - mai mult de 500 sunt comestibile. În ferme sunt cultivate în special soiurile champinion și pleurotus.

Indiferent de specie, ciupercile conțin procente semnificative de seleniu, potasiu, cupru, fier și magneziu. O sută de grame asigură - de pildă - între 20 și 40 la sută din necesarul de cupru al organisumului.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
De la pasiune la bani. Un bărbat a făcut 1,4 milioane de dolari în doar trei luni cu o afacere care a înflorit în pandemie
De la pasiune la bani. Un bărbat a făcut 1,4 milioane de dolari în doar trei luni cu o afacere care a înflorit în pandemie

Dacă i-ai fi spus lui Justin Snyder că pasiunea lui pentru ciuperci i-ar aduce 1,4 milioane de dolari în doar trei luni, ți-ar fi râs în față.

Recomandări
Viscol în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 km/h doboară copaci și stâlpi. Turiștii, avertizați
Viscol în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 km/h doboară copaci și stâlpi. Turiștii, avertizați

Viscolul începe să pună mari probleme în stațiunile de pe Valea Prahovei. Rafalele de peste 120 de kilometri pe oră au rupt copaci și stâlpi de curent electric.

Reacția Școlii de Poliție din Câmpina, după ce un angajat ar fi încercat să violeze un elev în biroul său
Reacția Școlii de Poliție din Câmpina, după ce un angajat ar fi încercat să violeze un elev în biroul său

Un agent de serviciu al Școlii de Poliție din Câmpina, cu o vechime de peste 20 de ani în sistem, a fost arestat preventiv, după ce un elev a reclamat că l-ar fi agresat sexual.

Explozie de cazuri de gripă severă. Sute de pacienți ajung zilnic la urgențe, majoritatea nevaccinați
Explozie de cazuri de gripă severă. Sute de pacienți ajung zilnic la urgențe, majoritatea nevaccinați

Situație îngrijorătoare în spitalele de boli infecțoase din țară care au rămas fără locuri libere din cauza numărului mare de pacienți cu gripă.